SADALA KÜLAVÄRAVATEL AVALDUS PAIKKONNA HUBASUS JA SÜGAV VILJEKIHT

Segakoor Sõbrahing ja naisrühm Tantsulust vihmavarjudega. Foto: Aivar Kokk

Avatud Külaväravad ja Maal elamise päev koondasid 26. septembril Sadalasse mitmeid põnevaid sündmusi: toimus vihmavarjude näitus, osaleti kohaliku viljeelu mälumängul, elati kaasa paikkonna viljetegijate ja kutseliste artistide esinemisele. Võimalus oli osta toidukaupu, käsitööd ja trükiseid kohalikelt ettevõtjatelt.

Avatud külaväravad juhatasid sisse päevajuht Valdi Reinas ja Sadala Külade Seltsi juhatuse esimees Pille Tutt. Külapäevalisi tulid tervitama Jõgeva vallavolikogu esimees Aivar Kokk ja vallavanem Tiit Lääne. Hommikust kontserti sisustasid segakoor Sõbrahing, muusikaõpetaja ja koorijuhi Mare Talve ja pärimusmuusika ansambel Tuustar õpetaja Eha Niglase juhatamisel. Rahvatantsu kavaga esines naisrühm Tantsulust, juhendajaks Artur Aunap.

Sadala kooli lasetaia Lepatriinude rühma tüdrukud ja poisid põimisid oma kavasse kodu ja sügise teemaga tantsusid, laule ja luuletusi.

Mälumäng paikkonna viljeloost

Paikkonna vilje- ja ajaloole pühendatud mälumängul saadi teada näiteks seda, et Sadalat mainiti esmakordselt aastal 1419 nimetusega Satyall, Reastveres Kalevipoja sängi kõrval asuvat Lohku kutsutakse Tondikaevuks, Leedi külas võeti 1968. aastal kaitse alla põlispuud ja park, Laiuse Tähkvere vallas 1924. aastal sündinud pianist ja pedagoog Erna Saa oli õpetajaks mitmetele nimekatele muusikategelastele, muuhulgas Arvo Pärdile. Kõige rohkem õigeid vastuseid teadsid rahvamuusikaansambli Tuustar ja naisrühma Tantsulust võistkonnad.

Näitetrupp Teatribuss mängis Sadala kõlakoja laval Piia Ausmani kirjutatud ja Marko Mäesaare lavastatud etendust „Tähtsad asjad”. Tegelasi kehastasid näitlejad Veikko Täär, Rauno Kaibanen, Marko Mäesaar ja Andres Vaga.

Kaheksakümne-aastane vihmavari

Vihmavarjude näitus sai Sadalas Avatud Külaväravatel teoks teistkordselt. Seekord oli vaatamiseks toodud üle seitsmekümne vihmavarju erinevatest paikadest. Kõige vanema harulduse, läinud sajandi neljakümnendast, tõi uudistamiseks Sadala kogukonna aktiivne liige Tiina Ivask. Mustavärviline vihmavari oli kunagi kuulunud tema vanematele. Perekonna reliikvia on igati vaatamisväärne ja kasutuskõlbulik.

Kõige arvukamalt vihmavarje organiseeris näitusele Sadala Külade Seltsi juhatuse liige Vilja-Mari Luhalaid. Ühe vihmavarju oli ta ise toonud Poolast, mida külastas eelmise sajandi kaheksakümnendatel.

Ave Nahkuri maalidega pink

Vihmavarjude näitust aitas teha mitmekülgsemaks ja värvikamaks Jõgevamaa Kodukandi Ühenduse juhatuse esimees Liia Lust. Proua Lust kiitis ka rahvamaja välisfassaadi renoveerimist, mis teatavasti lõpeb novembris. „Juba praegu paistab silma hea värvilahendus ja maitsekas tulemus. Sadala külade selts on väga aktiivne kultuurisündmuste korraldamisel ja kohaliku elu edendamisel. Jõgevamaa Kodukandi ühenduse projektiga kingiti kogukonna eestvedamise eest seltsile tuntud kunstniku Ave Nahkuri maalitud pink, kus hea võimalus puhkehetkedel peatuda ja positiivset energiat laadida,” lisas Lust.

„Vihavarjude näitus on väga tore ettevõtmine ja Sadala külaväravad meeldib mulle igati,” arvas praegu lapsepuhkusel viibiv Sadala kooli klassiõpetaja Angela Saksing.

„Otsustasin Maal Elamise päeva ja Avatud Külaväravate sündmusele tulla Sadalasse, sest olen siin sündinud, kasvanud ja koolis käinud. Kunagises kodupaigas on palju muutunud. Uhke on vaadata kõlakoda ja lipuväljakut. Kogukonna rahvale ja külalistele on loodud ilus ja vajalik kooskäimise koht,” ütles Eve Mägi Jõgevalt.

Külaväravate minilaadal sai osta pirukaid, aiasaadusi, hoidiseid, õlgedest meisterdatud kaunistusi, majapidamistarbeid kööki, 2021. aasta looduskalendrit ja Jõgevamaa pildialbumit. Huviga uudistati Sadala Kõlakoja platsile toodud uut pinki, millele külaelu kujutavad pildid maalis kunstnik Ave Nahkur.

Külaväravate päevase osa lõpetamisel tänas Sadala Külade Seltsi esimees Pille Tutt kõiki sündmusele kaasa aitajaid maiustustega ja järgmise aasta kalendriga, mille koostaja Jaan-Ivo Lukas.

Porru ansamblile Naised Köögis

Õhtuse osa sisustas kontserdiga ansambel Naised Köögis Sadala rahvamajas. Juba päeval Külaväravate melus ringi jalutanud ansambli liige kirjanik Kristiina Ehin nimetas õhtupoolikul toimunud kontserdi sissejuhatuseks Sadalat igati hubase auraga paigaks, aktiivseks ja heade ettevõtmistega tegutsevaks kohaks.

Ansambli liikmeid tänasid meenetega Pille Tutt ja Jõgevamaa Kodukandi Ühenduse juhatuse esimees Liia Lust, kes kinkis Naistele Köögis oma kodukülas Kamaris kasvatud porrut.

„Maal on hea ja tore elada, kui oled ise aktiivne ja avatud loomusega,“ lausus nooruslik kontserdikülastaja.

Jaan Lukas