PÕLISLOODUSE NÄDALAL MATKAMA

Rannametsa-Tolkuse looduse õpperajal. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Eesti osaleb esimest korda rahvusvahelisel põlislooduse nädalal (InternationalWildernessWeek) ja sel puhul toimuvad käesoleval nädalavahetusel Eesti Loodusturismi ühingu eestvõttel üle kogu riigi mitmed loodusmatkad.

Nädala eesmärk on põlislooduse tutvustamine ja inimestes senisest tugevama sideme tekitamine loodusega. 17.–18. oktoobril toimuvate sündmuste kohta leiab teavet loodusturism.com/polisloodus.

““Hoia, mida armastad,” on käesoleva looduskaitse juubeliaasta moto ning looduse tutvustamine ja tundmaõppimine annab lootust, et üha rohkem inimesi väärtustab ja hoiab keskkonda,”ütleb Keskkonnaministeeriumi looduskaitse nõunik Hanno Zingel. “Meie vanimad elupaigad – sood ja rabad hakkasid siin kujunema vahetult pärast jää taandumist. Läbi sajandite on need olnud puutumatuks elupaigaks põlislooduse sümbolliikidele nagu suurkiskjad, kotkad, aga rasketel aegadel koduks ka meie inimestele. Eesti loodusel on pakkuda veel palju avastamata pärle meile kõigile ”

Suurem osa põlisloodusest on Eestis säilinud vaid kaitstavatel aladel. Kaitsealust pinda on Eestis kokku 1 611 297 ha, see on 23% Eesti pindalast (koos territoriaalmerega). Viimase aastaga on kaitstavate alade pindala suurenenud 32 474 ha.

Keskkonnaameti looduskaitse osakonna nõuniku Kaja Lotmani sõnul tuleb põlisloodusega ümber käia õrnalt ja lugupidamisega – ülearu palju seda Eestis ei ole. „Selleks, et põlisloodust hoolikalt hoida, tuleb inimestel seda tundma õppida. Eesti loodusturismi arendajad on selleks kiiduväärt tööd teinud ja meil on hea meel, et nad jätkavad sellega edaspidigi,“ räägib Kaja Lotman.

Rahvusvaheline põlislooduse nädala programm pakub arutelusid, esitlusi, õpitubasid, veebiekskursioone ning võimalust suhelda oma ala ekspertidega kogu maailmast. Ka Eestis toimuvatest matkadest pannakse kokku videoesitlus, mis jõuab huvilisteni kõikjal maailmas.

KU päevatoimetaja