URMAS VIILMA: OLEME HAKANUD ÜKSTEISELE ROHKEM SILMA VAATAMA

Jõukukuusk Jõgeval. Foto: Sirje Kalev

Tänasel kolmandal advendil kuulutas Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma Jõgeva kultuurikeskuse ees välja jõulurahu kogu Eestile. Jõuluootuse tervitused andsid edasi Eesti Vabariigi President Kersti Kaljulaid, Jõgeva vallavolikogu esimees ja Riigikogu liige Aivar Kokk ning Jõgeva vallavanem Tiit Lääne.

Kuulutades Jõulurahu kogu Eestile toonitas EELK peapiiskop Urmas Viilma: „Armsad sõbrad. Me ootame jõulude saabumist ja jõululapse sündi. Jeesus sündis päris tavalise lapsena ühes tavalises peres. Nõnda sünnib jõululaps igal jõuluööl igasse perre, igasse kodusse. Nõnda tahab jumal olla meie kõigi, tavaliste inimeste näoga, sõltumata ükskõik millisest eristavast asjaolust. Sellega annab ta kogu inimkonnale sõnumi – iga inimene on jumala näoline ja jumal on omakorda iga inimesega ühte nägu.“

Luterliku kiriku juht märkis, et praegune jõuluaeg on teistmoodi, ent ka piirangute vahelt võib paista midagi head. „Koroonaviiruse üks positiivne õppetund on see, et oleme hakanud rohkem üksteisele silma vaatama.” Tema sõnul on inimese silmadest võimalik lugeda välja palju: nii kurbust, kui ka rõõmu ja armastust, aga ka vihkamist, hoolivust, vahel põlgustki.

„Jõulurahu, mille täna siin välja kuulutame meenutab meile, et ligimestena peame üksteiselt andeks paluma ja üksteisele andeks andma, sest rahu ja armastus on jumala poolt inimestele loodud kõige loomulikum ja algupärasem olek. Rahu ja armastuse saamise nimel peame aga teadlikult vaeva nägema ja pingutama. See ei tule iseenesest. Armastus teeb meid kõiki jumala näolistena ühe perekonna jumalanäolisteks liikmeteks, siin meie ühises suures Eestimaa peres,” rõhutas peapiiskop. „Õnnistagu kõigeväeline Jumal, isa poeg ja püha vaim meie ühist Eestimaa peret. Aamen.”

President Kersti Kaljulaid rääkis oma pöördumises, et tänavune jõuluaeg on ülim andmine. „Olla koos olemata, anda võib olla üle andmata. „Me ei näe ülehomsesse, nädala ega kahe nädala taha. Aga me kõik teame, et elu ongi selline nagu sebra. Musta triibu järel tuleb valge ja valge järel must. Valget triipu peab suutma nautida ja mustapidi liduda nii kiiresti kui võimalik,“ lausus riigipea.

„Me teame, et kõige pimedam aeg on enne koidikut ja teame, et viiruse põhjustatud kriisi lõpp ei ole enam teadmatus kauguses. Teadlased on teinud oma töö ja toomas meile abi. Kiiremini kui kunagi inimkonna ajaloos oleme koos töötades suutnud teha midagi, mis päästab ja säästab,“ sõnas proua Kaljulaid.

Ta märkis, et inimeseks olemise kunst ongi leida selles pimedas olemises see soojus ja helgus. „Jõuluaeg on see, kus saame seda üksteisele anda.”

„Loodan, et asjad ,mida me südames kanname, suudame ühel päeval realiseerida reaalsuseks. Soovin kõigile Jõgeva vallavalitsuse ja iseenda nimel kaunist advendi aega. Loodetavasti üheskoos alustame uut aastat juba märksa turvalisemalt,” kõneles Jõgeva vallavanem Tiit Lääne.

Riigikogu liige ja volikogu esimees Aivar Kokk andis edasi soojad jõulutervitused nii Riigikogu kui vallavavolikogu nimel. Kokk rõhutas perega koos olemise tähtsust ning soovis, et see oleks ilus ja rahulik aeg.

Jõulurahu tule süütasid peapiiskop Urmas Viilma ning president Kersti Kaljulaid. Kolmanda advendi küünla Jõgeva jõulupuul läitsid Aivar Kokk ja Tiit Lääne.

Jõulurahu väljakuulutamisel pakkusid muusikalist elamust Kristjan Häggblom ja Linalakk. Tantsurõõmu tõid Jõgevale Pere neiud ning III Eesti Naiste Tantsupeo pealavastaja Ave Anslan perega. Jõulurahu väljakuulutamisele järgnes tšellokvarteti C-JAM advendikontsert Jõgeva kultuurikeskuses.

Üleriigiline jõulurahu kuulutati Jõgeval välja 15. korda. Jõulurahu väljakuulutamise idee algatas toonane Jõgeva linnapea ja viimane Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev.

Jaan Lukas