PÄRNU KESKRANNA SEENE LIPUVARDAS LEHVIB JÄLLE SINILIPP

Surfar Raimo Pull heiskab Pärnu rannas sinilippu. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Täna keskpäeval heisati Pärnu keskrannas ranna keskkonnasõbralikkust ja suplusvee puhtust tähistav Sinilipp.

Lipu tõmbas vardasse surfar Raimo Pull, kes talvel ja kevadel koos sõpradega jõeäärt ja mereranda koristas. Kuue kuu jooksul koguti prügikottidest kuhi, mis ulatus inimese kõrguseni ja oli ligi 15 meetrit pikk.

Sinilipu heiskamise õiguse annab rahvusvaheline Sinilipu komisjon International Blue Flag Jury. Sinilipp on rahvusvaheliselt tuntud ökomärgis, mis näitab, et supelrand on keskkonnasõbralikult majandatud ning ümbrus on puhas ja turvaline. Rannas peavad olema infotahvlid ranna kasutamise nõuetega, lähedal asuvate kaitsealade tutvustusega ja Sinilipu liikumist tutvustava infoga.

Üheks peamiseks kriteeriumiks on nelja viimase hooaja suplusvee kvaliteet. Sinilipu nõuded on karmimad kui Eesti normid. Sinilipu saamiseks peab soole enerokokkide sisaldus olema väiksem kui sada pesa moodustavat ühikut sajas milliliitris vees ja soolekepikeste ehk kolibakterite sisaldus väiksem kui 250 pesa moodustavat ühikut sajas milliliitris vees. Eesti soole enterokokkide norm on sama, kuid kolibaktereid võib olla tuhat.

Pärnu Keskranna suplusvee kvaliteet on väga hea. Viimaste proovide järgi oli soole enterokokke üks ja kolibaktereid üheksa.

KU päevatoimetaja