ÕLEMUUSEUMIS SAADI MUUSEUMIÖÖL TEADA, ET RUKKIÕLEL ON AHJUST VÕETUD LEIVA LÕHN

Õlepiltide valmistamine Sirje Hansingu juhendamisel. Foto: Jaan Lukas

Muuseumiööl külastati Jõgeva vallas Laiusel asuvat Õlemuuseumi, kus uudistati veerand sajandi vältel valminud väljapanekut õlgedest meisterdatud kaunistusi ning saadi paljugi teada õlgedega seonduvast.

Õllemuuseumisse tuldi Harjumaalt, Viljandist, Paidest, Tartumaalt Peedult, Anslast, Põltsamaalt, Jõgevalt ja teistestki paikadest. Iga tulija pani vaasi õlekõrre. Nii sai ka külastajad üles loetud.

Kahel korrusel vaadati Laiuse õletoa rajaja ja kauaaegse perenaise Aime Langi loodud õlekäsitööde näitust.

Muuseumi saamisloost ülevaate andnud tänane eestvedaja MTÜ Kuldne Õlg juhatuse esimees Leina Kreek näitas vanu müüre, mis Aime Langi soovil ajalooväärtuste hoidmiseks maja renoveerimisel alles hoitud.

„Kõige enne on tarvis teha šabloonid ning selles töös tuleb palju nuputada,” ütles koolitaja Sirje Hansing, kes samuti MTÜ Kuldne Õlg juhatuse liige. Muuseumiööl õpetas ta õlepiltide loomist.

„Pildid sobib raamida ja riputada seinale ilu ja hubasuse tekitamiseks.”

Nutikas ja tragi tegija on Õlemuuseumis ka Sirje minija Alice Hansing, kes meisterdas muuseumiööks mitmeid uusi kaunistusi ning paigaldas välisuksele dekoratsiooniks Eestimaal kasvatavate teraviljade pead.

„Õlemuuseumi on nisuga varustanud Reine Koppel Eesti Taimekasvatuse Instituudist. Kõige kvaliteetsemaid tooteid saab aga meisterdada rukkist. Sirje Hansing selgitas, et rukki õlgedel on ahjust võetud leiva lõhn ning lasi muuseumiööl Laiusele jõudnutel selles ka ise veenduda.

Õlemuuseumist osteti mitmeid kaunistusi nii endale kui ka kingituseks. Hiina on kaugeim paik, kuhu muuseumist saadud käsitöö jõudnud. Üks vanaema ostis kingituse lapselapsele, kes elab Hiinas.

Õlemuuseumi faceboki lehel on kirjutatud, et loodetakse järgnevatelgi aastatel ikka muuseumiöö toimumist, mis võimaldab külastajatel tutvuda kohaliku käsitöö ja viljega. Sellistel suurüritustel kaasa löömine pakub parajalt elamuslikku pinget.

Jaan Lukas