Kaheteistkümnes Jäärmark – aastate suurim

Eile toimus Pärnu Kaubamajakas ettevõtlike noorte poolt korraldatav õppefirmade laat Jäärmark. Igal aastal on Jäärmark olnud oma korraldajate nägu. Õpilastel on olnud võimalus korraldada seda päeva täpselt nii nagu nemad seda näevad – keda kutsuda esinejateks, kuidas korraldada, kujundada atribuutika, leida toetaid jne.

Sindi gümnaasiumi 11. klassi parima väljapanekuga ÕF MAPM - Merili Tambu, Pillerin Pihelgas, õpetaja Kristi Suppi, Annabel Leotoots, Milena Kostjukova. Foto Urmas Saard
Sindi gümnaasiumi 11. klassi parima väljapanekuga ÕF MAPM – Merili Tambu, Pillerin Pihelgas, õpetaja Kristi Suppi, Annabel Leotoots, Milena Kostjukova. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Eliria Kaup, kes oli ise Jäärmarki korraldusmeeskonna juht 2015. aastal ning mentor 2016. aasta laadal[/pullquote]Kui eelnevatel aastatel on korraldajateks olnud Pärnu Ülejõe Gümnaasium (kui veel oli gümnaasium) ja edasi Pärnu Raeküla Kool, siis sel aastal olid toimkonnas erinevate koolide õpilased, moodustades ühtse ja väga hästi toimiva tiimi, kellele pani õla alla SA Pärnumaa Arenduskeskus, eesotsas pr Viivika Viljaga. Merili Tambu ja Pillerin Pihelgas (Sindi Gümnaasium) hoolitsesid toetajate leidmise ning paberimajanduse eest, päeva juhtis Jonathan Petrelius (Tallinna Tehnikakõrgkool), kunstniku töö tegi Johanna Roos (Pärnu Ühisgümnaasium) ja meeskonda juhtis ning helitehniku töö tegi Sander Anderson (Pärnu Täiskasvanute Gümnaasium).

Osales 57 firmat (174 õpilast) üle Eesti (Võru, Valga, Hargla, Lüllemäe, Tarvastu, Hiiumaa, Põlva, Tsirguliina, Kullamaa, Vändra, Luunja, Tartu, Tallinna ja Pärnu koolidest).
Korraldajate kutsel hindasid osalejaid õpetajad Anu Helemäe (Pärnu Koidula Gümnaasium), Aeliita Kask (Pärnu Raeküla Kool), Maria Heinrichsen (SA Junior Achievement Eesti), ettevõtjad Kati Ruubel ja Errit Kuldkepp ning Eliria Kaup, kes oli ise Jäärmarki korraldusmeeskonna juht 2015. aastal ning mentor 2016. aasta laadal.

Tänavuse laada eripreemiad pälvisid: Pärnu Ülejõe Põhikooli MF Laborüü (hinna ja kvaliteedi suhte preemia MyFitnessilt), Valga Gümnaasiumi ÕF The Grind (parima müügistrateegia auhind Energia avastuskeskuselt), Pärnu Tammsaare Kooli MMF Puu meistrikoda (parima meeskonnatöö preemia Steffani Pizzarestoranilt), Gustav Adolfi Gümnaasiumi ÕF Glasiir (brändi preemia Eesti Pangalt). Innovatsioonipreemia sai ÕF Tablaste Põlva Gümnaasiumist (auhind Eesti Pangalt). Parim väljapanek Sindi Gümnaasiumi ÕF MAPM (preemia Nikolai Lehtlalt), Suhtlemisoskuse preemia sai Pärnu Tammsaare Kooli MMF Mängumaa (auhind Viiking SPA-lt).

Parimaks miniminifirmaks tunnistati üksmeelselt Pärnu Ülejõe Põhikooli MMF Lauda nitro (auhind Laserparkilt), parimaks minifirmaks Tarvastu Gümnaasiumi MF TarCard (auhind Pärnu Noorte Vabaajakeskuselt) ning parimaks õpilasfirmaks ja ühtlasi publiku lemmikuks tunnistati Valga Gümnaasiumi ÕF Tavell (auhinnad Linea Naturalt ja Perona Powlingult).

Oma lemmikud valis ka SA Pärnumaa Arenduskeskus, kes andis auhinnad õpilasfirmadele ÕF Fever (Pärnu Koidula Gümnaasium) ja ÕF Sära läbi klaasi (Sindi Gümnaasium) ning miniminifirmale MMF Puu meistrikoda (Pärnu Tammsaare Kool).

Müügipäeva aitasid põnevamaks muuta esinejad Armin Hinrikson, Multifunk, Ave Veskimägi ja Handreas Hallimäe. Oleme tänulikud veel paljudele inimestele – nö nähtamatud taustajõud nagu transpordipoisid, abilised lapsevanemad ja Poisi Eine, kes aitas osalejaid toitlustada.

Kuna päeva lugesid õnnestunuks nii osalejad kui korraldajad, siis oli ühine otsus – kohtume järgmisel aastal Kaubamajakas! Ja selle võimaluse eest oleme tänulikud pr Tiina Saksale (Kaubamajaka turundusjuht) ja Pärnu Ülejõe Põhikoolile, kelle poolt lahkelt lubatud koolilaudadeta ei saaks üles seada müügiboxi.

Kristi Suppi
majandusõpetaja, Jäärmarkide projektijuht

Share via
Copy link
Powered by Social Snap