SELJA LAULUSELTSING TÄHISTAS OMA 20. SÜNNIPÄEVA KONTSERDIGA

Merike Teppan-Kolk on Selja Lauluseltsingut juhatanud 20 aastat. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pärnumaal Tori vallas tegutseva Selja Lauluseltsingu ja Klaara-Manni Puhke- ja Seminarikeskuse kutsel kogunes täna Randiväljale suur hulk muusikasõpru, et ühiselt tähistada Selja Lauluseltsingu 20. sünnipäeva.

„Sirvisin fotosid ja tuhlasin noodilehtedes. Meenus nii mõndagi, mida teiega tänasel kontserdil jagada,” lausus hakatuseks peopäeva juht Aarne Põlluäär.

Öeldakse, et ajutised lahendused on alati kõige püsivamad. Kui Ave Mürel 1999. aasta sügisel laulukoori mõttega välja tuli, pidi sellest saama ühekordne projekt – umbes nii, et korraldame peo ja näitame, milliste huvidega on aastatuhande vahetusel üks Selja küla elanik. Peo tarbeks korraldati käsitöönäitus, esinesid lapsed ja täiskasvanud. Kohalikest lauluhäältest kokkuseatud naisansambel esitas laulu “Hoogsas rütmis” ja meesansambel “Suur lilleaed”. Ühislauluna tuli esitamisele ka jõululaul. Lauluõpetajagi leiti täiesti oma küla elanike seast. Targemad pead teadnud kõnelda, et Merike Teppan-Kolk tundvat nooti ja palju enamatki.

Koor, mis esialgu tuli kokku ainsa peo tarbeks, ei ole siiani oma lauluvankrit pidama saanud ja veereb kõigi rõõmuks hoogsas rütmis edasi

Tänase kontserdi kava seati kokku lauludest, mis kooriliikmeid aastate kestel kõige enam kõnetanud. Mõnelgi laulul on oma lugu ja nii meenutati 2015. aasta suvel toimunud ETV laulusaadet “Suvenaabrid”. Esimeses telesaates kohtusid maailma keskpunkt Tori ja Eestimaa süda Türi. Türikate eeslauljaks oli Anne Veski ja torikatel Gerli Padar. Seepärast lauldigi kontserdi esimese lauluna “Suvenaabrite” saates kõlanud suvesoojusest, mis sobitus suurepäraselt tänasesse päeva.

Nimetusest “lauluseltsing” võib eeldada, et siin on ühendatud rõõmsameelne seltskond ja usin laulmine. Toekamate projektide ettevalmistamiseks korraldatakse aeg-ajalt laululaagreid. Aastate jooksul on lauluseltsing leidnud sõpru, kes kontsertide korraldamisel ja eeskava kokkuseadmisel õla alla panevad. Kroonikaraamatu 2012. aasta sissekandest võib lugeda, et tookord ühines jõulukontserdil seltsinuga Hanna Kivila, kes oli Sindi muusikakoolis Merikese viiuliõpilane ja osalenud projektis „Estonia otsib ooperistaare“.

Karit Kirss on lauluseltsingu sõber aastast 2013. Tema laulis „Kus kulgeb kuu”, mille sõnade ja muusika looja on Mihkel Raud. Kitarril saatis Kait Kallau.

Jätkuvalt lauluseltsingu häid sõpru tutvustades meenutati ka eelmise aasta jõulukontserti, kui tee ristus Alen Vezikoga. Tori kiriku kontserdile kogunes sedavõrd palju kuulajaid, et korraldajatel oli tõsist tegu rahva mahutamisega. Aga ära nad mahtusid ja kontsert oli menukas. Täna esines Alen Veziko nelja lauluga.

Kontserdi viimast laulu iseloomustavad lauljad sõnadega, et see on laul, mis räägib enda eest ise: ta on sügav, võimas, liigutav ja hinge puudutav. See on laul, mis on tulnud südamest ja läheb ka südamesse tagasi. Seda laulu lauldes tekib uhkuse ja õnnetunne, et olen eestlane. Sügav austus, et saab seda laulda koos laulu autori – Aleniga. Laulu pealkiri on „See maa”.

Kontserdi lõppedes kutsuti lavale endised lauljad. Neile kingiti lilleoks. Lavalise osa järel suunduti klaasikesele šampusele.

Urmas Saard