APRILLI ESIMESE KAHE NÄDALAGA REGISTREERUTI RAHVUSRAAMATUKOGU LUGEJAKS ROHKEM KUI AASTA EEST TERVE KUUGA

Aprilli esimese kahe nädalaga registreeris ennast Rahvusraamatukogu lugejaks 601 uut klienti, mis on mitukümmend inimest rohkem kui mullu terve aprilli jooksul, kui uusi registreerunuid oli 577. Kasv on seotud nii võimalusega laenutada inimkontaktivabalt raamatuid kui ka juurdepääsuga mitmetele digiteenustele ja e-andmebaasidele.

Eesti Rahvusraamatukogu. Foto: Urmas Saard
Eesti Rahvusraamatukogu. Foto: Urmas Saard

Neljandat nädalat järjest oli inimeste huvi raamatute laenutamise vastu tavaajast märksa suurem – päevas laenutati keskmiselt 190 raamatut, tavaliselt jääb keskmine 143 juurde. Rahvusraamatukogu on üle vaatamas ka paljusid teisi teenuseid ning plaanib hakata lähiajal pakkuma pikematel teemadel nõustamist video teel ning laiendada tellimise võimalust ka pakiautomaatidesse üle Eesti.

Inimkontaktivaba laenutus jätkub

Nädala alguses pikendas Rahvusraamatukogu laenutustähtaegu veel kuu võrra – kõik lugejad, kelle laenutähtajad muudeti eriolukorra alguses 5. maile, saavad raamatuid veel kuu aega lugeda, sest raamatukogu ootab neid tagasi alles 1. juunil. Rahvusraamatukogu jälgib olukorda ning püüab viivisepoliitika ja laenutustähtaegade muutmisega piirata inimestel vajadust kodunt välja tulla.

Kontaktivabalt saab tellida raamatuid kahel viisil – e-kataloogi ESTER kaudu või võttes raamatukoguga otse ühendust e-maili või telefoni teel. Eriolukorra jooksul saab laenata ka neid lugemissaalides asuvaid raamatuid ja noote, mis e-kataloogis ESTER on staatusega “kohalkasutus”.

Tellitud raamatud saab kätte peaukse kõrval asuvast elektroonilisest Raamatukapist ööpäevaringselt. Samuti raamatukogu fuajeest tööpäevadel kella 12-17. Raamatukapist ja fuajeest pakkidena laenutades ei puutu inimesed kokku teenindajaga.

Ligipääs varem piiratud andmebaasidele

Rahvusraamatukogu pakub kriisiga seoses registreeritud lugejatele interneti kaudu juurdepääsu kuni 40-le litsentsiandmebaasile erinevatest valdkondadest, millest osa on varem olnud Eesti tarbijale suletud. Populaarsed andmebaasid on näiteks klassikalise muusika voogedastus-teenus MediciTV ja rahvusvaheliste ajalehtede ja ajakirjade platvorm PressReader.

Need ja paljud muud andmebaasid on ligipääsetavad kasutades Rahvusraamatukogu otsinguportaali ja e-kataloogi ESTER.

Print

 

 KU päevatoimetaja

 

Samal teemal:

Sindi raamatukogu asub juba mõnda aega uues asukohas. Foto Urmas Saard

 

 

 

SINDI RAAMATUKOGU TEENINDAB OMA LUGEJAID OLENEMATA ERIOLUKORRA KESTVUSEST

Share via
Copy link
Powered by Social Snap