NELJANDA KVARTALI KINNISVARATURU 14 AASTA REKORD

Uued kodud. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Maa-ameti andmetel tehti 2020. aasta IV kvartalis 14 914 ostu-müügitehingut, mille koguväärtus oli 1,2 miljardit eurot.

Tehingute arv oli viiendiku ja käive ligi kolmandiku suurem kui aasta varem IV kvartalis. Viimati oli kvartali kinnisvaratehingute arv ja käive nii suur 2006. aasta IV kvartalis, kui tehti ligi 16 600 ostu-müügitehingut 1,4 miljardi euro eest.

2020. aasta IV kvartalis tehti 14 914 ostu-müügitehingut, sh kinnisasjad, korteriomandid ja hoonestusõigused. Tehingute koguarv kasvas 2019. aasta sama kvartaliga võrreldes 20 protsenti ja eelnenud kvartaliga võrreldes 11 protsenti.

Ostu-müügitehingute koguväärtus oli IV kvartalis rekordiliselt 1,2 miljardit eurot, mis tähendab nii aastases kui ka eelneva kvartali võrdluses 31-protsendilist kasvu. Kasvu panustasid kõik turusegmendid, 2019. aasta IV kvartaliga võrreldes kasvas korteriomandi tehingute koguväärtus 81 miljonit eurot, hoonestatud maade osas 95 miljonit eurot ja hoonestamata maade osas 115 miljonit eurot.

Korteriomanditega tehti IV kvartalis 7407 tehingut, sealhulgas eluruumidega 6638 tehingut. Eluruumidega tehti aastataguse ajaga võrreldes 10 protsenti rohkem tehinguid ning eelnenud kvartaliga võrreldes ligi 13 protsenti rohkem tehinguid. Eluruumidega tehtud tehingute koguväärtus oli IV kvartalis 579 miljonit eurot, mis on aastatagusega võrreldes 16 protsenti ning eelnenud kvartalist ligi 27 protsenti suurem.

hinnalisemad uued kahetoalised korterid müüdi Kesklinna linnaosas ning kõige odavamalt sai uue kahetoalise korteri Mustamäe linnaosas

IV kvartalis maksis Tallinnas uus kahetoaline korter keskmiselt 125 924 eurot (2733 eurot ruutmeeter), seevastu järelturul oli kahetoalise korteri keskmine hind 86 231 eurot (1832 eurot ruutmeeter). Keskmiselt kõige hinnalisemad uued kahetoalised korterid müüdi Kesklinna linnaosas ning kõige odavamalt sai uue kahetoalise korteri Mustamäe linnaosas.

Maa-ameti kinnisvara hinnaindeks kasvas 2020. aasta IV kvartalis varasema aasta sama kvartaliga võrreldes 10 protsenti ja eelnenud kvartaliga võrreldes 2 protsenti. Aastasesse kasvunäitajasse panustasid kõik kinnisvarasektorid. Korteriomandite hinnaindeks kasvas aastases võrdluses ligi 7 protsenti, samuti näitasid olulist kasvu hoonestatud elamumaa ja hoonestamata maa hinnaindeksid, vastavalt 13 ja 16 protsenti. Võrdluses eelnenud kvartaliga kasvas korteriomandite hinnaindeks ligi 7 protsenti ja hoonestamata maa hinnaindeks 3 protsenti, samas hoonestatud elamumaa hinnaindeks kahanes ligi 17 protsenti.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap