VANO ALLSALU „KAOSE KORD” PÄRNU KUNSTNIKE MAJAS

Pärnu Linnagalerii Kunstnike Maja (Nikolai 27). Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pärnu Linnagalerii Kunstnike Majas avatakse 22. detsembril kell 14.00 Vano Allsalu näitus „Kaose kord“, mis esitab läbilõike viimasel kümnendil loodud akrüülmaalidest. Tegemist on meie kunstiväljale juba 1990ndatel sisenenud tunnustatud maalikunstniku esimese isikunäitusega Pärnus.

Vano Allsalu mitmekülgse ning jõulise värvikeelega, peamiselt abstraktsena käsitletud tööd puudutavad riivamisi ka figuratiivsust. Allsalu loomingu teemadering on ulatunud loodusstiihiatest mütoloogiliste konstruktsioonide ning meeleseisunditeni, puudutades seejuures nii intiimselt isiklikku kui tõlgendusi kultuurilisel ja sotsiaalsel väljal toimuvast.

Kunstniku jaoks on olulised nähtava pildistruktuuri aluseks olev mõttekude, visuaalse ja verbaalse seosed, aga samuti tähenduse tekkimine abstraktse ja kujutava piirimail. Näitus toob esile ka küsimusi kunstniku käekirjast ja kujundikeelest kui teatavast struktuurist, mis oma muutlikkuses võib osutuda iseendagi vastandiks – süsteemseks stiihiaks, kaootiliseks mustriks, (enese)irooniliseks (enese)imetluseks. Visuaalsete elementide kogumiks, mida korrastab neile endile omane “parvede tarkus”.

Näituse tagamaid selgitab autor nii:

Olgu kõne all kosmos, poliitika või igapäevane elu – kord ja kaos on mõisted, milleta oleks raske kirjeldada meid ümbritsevat tegelikkust. Nii kaos kui kord mõjuvad hirmutavalt, kui neid saab liiga palju – vahest ainult kunstiteoses ei saa need teha palju kurja.

Ühes on teist – ka kaoses joonistuvad välja varjatud struktuurid ja dünaamilised mustrid, ülemäärane kord muutub lõpuks iseenese vastandiks ning pudeneb kildudeks. Minu jaoks kunstnikuna on teose struktuur, kompositsioon avatud mõlemale – nii üks kui teine on vältimatult vajalikud ja omavahel seotud. Ehkki valminud maal on lõpptulemusena justkui staatiline objekt, meeldib mulle mõelda, et minu poolt maalimisel läbi elatu – kõik see vaev ja rõõm, need mõtted ja tunded – talletub töösse kihtide ja käikudena, mis tundliku ja uudishimuliku silma jaoks vaatamise käigus justkui tagurpidi pööratud protsessi käigus uuesti avanevad.

Jaan Elken on seoses käesoleva aasta kevadel Pärnus toimunud Maalikunstnike Liidu aastanäitusega kirjutanud Vano Allsalu kohta järgmist: Kuuludes meie parimate koloristide sekka, oli kunstnik 1990-ndate lõpus ja nullindate alguses tuntud just oma suureformaadiliste ja ülimalt pastoossete värvilaamade tõttu, mida oli lõuendile kantud hoogsate spaatlilöökidega. Nüüd on formaadid väiksemad, ja õli asemel akrüül. Kunstniku koloriit on aastatega muutunud rafineeritumaks, näiliselt „mitte kujutades“ kujutab ta nii mõndagi, vaataja saab aimduse looduse/kõiksuse liigirikkusest ja valguse/varju draamast.

Vano Allsalu (s 1967) on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia maali erialal 1991. Eesti Kunstnike Liidu, Maalikunstnike Liidu ja Tartu Kunstnike Liidu liige aastast 1992. Eesti Kunstnike Liidu president (2013-2019), praegu asepresident.

Näitus jääb avatuks 16. jaanuarini 2021.

KU päevatoimetaja