SINDI LASTEAED TEEB PÄRIS OMA PARAADI

Sindis alustatakse saabuva riigi sünnipäeva tähistamisega varakult ja kõige nooremate kodanike kaasamisel.

Pildi joonistas Mirell Tiitus Sindi lasteaia Puhhide rühmast
Pildi joonistas Mirell Tiitus Sindi lasteaia Puhhide rühmast

[pullquote]Teeme omas tempos oma armsa peo![/pullquote]„Hei, tulge paraadile! Sindis toimub 20. veebruaril algusega kell 10.00 Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud miniparaad,” kuulutatakse näoraamatu Sindi lasteaia lehel. Ülle Ots on Sindi lasteaia muusikaõpetaja ja Eesti lipu seltsi liige, kes asus oma mõtte teoks saamiseks suuremate ettevalmistustega innukalt tegutsema jaanuari esimestel nädalatel. Toetust ja abi pakuvad ka direktor ja hoolekogu, et asi hästi õnnestuks.

„Super! 02. 20. 2020 on maagiline kuupäev. Teeme omas tempos oma armsa peo! Politsei on olemas, kohalikud pritsimehed nõus, liitumas on teisigi, mõne asja otsustamine jääb ka viimasele hetkele, aga kõik toimib. Usun, et ületab uudiskünnist. Urmas, aga on ju OK see, et teeme oma mudilaste miniparaadi,” on Ülle elevil.

Lapsed jätkavad eelmisel päeval saadud hoos järgmiselgi päeval

„Ja me oleme enamusega ka järgmisel päeval – reedel – olemas. Suuremad alustavad rongkäigus raekoja eest, väiksemad tervitavad ja liituvad taas poolelt teelt,” lubab Ülle.

Tõepoolest, nagu aegsasti teada antud, jäävad õpilased 21. veebruaril talvisele koolivaheajale. Mõni päev hiljem saabub riigi iseseisvuspäev. Ühildades kahte olulist päeva koguneb terve Sindi gümnaasium 21. veebruari hommikul kell 9.00 Sindi raekoja ette kümnete sinimustvalgete kandelippudega pidulikule lipurivistusele nii nagu seda on tehtud küünlakuul kaheksal viimasel aastal, lisaks ka lipu sünnipäevadel.

„Paraadide pealinnaks” saavas Sindis seisavad Riigikogu poolt kingitud esinduslipuga liputoimkonnas Sindi gümnaasiumi õpilasesinduse president Pillerin Pihelgas, õpilased Rainer Aas ja Merili Tambu. Toimub traditsiooniline lipuheiskamine raekoja torni. Riigi hümni mängib Pärnu noorte puhkpilliorkester Rein Vendla juhatamisel. Raekoja rõdult tervitab koolinoori, Eesti vanima järjepidevalt tegutseva lasteaia koolieelsete rühmade lapsi ja teisi osalejaid Riigikogu riigikaitsekomisjoni liige Andres Metsoja, kes on Pärnu maavanemana töötatud aastatel olnud Sindi gümnaasiumi noorte lipuheiskajate patrooniks. Samuti kõneleb Tori vallavolikogu aseesimees Mihkel Kalamees. Kolmandana saab sõna XXIII üleriigilise noorte luulekonkursi “Koidulauliku valgel” peaauhinna pälvinud Sindi gümnaasiumi 5. klassi õpilane Braian Kulp.

Orkestri poolt antud taktirütmis marsitakse ühtses rivis mööda ajaloolist Pärnu maanteed läbi linna. Iseseisvuspäeva tähistamine rivistuse ja marssimisega on Sindis traditsiooniks palju aastaid ja ulatub Eesti Vabariigi kahekümnendate-kolmekümnendate aastate aega. Siis osales koos elanikega kaitseliit ja vabatahtlike tuletõrjujate orkester, praegu peamiselt koolinoored koos linnarahvaga. Nüüdset eripära iseloomustavad sadakond ja enam sinimustvalget lippu.

Rongkäigus möödutakse Julius Friedrich Seljamaa monumendist ja suundutakse koolimajja, kus toimuvad eraldi kahes vanuserühmas pidulikud kontsert-aktused. Aulas tervitavad koolijuht Ain Keerup ja hoolekogu esimees Toomas Kandima. Koolimajas toimub ka lillede asetamine Vabadussõjas langenud meeste mälestustahvli juures.

Päeva korraldavad ühiselt Eesti lipu seltsi Sindi osakond ja Sindi gümnaasium. Sündmust turvab ja suunab liiklust politsei, keda abistavad kollavestidega varustatud koolinoored.

Seltsimajas

Samal päeval, reedel, algusega kell 13.00 korraldab Sindi Naisliit seltsimajas Eesti Vabariigi sünnipäeva peo. Meelolu loob Suurejõe show programm. Pidu on tasuline ja maksab 2 eurot.

Laupäeval, 22. veebruaril esineb Sindi laulukoor Sindi seltsimajas 150. juubelikontserdil „Aeg on nagu leekiv hiigelõis”, mis samuti pühendatud riigi 102. aastapäeva tähistamisele.

Urmas Saard