KAVANDATAV ESIMENE RAHVUSVAHELINE VÕISTLUS SINDI KÄRESTIKUL

Kajakiga Sindi kärestikul. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Eesti Aerutamisföderatsioon korraldab juunis Sindi kärestikul rahvusvahelise süstaslaalomi võistluse etapi Nordic Cup Estonia 2021, kus asuvad võistlustulle paarsada sportlast meie lähipiirkonnast.

Sindis peetav etapp toimub endise paisu asemele rajatud kärestikul 12.-13. juunil. Võistlema oodatakse ligikaudu 200 sportlast Eestist, Lätist, Soomest, Rootsist, Leedust, Venemaalt, Valgevenest.

Eesti Aerutamisföderatsiooni (EAF) presidendi Martin Ilumetsa sõnul on Sinti Pärnu jõele loodud tehiskärestik Baltimaades ainulaadne oma suure vooluhulga ja kõrguste vahe tõttu. Aerutamisföderatsioon on sellist kohta kaua oodanud, kuna see rikastab kogu regiooni aerutamise võimalusi.

„Olemasolevad tingimused võimaldavad siia rajada maailmatasemel harjutus- ja võistluskompleksi“, ütleb Ilumets. „Seni on Eestis kärestikuaerutamise ja süstaslaalomi harrastajad pidanud kasutama paljuski Lätis Valmieras asuvat kärestikku ning ka Eesti meistrivõitlusi on korraldatud lõunanaabrite rajal, kuna antud kärestik oli siiani Baltikumis ainus selletaoline.“

Aerutamisföderatsioon on sellist kohta kaua oodanud, kuna see rikastab kogu regiooni aerutamise võimalusi

Tulevase rahvusvahelise võistluste tarbeks püstitatakse Sindi kärestikule ligikaudu 25 slaalomi väravat. Need kinnitatakse üle jõe paigaldatud trosside külge, mis toetuvad kallastel asuvatele kolmjalgadele. Lisaks väravate süsteemile tekib võistluse ajal jõe kaldale ka muu korraldusega seotud taristu.

Kui eeloleval suvel viiakse võistlus läbi ajutiste vahenditega, siis tulevikus on Tori vallavanema Lauri Luuri sõnul vallal ambitsioon luua kärestiku kaldale rahvusvahelistele standarditele vastav aastaringne veespordi ja -turismikeskus.

„Sindi kärestik pakub Eestis ainulaadseid võimalusi veespordialasid harrastada ning rahvusvahelisi võistlusi korraldada. Lisaks tehiskärestiku võistlustaristu väljaarendamisele ehitatakse jõe äärde spordiklubi hoone koos vajalike olmetingimustega,“ ütles Luur ja lisas, et koos kaasaegse rekreatsioonialaga, mis on planeeritud kärestiku kallastele, tõstab veespordi ja -turismikeskus kindlasti kogu piirkonna atraktiivsust.

Võistlussari Nordic Cup on eelmisel sajandil toimunud ürituste seeria järglane ja esmakordselt Baltikumi kaasav võistlus, kuhu 2021 aastal kuuluvad järgmised etapid:

esimene – Nordic Cup 1 Latvia – Valmiera

teine – Nordic Cup 2 Estonia – Sindi

kolmas – Nordic Cup 3 Sweden – Falun

neljas – Nordic Cup 4 Finland – Taivalkoski

Võistlussarja Nordic Cup läbiviimist toetab ka Euroopa Aerutamise Assotsiatsioon (ECA). Seda laadi võistluste korraldamine loob head võimalused süstaslaalomi kiireks ja kvaliteetseks arenguks regioonis ning on hea näide rahvusteülesest koostööst. ECA peasekretär Branko Lovric ´i sõnul ulatub eeldatav Nordic Cup’i mõju kaugemale kui korraldajariigid.

Süstaslaalom on olümpiaala, milles võisteldakse jõele (või kanalile) märgitud raja võimalikult kiires ja veatus läbimises. Rada tähistatakse vee kohale riputatavate postidega ehk väravatega ja see tuleb läbida etteantud järjekorras, ilma väravaposte puutumata. Sõiduajale lisatakse väravate puutumisest või võtmata jätmise eest trahvisekundeid ja võidab kõige kiirema aja saanud sportlane.

Videonäide

KU päevatoimetaja