MENUKAST LASTEKIRJANIKUST KRISTINA RUDERIST SAI TARTU ÜLIKOOLI MAGISTRANT

Kristina Ruder. Foto: Elva Foto

Tavaliselt tormist tingitud elektrikatkestuste tõttu jääb mõnigi küla päevaks või kauemakski ilma elektrita. Huumoriga pooleks võib öelda, et Tartumaal elav lastekirjanik Kristina Ruder on elektri olemasolus maal kindel. Suvel ilmus temalt raamat “Martin ja tema sõbrad ehk maal on elektrit”.

Üks produktiivsemaid ja silmapaistvalt positiivse mõttelaadiga kirjanikke on oma loomingus kokku pannud ka tuntud tegelased Sipsiku, Triinu ja Taavi. Möödunud nädal oli Täiskasvanu Õppija nädal ja Kristiina Ruderil oli seost sellegi protsessiga.

“Aeg on olnud lapsemeelselt mõnusa mõjuga. Soe kevade- ja suveperiood on aidanud kaasa positiivsete ja sõbralike lasteraamatute valmimisele,” ütles Kristina Ruder usutluses Külauudistele. “Kevadel ärkas ellu raamat “Pilvekarud”, kus toredad tegelased lehmake Mara ja hobuke Klara. Hobune nägi taevas pilvekarusid ning otsustas nendega võidu joosta. Raamat on saanud sooja tagasiside lastevanematelt. Lastele väga meeldis hobuse vallatu ja fantaasiat täis hing, mis pani mitmeidki lapsi koos vanematega taevasse vaatama. Koos märgati pilvedes nii pilvekarusid – kes olid raamatus – kui ka draakoneid, hobuseid, laevu, karusid ja palju muudki,” jutustas kirjanik.

Suvel ilmunud maaelu teemalise raamatu “Martin ja tema sõbrad ehk maal on elektrit” saamislugu kommenteeris ta nii: “Mitmete aastate ilusast suvest, mis on möödunud oma pere laste ja sõprade laste ühiseid vahvaid elamusi kandes, saigi see raamat valmis kirjutatud. Lood sisaldavad matkamist, onnide ehitamist, luurekat, rattaga sõitmist, ühiseid töö tegemisi ja palju muud maaelu ehedatest hetkedest koos lastega. See sisaldab laste naljakaid ja mõtlemapanevaid ütlusi ja märkamisi.”

Kristina Ruderit inspireeris raamatut kirjutama ka kahe Tartu linna lasteaia “Sipsiku” ja “Triinu ja Taavi” ajalooline märge. “Ühinenud lasteaiad hakkasid kandma nime “Tripsik”, mis on loodud kokku nende lasteaedade vanadest nimedest. Sipsiku nimest võeti PSIK ja lasteaiast Triinu ja Taavi TRI, kokku TRIPSIK. Raamat on ajalooline hetk uuest sünnist ja paneb väärtustama vanade asjade kokkusõlmimist ning mõistma, et vanadest asjadest võib saada midagi veel põnevamat, uudsemat ja head. Tripsik on raamatus üks vahva tegelane. Ta aitab lasteaia õpetajaid ja loob lastes suure ning sügava soovi olla just selle lasteaiapere liige. Muidugi saab kõigest täpsemalt lugeda sellest mitmete õpetusnootidega ja ilusate piltidega raamatust.”

Raamatu järgi on loodud lasteaiale laul ja liigub ringi pidupäevadel maskott, kes on justkui kirjutatud lugude vahelt välja hüpanud. Septembris toimus lasteaias raamatu esitlus ning väike lavastus ühest raamatu peatükist.

Kirjanik Kristina Ruder asus ennast täiendama Tartu Ülikooli magistriõppes kirjanduse- ja teatriteaduse valdkonnas. Küsimusele, miks see otsus tuli, vastas ta: “Mul on lihtsalt nii palju vaja veel end arendada. Ma armastan kirjutamist, kirjandust. Need inimesed, kes täna minu ümber ülikoolis on, annavad mulle igal tunnil palju uut ja olulist, mis paneb mind veel uudishimulikumalt elama, elust rohkem rõõmu tundma ja teadmisi saama. Loengud ja seminarid tekitavad suure huvi ja soovi rohkem aega veeta raamatukogus või arhiivis, sest nii palju põnevat on veel teadmata, lugemata, avastamata. Õppides ja kirjutades tunnen, et ma elan, kirglikult ja uudishimulikult.”

Jaan Lukas