HANS SOLL: MINUNIMELISEL PINGIL JA SKULPTUURIL ON PALJUTÄHENDUSLIK SISU

14. märtsil, minu juubelipäeval tegid mu sõprusring ja kohalikud ettevõtjad mulle suure üllatuskingituse – nimelise pingi ja suursuguse skulptuuri, mis kätkeb endas sisu, mille lahtimõtestamisega tänan kogu südamest kõiki, kes nii minu hinge kandlekeeli puudutasid.

Hans Soll Sindis Pärnu jõe kaldal omanimelisel pingil istumas. Foto Urmas Saard
Hans Soll Sindis Pärnu jõe kaldal omanimelisel pingil istumas. Foto: Urmas Saard

Aitäh, Jarko Jaadla, Kalev Kiisk, Arved Soovik, Tauno Jürgenstein, Raul Sarandi, Ralf Henry Kaas, Eduard Teras, Martin Kesler, Kaire Märtin, Herki Tuus, Rein Järvekülg, Jakob Kose, Kunnar Klaas, Martti Kalamees, Martin Meier, Tori vallajuhid.

Sindi kärestiku nõlva kunstiteose on tavapärasest erandlikult mitte riik, vaid sõprusring rajanud ja seda rahastanud. Kingitus sümboliseerib ennekõike sõpruse, vastastikuse austuse ja tunnustuse jõudu, aga ka sihipärase ühisidee aatejõudu ja selle vääramatust.

Riigi kõrgeima võimu kandja on rahvas. Seda võimu teostab rahvasaadikute kaudu parlament. Kõnekas on ka võimu teostamine kodanikualgatuse korras. Ehe näide ongi Sindi paisu lammutamine ja kalade liikumistee avamine suure hulga inimeste (ka väljastpoolt kogukonda) kaasahaaramisega.

Aitäh, see on hingeülendav kunstiteos. Olgu pingil istujale päikesetõusu ja loojangupuna, keskpäevane päikesesillerdus kärestikul elamuslik. Andku andeka puiduskulptori Martti Kalamehe looming nautlejale hinge kandlehelide värvi tuntud meloodiale ja Jarko Jaadla sõnadele “Jää vabaks, Pärnu jõgi!”.

Algatusrühm “Sindi pais” kutsus 16. mail, üleilmsel paisude lammutamise päeval kohalikke üles korraldama paisuteemalisi ettevõtmisi, kuid eriolukorra tõttu jääb üritus ära.

Hans Soll

Samal teemal:

Peapiiskop emeeritus Andres Põder, Hans Soll ja Neptun. Foto Urmas Saard

 

 

 

MÄLESTUSPINK JA -KUJU KALAMEHELE, KES POLE ISE ELUS ÜHTEGI LÕHET PÜÜDNUD