EDUARD TUBINA MUUSEUM TÄHISTAB HELILOOJA 115. SÜNNIAASTAPÄEVA

Eduard ja Erika Tubina vahakujud Alatskivi lossis Tubina muuseumi kratikoridoris. Foto: Jaan Lukas

Täna, 18 juunil möödub 115 aastat helilooja ja esimese eesti balleti “Kratt” autori Eduard Tubina (1906-1982) sünnist. Sündmust tähistab ka Tartumaal Peipsiääre vallas Alatskivi lossis asuv Eduard Tubina Muuseum.

Giid Margit Kilter ütles, et üks “sünnipäevakink”, mis heliloojale tehtud, on punasest sametist kate, mis lastud teha tema Rootsis olnud klaverile. “Eestisse jõudis klaver tänu Eduard Tubina pojale Eino Tubinale, kes vabakutseline ajakirjanik ja kunagine Rootsi kaitseministeeriumi ametnik ning Teatri ja Muusikamuuseumile. Türgis elav Eino Tubin on isa sünnipäevadeks mõnikord tulnud ka Eestisse. Tänavu jääb see plaan küll ära,” märkis Kilter.

18. juunist hakatakse Alatskivi lossi kammersaalis näitama muusika- ja ühiskonnategelase Vardo Rumesseni algatusel tehtud filmi Eduard Tubinast, mis võtab väga hästi kokku helilooja elu ja loomingu. Filmi näeb kolmel korral, kellaaegadel 11.00, 13.00 ja 15.00.

Heliloojale ja tema perele kuulunud esemed Tubina muuseumis. Foto: Jaan Lukas

“Mul on väga hea meel, et turismi- ja kultuurihuvilised avastavad Alatskvi lossis ka Eduard Tubinat ning väljendavad siiralt oma meeldivat üllatust. Meelsasti kuuldakse kõrvaklappidest Tubina muusikat, teleriekraanilt vaadatakse balletti “Kratt”, millele on pühendatud ka eraldi “kratikoridor”. Uudistakse Eduard Tubina ja tema abikaasa Erika Tubina vahakujusid, ” rääkis Margit Kilter.

Erika Tubin (kuni 1941 Elfriede Erika Saarik) oli laulja ja näitleja, kes kirjutas libretod Eduard Tubina ballettidele “Kratt” ja “Siurulind”.

Tähistatud on ka Eduard Tubina sünnikodu endises Kokora vallas, Torila külas Kallaste lähedal. Helilooja suri 17. novembril 1982 Stockholmis.

Jaan Lukas

Share via
Copy link
Powered by Social Snap