“PARAADIDE PEALINNAKS” TÕUSEV SINDI

Riigi 102. aastapäeva tähistamiste tähtsündmustele Tori valla keskuses tegi avalöögi Sindi lasteaed.

Sindi lasteaed on jõudnud lippudega jalutades Kooli tänavale. Foto Urmas Saard
Sindi lasteaed on jõudnud lippudega jalutades Kooli tänavale. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Kõik kutsutud külalised olid sündmusest vaimustuses ja kõlas ka repliik – järgmisel aastal siis uuesti[/pullquote]Eestis „paraadide pealinnaks” pürgiv Sindi jõudis täna uude etappi, sest lisaks aastaid korraldatud iseseisvuspäeva ja lipu päeva paraadlikule tähistamisele otsustas Eesti vanim järjepidevalt tegutsev lasteaed õpetaja Ülle Otsa algatusel ja eestvedamisel korraldada eelnevatega sarnase sündmuse iseseisvalt, kohati isegi uhkemalt kui kunagi varem nähtud.

Kodumaa omariikluse sünnipäeva tähistav miniparaad toimus ennelõunal Sindi lasteaia hoovis ja lähiümbruses, kestusega umbes 50 minutit. Esmalt tervitas lasteaiaperet Tori vallavanem Lauri Luur, kellele väga meeldib, et meie esiisad ja esiemad olid nii julged ja otsustasid Eestimaale tunginud vaenuvägedele vastu astuda ning sellega kaitsta 1918. aasta 24. veebruaril väljakuulutatud riigi püsimist. „Nüüd on meil võimalik elada päris oma riigis nii nagu me tahame ja ei pea õppima ka mitte näiteks hiina keelt. Ja saame iseseisvalt väga hästi hakkama.”

Tervitusele järgnes pea paarikümne minuti teekonnapikkune jalutuskäik lasteaia kvartalis. Kõige ees liikusid ohutust tagavad politsei autod. Kolonni ees lehvisid suur sinimustvalge esinduslipp, Tori valla lipp, Sindi linna lipp ja lasteaia lipp. Nende järel sammusid väikestele lastele mõõdukas tempos viie- ja kuueaastased Naerukillud, Mürakarud, Midrilinnud koos õpetajatega; Politsei- ja piirivalvekolledži Paikuse õppeüksus; nelja- ja viieaastased Sipsikud, Puhhid koos õpetajatega; Kaitseliidu Pärnumaa maleva esindus; kolme- ja nelja-aastased Mesimummid, Päikesejänkud koos õpetajatega; kuue- ja seitsmeaastased Krõllid, Nublud koos õpetajatega; teised lasteaia töötajad ja lapsevanemad. Sajad lastekäed lehvitasid erinevas suuruses lipukesi. Suuremõõdulised käsilipud on kingitus Eesti lipu seltsilt lasteaia 120-ks juubeliks.

Rongkäiku ilmestasid Sindi Tuletõrje Seltsile kuuluv paakauto ja Kaitseliidu Pärnumaa maleva väike veoauto. Rivi keskel astus muusikaõpetaja Ülle Ots, kelle süles hoitud helikandjalt kõlasid tuntud marsilaulud.

Sõimerühmad lehvitasid mööduvatele kolonnidele Kooli tänava aia taga seistes. Jalutuskäigu lõppedes koguneti lasteaia lipuplatsile. Seal lauldi hümni ja kuulati tervitusi. Mõne lausega ütlesid häid sõnu lasteaia direktori Kairi Rinaldo, hoolekogu esimees Mehis Mets ja paljud teised.

Sipsikud, Puhhid ja Midrilinnud laulsid Maie Kentsi lastelaulu “Mu koduke”. Krõllid ja Nublud esitasid Häädemeeste kihelkonna tantsu “Kalamies”. Lauldi ühislaule ja tantsiti kõigiga koos „Kaera-Jaani”. Üllatusena jagati rühmadele suured kommipakid.

Aegumatult sobivad tänasesse päeva ka sõnad praeguselt peaministrilt Jüri Rataselt, kes Eesti lipu 132. sünnipäeval külastas Sindit Riigikogu aseesimehena. Toona tõstis ta mitmeti esile Sindi eeskuju kogu Eestile: „Seda tõestab ilmekalt nii linna väärikas ajalugu, pikaaegne töö Eesti lipukultuuri väärtustamisel, kui ka asjaolu, et pöörate tänavu eriti tähelepanu lasteaialastele ja algklasside õpilastele. Oma isamaa aus hoidmine ja väärtustamine on hädavajalik meie riigi ja rahva kestmiseks. See mõistmine peab jõudma iga Eesti inimeseni, ja südamesse. Sinimustvalge lipp on meie identiteedi väljendaja.“

Ülle Ots: „Kõik kutsutud külalised olid sündmusest vaimustuses ja kõlas ka repliik – järgmisel aastal siis uuesti. Lapsed uudistasid pärast autosid, kaitsemalevlased tegid hoovialal auto kastis lastele sõitu.”

Urmas Saard

Sama:

Pildi joonistas Mirell Tiitus Sindi lasteaia Puhhide rühmast

 

 

 

SINDI LASTEAED TEEB PÄRIS OMA PARAADI