PÄRNU (m)MOODSA KUNSTI NÄITUS

Käesoleval aastal toimub Pärnu (m)Moodsa Kunsti näitus juba 20. korda. Tänavuse näituse pealkiri on „See on kunst, see ei ole kunst ehk peale surma saavad kõik kunstnikud paradiisi“.

Näitust näeb 21. maist – 20. juunini Pärnu Linnagalerii Raekoja saalides, Uus tänav 4.

Aastate jooksul on näitus kujunenud oluliseks kunstisündmuseks, pakkudes suurt huvi nii kunstipublikule, kui ka kriitikale ja on olnud väga oluline kaasaegse kunsti säilimisele, arenemisele ja jätkusuutlikusele Pärnus.

„On hetki, kus tark näeb oma vaimsete varade tühisust; kus ta märkab, et teda eraldavad teistest inimestest vaevalt mõned harjumused, mõned sõnad ja kus ta hakkab kahtlema nende sõnade väärtuses. Need on tarkuse viljakaimad hetked. Hõlpus on põlata, vähem hõlpus on mõista ja ometi, tõelisele targale pole ühtki põlgust, mis ei muutuks varemini või hiljemini mõistmiseks. Iga mõte, mis lendab põlgusega üle suure vaikiva inimhulga, iga mõte, mis ei leia ses hulgas tuhandeid uinunud õdesid ja vendi, on liiga sageli vaid hukatuslik ja viljatu unelm. On hea vahete-vahel meenutada, et vaimses õhkkonnas, nagu väliseski on tarvis kaugelt enam osooni kui hapnikku, selleks, et ta jääks hingatavaks.“

/Maurice Maeterlinck, „ Tarkus ja saatus“. Kirjastus loodus 1936./

Näitusele on kutsutud erinevad kunstnikud, erinevatest rahvustest, kes tegelevad loominguga lähtuvalt sisemisest kaemusest ja inspiratsioonist.

Väljendusvahendid on erinevad nagu on juba kujunenud traditsiooniks Pärnu (m)Moodsa kunsti näitustel, hõlmates kogu kaasaegse kunsti tehnilist arsenali alates klassikalisest maalikunstist, lõpetades performansi ja videoga.

Lisaks Pärnu koolkonna paremikule olen viimastel aastatel kutsunud esinema kunstiklassikuid mujalt Eestist ja välismaalt.

Näitusel esinevad: Margus Tiitsmaa (Sorge), Alar Raudoja, Marko Toomast, Ulvi Oro, (Eesti). Zhon-Zhon Sandyr, Jorgi-Giri, Yuri Kutsarjan (Venemaa, Udmurtia). Ja corona, made in China.

Reedel, 22. mail kell 17 – 18 on eksponeeritud näitusel teos „Juubeldav kuraator“. Selle teosega tähistab näituse kuraator, Andrus Joonas, oma 50. sünnipäeva.

Galerii on avatud teisipäevast reedeni 11-17 ja laupäeval 11-14.

Näitust toetavad: Pärnu linnavalitsus ja Eesti kultuurkapital.

Andrus Joonas