PEIPSIMAA KÜLASTUSKESKUSES TUTVUSTATAKSE VANAUSULISTE TRÜKIKUNSTI

Kairi Güsson ja Rääbu muinasjutust pärit kuri valvur Malmpea. Foto: Jaan Lukas

Peipsiääre vallas Kolkjas asuva Peipsimaa Külastuskeskuses suvise turismihooaja alguspäeval avatakse lubokiõu. Lubokiks nimetatakse puulõikelise klišeega trükitud käsitsi värvitud ja värsivormis tekstiga trükipilti.

„Lubokõiüues tutvustakse trükipressi, mille vanausliste kultuuri edendaja ning kunstnik ja ikoonimeister Pavel Varunin , meisterdas käsitsi 15. sajandil trükipressi eeskujul,” ütles Peipsimaa Külastuskeskuse eestvedaja Kairi Güsson.

“Räägime ka Lubokki sümboolikast. Lubokiõues hakkame läbi hooaja korraldama erinevaid õpitubasid. Pakume võimalust lubokkide trükkimiseks ja värvimiseks. Pakume võimalust õppida ka kangatrükki. Koostame väljapaneku erinevatest kangatrüki pakkudest. Õpitubade teemadest saab ülevaate ka Peipsimaa Külastuskeskuse veebilehel,” lisas ta.

Peipsimaa Külastuskeskuses on ka sigurimuuseum. “Peenardel saab uudistada siguri kasvamist. Degusteerida saab sigurist valmistatud sööke ja jooke. Sigur sobib söömiseks nii lastele kui ka täiskasvanutele. Ka suvehooja avapäeval pakume sigurikohvi.” rääkis Güsson.

Õues saavad lapsed vaadata tegelaskujusid, mis tuttavad Pavel Varunini koostatud Rääbu raamatu muinasjutumaailmast.

Avatakse ka traditsiooniline Tädi Shura Kohvik, kuid et paremini saaks täita veel kehtivad 2+2 reeglit, on kohvikulauad ka aias ja terrassil.

Jaan Lukas