LANGENUD VABADUSVÕITLEJA PÄEVA KONVERENTS

Mart Niklus. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Laupäeval, 24. oktoobril toimub Tartu Ülikooli peahoone auditooriumis 139 Langenud Vabadusvõitleja Päeva 24. konverents, mis kevadel koroona tõttu ära jäi.

Enne konverentsi kogunetakse Tarmo Kruusimäe korraldusel kell 11.00 mälestushetkeks Raadi kalmistul puhkava Kalju Mätiku (1932-2019) kalmule. Kalju Mätik oli Eesti vabadusvõitleja ja ERSP asutajaliige. Mätik oli Eesti sõltumatuse pooldaja ja Euroopa Liiduga liitumise vastu. Ta osales arvukatel pikettidel ja meeleavaldustel. Kõrghariduse omandas ta omaaegse nimetusega Tallinna Polütehnilises Instituudis insener-elektriku erialal. Aastatel 1970-1974 osales Mätik innukalt nõukogudevastases organisatsioonis Eesti Demokraatlik liikumine, mistõttu mõisteti talle kuue aasta pikkune vabadusekaotus.

Kell 12.00 algaval konverentsil lausub avasõnad Mart Niklus. Holger Kaljulaid vaatleb oma ettekandes, kuidas Moskva olümpiamängude purjespordiregati korraldamine Tallinnas mõjutas antisovetlikku vastupanu ja küsib kas Jüri Kukk oli Moskva´80 ohver. Ülo Naaber selgitab miks on meile tähtis meeles pidada Jüri Kukke – meie aja kangelast. Jaan Hatto ettekande pealkiri on „Kuritegevus õigusparadiisis takistab Jüri Kuke juhtumi uurimist.”

Ants Tomsoni teemaks on „Kalju Mätik – nekroloogi asemel”, ka Rein Koch meenutab Kalju Mätikut.

Riigikogu liige Tarmo Kruusimäe kõneleb lähiajaloo pärandist ja meist endist. Erwin Parilt kuuleb selgitusi 1991. aasta sündmusest New Yorgis. Merike Lumi: „Tagame eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimise läbi aegade!”

Priit Silla teeb Mart Nikluse raamatu „Tagasivaade läbielatule ehk üks mees põrgu vastu” esitluse.

Pärast vaheaega jätkab Priit Silla Eesti mälestusmärkidega. Veel esinevad Osvald Sasko, Aldo Kals, Aare Pällin. Lõpuks saab kasutada vaba mikrofoni.

Konverentsi juhatavad Rein Koch, Märt Kunnus ja Mart Niklus

KU päevatoimetaja