PÄRNU PIIRANGUID LÕDVENDATAKSE

Pärnu linnavalitsuse kriisikomisjon koostab Pärnu linna eriolukorrast väljumise plaani, milles võetakse arvesse riigi eriolukorrast väljumise strateegiast tulenevaid nõudeid ja kohaldatakse kohalikke erisusi. Suuremaid piirangute lõdvendamisi on oodata mai teisest poolest, kuid osa neist hakkavad kehtima mai algusest.

Linna ühistranspordi kasutamine tuletab pidevalt meelde ettevaatusabinõudega arvestamise vajalikkust. Foto: Urmas Saard
Linna ühistranspordi kasutamine tuletab pidevalt meelde ettevaatusabinõudega arvestamise vajalikkust. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Üldhariduskoolide õpilastele viiakse sooja koolitoitu koju kuni 15. maini[/pullquote]Väljumise kava avaldatakse mai alguses Pärnu linna koduleheküljel. Piirangute lõdvendamisel arvestatakse võimalusega, et riik võib piirangute lõdvendamise tingimusi ja tähtaegu muuta. Linnavalitsuse kriisikomisjon on teinud mitmed ettepanekud ja otsused, mis jõustuvad 2. maist.

Laupäevast, 2. maist on lubatud avada muuseumide vabaõhuterritooriumid. 9. maist kavatseb uksed lahti teha Lavassaares asuv Eesti Muuseumraudtee, avades laupäeviti ja pühapäeviti kuni kümnest inimesest koosnevatele gruppidele õueala. Kinni tuleb pidada 2+2 reeglist ja käsi desinfitseerida.

Pärnu keskraamatukogu alustab esmaspäevast, 4. maist eeltellimustega raamatute kontaktivaba väljastamist keskraamatukogus, Ranna ja Rääma harukogudes kõikidel tööpäevadel 11.00-17.00. Seni oli see võimalik ainult korra nädalas.

Rääma raamatukogus saab alates esmaspäevast kasutada eelregistreerimisega internetiteenust. Arvutikasutaja broneerib aja kas meili või telefoni teel, arvuti kasutamise aeg on pool tundi. Arvutit saab kasutada ainult põhjendusega, et inimesel on vaja kasutada avalikke teenuseid. Pärast igat arvuti kasutamist desinfitseerib töötaja klaviatuuri, hiire, laua ja tooli, töötajad kasutavad isikukaitsevahendeid ja tuulutavad ruumi. Arvutit on võimalik korraga kasutada ainult ühel inimesel esmaspäeviti, teisipäeviti ja neljapäeviti kell 10-15.

Kontaktivaba teenindust osutavad ka Audru, Tõstamaa ja Paikuse raamatukogud. Raamatud tuleb meili või telefoni teel ette tellida. Ohutusnõudeid järgides saab nendeski raamatukogudes kasutada internetiteenust.

Üldhariduskoolide õpilastele viiakse sooja koolitoitu koju kuni 15. maini. Praegu viiakse soe lõuna ligi 400le Pärnu linna ja tema osavaldade õpilasele, esmaspäevast hakati seda tegema ka Tõstamaal. Koolid jäävad distantsõppele ka pärast 15. maid, kuid alates 18. maist on osadel õpilasrühmadel lubatud koolide külastamine teatavate piirangutega.

Lasteaedades rakendatakse jätkuvalt turvameetmeid: rühmad on rühmade või blokkide kaupa isoleeritud, töötajate läbikäimine piiratud, ühiselt kasutatavates kohtades (saalid, õueala) tuleb rühmad hoida eraldi, personal kasutab isikukaitsevahendeid, kinni peetakse täiendavatest hügieenireeglitest. Võimalusel hoitakse ühes rühmas kuni kümmet last. Vastu võetakse ainult terveid lapsi, töötajatel on õigus hommikul laste tervist kontrollida ja haigusnähtudega lapsed koju tagasi saata.

Huvikoolid jätkavad distantsõppel. Lisaks sellele on alates 2. maist lubatud huvitegevused ja treeningud vabas õhus tingimusel, et välistatakse füüsiline kontakt, järgitakse 2+2 reeglit ja grupi suurus on kuni kümme inimest.

Linnavalitsuse hoone, osavallakeskused, koolid, kultuuriasutused (välja arvatud raamatukogud) ja sotsiaalasutused jäävad külastajatele esialgu kuni 18. maini suletuks. Eelnevalt vastuvõtjaga kokku leppides on lubatud alates 4. maist linnavalitsust ja osavallakeskusi külastada, kuid kohtumised toimuvad piiratud kontaktalas ja isikukaitsevahendeid kasutades. Ühtegi rahvakogunemist ruumides korraldada ei tohi.

Teet Roosaar
Pärnu linnavalitsuse meedianõunik