HIIGLSALIK PRÜGIKALA PÄRNU RANNALIIVAL

Prügikala Pärnu keskrannas. Foto: Karin Puu

Pernova loodusmaja eestvedamisel paigaldati täna varahommikul Pärnu keskranda suur kalakujuline skulptuur, mis kannab nime Prügikala. Skulptuur on täidetud nende enamlevinud jäätmetega, mida inimesed endast Pärnu randa maha jätavad.

Prügikala tulek on jätk Pernova loodusmaja igasuvisele „Hoia merd!“ teavituskampaaniale, millega juhitakse tähelepanu Läänemerega seotud keskkonnaprobleemidele.

Ka Pärnu rannaliivale püstitatud Prügikala eesmärk on tõsta esile mereprügi probleemi nii Pärnu rannas kui terves maailmas.

Mõlemad ettevõtmised on sündinud murest Läänemere-äärsete rannaalade ja parkide pärast, mida külastavad igal aastal tuhanded turistid.

„Prügikala-idee on meil loodusmajas juba mitu aastat mõtteis idanenud, kuna keskkonnahoid on meile väga oluline ja oma „Hoia merd!“ kampaaniaga oleme näinud, et see teema ei jäta ükskõikseks teisigi,“ ütleb Pernova loodusmaja turundus- ja müügijuht Karin Puu.

Kasvavad prügikogused, eelkõige just segapakendite aina laialdasem levik, on rannaalade jaoks tõsine probleem, sest prügistumine mõjutab oluliselt ka mereelustikku.

Ainuüksi Pärnu keskrannast viiakse igal aastal ära kuni 14 tonni prügi.

„Paraku ei piisa inimeste käitumisharjumuste muutmiseks enam kaudsetest suunamistest, vaid vaja on jõulisemat meeldetuletust, mis avaldaks mõju siin ja praegu. Just seda meie Prügikala ongi,“ ütleb Puu.

Kümme meetrit pika ja 2,5 tonni kaaluva metallvõrgust Prügikala valmistas osaühing Metallitöökoda. Kalaskulptuuri aitas sorteeritud jäätmetega täita osaühing Paikre.

Lisaks on kala küljes kogu info ettevõtmise kohta ning eneseharimiseks ka mitmed põnevad, ent kurvakstegevad faktid.

Prügikala maabus Pärnu rannas esmakordselt ja jääb sinna sügiseni. Sügise lõppedes võib kala näha Pernova loodusmaja Valguspromenaadi osana, seejärel kolib ta Paikresse uut suve ootama.
Prügikala projekti toetab Pärnu linnavalitsus. Keskkonnahoiule suunatud teavitustegevus Pärnu rannas on üheks eelduseks Sinilipu ökomärgise taotlemisel.

KU päevatoimetaja