MUINASTULEDE ÖÖL TOIMUB TORMAS EESTI ESIMENE ÖÖBAZAAR

29. augustil asetleidval muinastulede ööl toimub Jõgeva vallas asuvas Torma mõisas ööbazaar, kus võimalik osta põnevaid toidu- ja tarbekaupu, nautida ajaloolist , atraktiivset ja vaatemängulist keskkonda. Sarnane öölaat on Eestis ainulaadne.

Öölaada ala. Foto: Liina Laurikainen-Päri

Korraldustoimkonna liikme Enni Vaarmanni sõnul tekkis algul mõte kutsuda inimesed Tormasse tähti vaatama, sest augustikuus on taevas imeilus. „Arvamus, et tähti võib igaüks vaadata ka oma koduões, ergutas mõtlema millelegi suuremale. Meie pere liikmed on käinud maailma erinevates paikades öölaatadel-bazaaridel. Nii tekkiski mõte korraldada ka Torma mõisakompleksis selline sündmus lootuses, et sellest kujuneb suurim sedalaadne ettevõtmine terves Eestis.”

Torma mõisaansamblis asuvad juustu- ja õllevabrik, saekaater, ringtall, härjatall. Nendes hoonetes on aastasadu valminud kohalik toodang. Nüüd muudab tulede salapärane valgus need hooned taas Eesti tootjate ja toitlustajate müügiplatsideks.

Korraldajad on kutsunud öölaadale haruldasemate, mitte igapäevaste kaupade müüjaid. Nii pakutakse gruusia roogasid, loomulikult ei puudu ka eesti toit ja arvestades lähedust Peipsi järvele ka sibul ja kala. Tarbekaupadest võiks nimetada põnevate piltidega sportsärke ja kõrvarõngaid, mille kaunistused tehtud erinevate kihelkondade värvitoonidest.

„Me ei kutsu aga öölaadale inimesi mitte ainult ostma vaid ennekõike kaunist õhtut ja romantilist ööd nautima. Veedetava aja muudavad elamuslikuks tuletantsijad ja rollimängijad, kes demonstreerivad rüütlite mõõgavõistlust. Võimalus on minna seiklusrikkale öömatkale metsa. Matkale anname kaasa taskulambid. Uudistada saab koduloomaaeda Tamme ratsatalust.”

Pidades silmas muinastulede ööd süüdatakse erinevates paikades tõrvikud ja lõkked. Lõke pannakse põlema ka tiigil. „Lastele rajame mänguala, kuhu paigaldame silmapaistvalt suure batuudi. Hiliste kellaaegadega palume lastel tulla koos täiskasvanutest pereliikmetega. Öölaadal mängib ilusate ja hinge kosutavate meloodijatega muusika, mis loob hea meeleolu suhtlemiseks, ringivaatamiseks,” rääkis Vaarmann.

Öölaat algab Tormas 29. augustil kell 19 ja kestab öösel kella kolmeni. Öölaadale oodatakse palju rahvast. Parkimist korraldavad liiklusreguleerijad. Korraldajad on läbi mõelnud ka selle, kuidas vältida ohtu laadal koroonanakkuse tekkimiseks. Pilet täiskasvanutele maksab kolm eurot. Lapsed pikkuses kuni 1,2 meetrit pääsevad lastealale tasuta.

Veel on ka kauplemiskohti. Vajalikku infot saab ilmavõrgust oolaat.ee ja telefonilt 51 70 670.

Mis puutub sõnasse bazaar, siis tuleb see pärsia keelest ja tähendab kindlate piiridega kauplemisala või turgu. Teateid esimestest bazaaridest on 3000 aastat tagasi enne Kristuse sündi.

Jaan Lukas

One thought on “MUINASTULEDE ÖÖL TOIMUB TORMAS EESTI ESIMENE ÖÖBAZAAR”

Kommenteerimine on suletud.