Võistluse „Kodu kauniks 2019“ võitjad selgunud

Aasta kodu asub Jüris, Aasta aed Pärnumaal.

Birgit Suitsu Aasta aed Pärnumaal Merekülas
Birgit Suitsu Aasta aed Pärnumaal Merekülas

Täna toimus Estonia restoranis võistluse „Kodu kauniks 2019“ pidulik lõpetamine. Kuulutati välja Aasta kodu ja Aasta aed: Aasta kodu tiitel koos 2500 euroga Swedbankilt läks Jüri alevikku Merlyn ja Marek Hermakülale läbimõeldud lahendustega avatud valgusküllase modernse kodu rajamise eest; Aasta aia tiitel koos 2500 euroga Bauhofilt läks Birgit Suitsule, kelle koduaed Pärnu lähistel Merekülas võlub uhkete vaadete ja hästi komponeeritud taimekooslustega.

Võistlust Kodu Kauniks korraldab 19. aastat ajakiri Kodu & Aed. Lisaks aasta kodu ja aasta aia aunimetusele jagati sponsorite abil välja kaheksa preemiat. Võistluse ligi sajakonnast osalenust valiti välja 26 kodu- ja aiafinalisti.

Ajakirja Kodu & Aed peatoimetaja Aita Kivi: „Konkursil “Kodu kauniks” osalenute suur arv näitab, kui palju aega ja armastust pühendavad eesti inimesed oma kodudele ja aedadele. Kodusid ja aedu külastades veendusime, et loodut jagatakse rõõmuga teistegagi.“

Merlyn ja Marek Hermaküla Aasta kodu Jüri alevikus
Merlyn ja Marek Hermaküla Aasta kodu Jüri alevikus

Žürii koosnes ajakirja Kodu & Aed toimetajatest ja sponsorite esindajatest, lõpliku kaalu andsid preemiaotsustele sisearhitekt Ivi-Els Schneider ja aiandusspetsialist Eneli Käger.

Ivi-Els Schneider: „Tänavuse konkursi nominentide tase oli väga ühtlane. Päris mitmed kodukujundused oleksid väärinud preemiat.“

Eneli Käger: „Rõõm oli näha, millise innuga on inimesed oma aedu rajanud. Ja väga tore, et nad julgevad endale ka külla kutsuda!“

Nimekiri preemiasaajatest:

AASTA KODU tiitli ja 2500 € Swedbankilt pälvisid Merlyn ja Marek Hermaküla, kes rajasid kodu Jüri alevikku. Arhitekt Alice Laanemägi kavandatud kaasaegne maja on kujundusstampidest vaba ja väga toredate värvilahendustega. Omanikud on oma valgusküllase kodu kujundamisele lähenenud isikupäraselt ja viimistlusmaterjalegi valinud loominguliselt, kuid kõike põhjalikult läbi kaaludes. Julge on oldud ka kööki kujundades ja valgustuslahendusi valides. See, kunagisele vanemate põllumaale rajatud kodu on läbimõeldud lahendustega ning ruumikalt hubane.

AASTA AIA tiitli ja 2500 € Bauhofilt pälvis Birgit Suitsu koduaed Pärnumaal Merekülas. See aed võlub oma uhkete vaadete ja hästi komponeeritud taimekooslustega. Poolehektarise avara krundi võimalusi on julgelt ära kasutatud ning on rajatud suuri mõjusaid istutusalasid. Eriti kaunis ja põnev on aia keskel „voolav” kivide, kõrreliste ja okaspuudega kruusaaed. On turbaaed ja ka väike tarbeaed. Aed on väga hästi tsoneeritud. Kõik on ülimalt korras, taimed hooldatud ja terved.

PÕHJAMAISE KODU PREEMIA, 1000 € Hemtexilt, läheks Harjumaale Veronika Arumetsale, põhjamaiselt heleda, lihtsa ja valgusküllase, sümpaatselt tervikliku interjööri loomise eest. Tore, et selles kodus on väärtustatud klassikaks muutunud säilitamisväärseid täispuidust esemeid, leides neile kõigile ka otstarbe. Lihtsustatud sisekujunduslahendus peegeldab Põhjamaist hoiakut „vähem on rohkem“!

HÄSTI HOOLDATUD AIA PREEMIA, 1500 € Husqvarnalt läks Tartumaale Lemmatsi külla, Livian Laanemetsa ja Gaabriel Tavitsa rajatud aeda, mis on nagu hoogsate pintslitõmmetega tehtud maastikumaal. Muru sees looklevad maakivimüüridel ilupeenrad, aia servi raamivad ilupuude ja -põõsaste kaunid kooslused. Hekid on laitmatult pügatud ning avar muruala näeb välja nagu tihe sametine vaip.

PARIMA VANNITOA PREEMIA, 1000 € Gustavsbergilt, läks Ida-Virumaale Oonurme külla Evely Hintsi ja Gunnar Lepasaare poolt vanasse talumajja loodud suursugusele kodusele spaale. Suure vannitoa tarbeks tehtud juurdeehitusse sisustatud ruum on täiesti eelarvamustevaba, sisustuselementide ja viimistlusmaterjalidega on ümber käidud julgelt ja tulemus sai väga omanäoline ja inspireeriv.

ELUROHKE AIA PREEMIA, 1000 € Kekkilält läks Gülnara ja Heimar Tartese koduaeda Valklas. Sinna kodu ümber loodud imeline aed läheb sujuvalt üle rannaniiduks. Suvel upub aed rooside ja püsilillede õitesse, mis meelitab kohale parvedena mesilasi ja muid putukaid. Suures tiigis elavad kalad, lisaks sellele on veel väiksemaid veesilmi, et linnud saaksid juua ja kahepaiksetel oleks elupaiku. Au sees on maheaiandus ja loodussäästlik eluviis.

ERIPREEMIA RAHVUSLIKULE KODULE, 500 € Eesti Omanike Keskliidult läks Kathleen ja Kaido Pajumaa kodule Harjumaal, kus on looduspuhtast materjalist – pressitud liimpuitpalkidest – loodud maja, mis on loodusega võimalikult terviklikult seotud. Nii valmiski uus kodu kahe korruse kõrguse klaasfassaadiga, mis lubab end elutoas tunda ümbritseva puudesalu osana. Ka sisekujunduses on kasutatud naturaalseid materjale, neid omavahel maitsekalt miksides.

PARIMA VEELAHENDUSE PREEMIA, 500 € Tiigitehnika Oült läks Viljandi linna Tiit Sääse ja Marika Olevile, kes on oma koduaeda rajanud vahva vetemängu. Nutikalt on ära kasutatud asjaolu, et krunt asub nõlval ning seal on puhta veega allikas, mille vesi ringleb tiikides, koskedes ja purskkaevudes. Tiigis elavad kalad. Silmarõõmu pakub ka värvikate ilupeenardega aed. Tänu suurtele päikesepaneelidele elab pere suviti üksnes päikeseenergiast.

AIAKULTUURI EDENDAMISE PREEMIA, 1000-eurose kinkekaardi Bauhofilt on auga välja teeninud Räpina aianduskooli kauaaegne köögiviljandusõpetaja Tiina Paasik, kelle sulest on ilmunud aastate jooksul lugematu arv artikleid ajakirjades ja ajalehtedes, ta on esinenud raadios ja teles ning kirjutanud üheksa raamatut köögiviljandusest. Talle meeldib väga oma teadmisi teistega jagada. Praegu, pensionipõlves, peab ta endiselt kursuseid ja loenguid ning on väga aktiivne ka suhtlusmeedias.

PARIMA ALTERNATIIVAIA PREEMIA, 500-eurose kinkekaardi Bauhofilt sai MTÜ Põhjala Tehas, kelle eestvõttel rajati sel kevadel Koplis, kunagise kummitoodete tehase Põhjala räämas hoonete vahel Tallinna esimene, ligi 70 m2 suurune kogukonnakasvuhoone. Osa kastpeenraid on ka lageda taeva all, sest huvi linnaaianduse ja endale ise toidu kasvatamise vastu on suur. Praegu tegutseb linnaaias 38 huvilist, kastpeenraid on üle 40. Tehakse koostööd Kopli ametikooliga, on toimunud linnaaianduse teemalised õpitoad. Plaanis on õuealal veelgi laieneda.

KU päevatoimetaja