Jõgevamaa tänavakunst pälvis silmapaistva tunnustuse

Jõgevamaa erinevate paikade seintel on silma hakkanud meeleolukad ja põnevad maalingud, mis valmisid Jõgevamaa Kodukandiühenduse Jõgevamaa kogukondade tänavakunstifestivalil. Jõgeva valla Kuremaa lossis toimund Jõgevamaa kodanikeühenduste tunnustamistseremoonial kuulutati ettevõtmine maakonna käesoleva aasta parimaks kodanikuühenduse projektiks.

Jõgevamaa parimate Kodanikuühenduste eestvedajad Kuremaa lossis. Foto Liina Laurikainen
Jõgevamaa parimate Kodanikuühenduste eestvedajad Kuremaa lossis. Foto: Liina Laurikainen

Jõgevamaa Kodukandiühenduse juhatuse esimehe Liia Lusti sõnul oli projekti partneriks mittetulundusühing Rural Urban Art. „Nemad lõid MTÜ eesmärgiga arendada tänavakunsti ka maapiirkonnas. 2018 aastal toimus analoogne festival Põlvamaal, kus maaliti seinu Kanepis, Räpinas ja Põlvas. Eelmise aasta juulis tegid nad üleskutse, kes sooviks 2019. aasta festivali korraldada. Võtsin nendega ühendust ja oldi valmis tegema Jõgevamaa Kodukandi Ühendusega koostööd ja korraldama 2019. aastal festivali Jõgevamaal. Siis hakkas pikk protsess rahastuste leidmiseks – see oligi põhiliselt kodukandi teha. Projekti rahastati Jõgevamaa Koostöökoja meetme maakondlike ühisprojektide meetmest. Kunstnikud elasid kõik Põltsamaal ja said tööst vabal ajal suhelda ja tutvuda ka Põltsamaa piirkonnaga.”

Paikade välja valimine maalinguteks oli pikk protess: „Valmis küll 11 seina, kuid mina pildistasin ja saatsin partneritele valikuks kas sobib oma 50-60 seina – põhimõttel, et seinamaalid tuleks Põltsamaa, Jõgeva ja Mustvee linna. Lisaks veel küladesse. Samuti olid kandvaks mõtteks haridus- ja sotsiaalhooned. Seinte fotode järgi valisid kunstnikud pinnad millele hakkasid kavandit tegema. Rural Urban Art esindajad Ita Puusepp ja Salme Kulmar suhtlesid tänavakunstnikega Eestist ja ka välismaalt. 4 juunil toimus Põltsamaa Ühisgümnaasiumis loeng tänavakunstist ja selle ajaloost,” rääkis Liia Lust.

Festivalil osalenud Soome kunstnik Terhi Ekebom tegi maalingu Põltsamaa kultuurimaja fassaadile. Viktor Gurovi eestvedamisel tegid Kamari kogukonnaliikmed maalingu ühisgaraaži seinale. Lisaks valmis tema kavandi järgi töö „Tamme perspektiivid ja muud koorealused“, mis ehib nüüd Põltsamaa Ühisgümnaasiumi tööõpetuse maja seina. Seda tegi ta loomeühendusega Multistab, abiliseks oli Elise Lillemägi.

Ingvar Järve teostatud on Jõgeva kaubahalli Aia tänava sein. Temal olid abis Merle ja Kemal ja Toomas. Ruslan Karlov kaunistas Võisiku Kodu söögisaali seina. Taavi Kase töö ehib Põltsamaal Lossi tänaval asuvat Kati kohviku ühe maja seina.

Hollandi kunstnik Johan Moorman saabus kohale päev varem ja lõpetas oma töö juba 16 juunil, sest naisel lähenes sünnituse tähtaeg ja mees pidi koju kiirustama.

Ülle Ottokari kavandi järgi valmis Jõgeval Suur tn 22 töö „Vanaema õunapuu otsas”. PRTKR, on kunstirühmitus, kes tegi Kaubahalli parkla seina natuke rõõmsamaks. Martin Rattase töö ehib Kaarepere Hooldekodu seina. Annika Riim tegi Põltsamaa hooldekodu fuajee seina natuke rõõmsamaks.“ Selgitas tänavakunstifestivali korraldaja.

Kunstnikke aitasid vabatahtlikud, kes valmistasid ette maalitavad pinnad ja aitasid samuti töid kavandite järgi seintele kanda.

Parim kodanikuühendus Avinurme suveteater

Jõgevamaa parimaks kodanikuühenduseks 2019 kuulutati MTÜ Avinurme Suveteater. 15 aasta jooksul on teater igal aastal lavale toonud vähemalt ühe etenduse. Trupis osaleb üheksa kuni 20 inimest – kes näitlejana, kes õmblejana, kes tehnilise abina. Sel aastal pälvisid nad Jõgevamaa parima lavastuse, parima lavastaja, parima kokkumängiva tiimi ja parima naisnäitleja preemia. Tänu aktiivsele tegevusele on teatril oma ruum, nende ühised suve- ja talvepäevad motiveerivad osalejaid ning nende pereliikmeid olema aktiivsed ja panustama kogukonna tegemistesse. Paljud teatritrupis osalejad on pärit Jõgevamaalt. Kuigi mõned nendest töötavad ja elavad juba mujal, hoiab see väike organisatsioon oma juured koduses mullas kõvasti kinni ja kodukohas tegutsetakse hea meelega. Suveteater on alati nõus tegema koostööd piirkonna ühendustega. Paljudele Peipsi äärsetele kogukonnasündmustele lisab värskust ja isegi vaimukust juurde, kui seal osalevad kostüümides ajastutruud näitlejad.

„Meil on täna jälle päev õnne täis! Pälvisime nimelt tiitli Jõgevamaa parim MTÜ. Jõgevamaa (Põltsamaa- Peipsi servani) üllatus ja meeleliigutus on suur. Tänusõnad märkajale ja hindajatele, suur tänu toetajatele. Kuigi oleme kohati Eestisse laiali lennanud, hoiab kooskäimise rõõm meid siinkandis kinni, kodukant see on hea, siin on ilus ja kodune, meie inimesed,” väljendasid Avinurme teatritegijad emotsioone oma facebokis.

Avinurme Suveteater on järjepidevalt mänginud ja tunnustusi pälvinud ka Viljandimaal Kuhjavere külas toimunud külateatrite festivalil. „Saime aivinurme rahva heast uudisest teada ja olime rõõmsad,” ütles Kuhjavere Külaseltsi juhatuse liige Urve Mukk. Avinurme Suveteatri asutas paikonna ettevõtja Eve Strauss. Perioodil 2005-2014 juhendas truppi näitleja, lavastaja ja ühiskonnategelane Malle Pärn. Tänane juhendaja on Marika Oolberg.

Kategoorias Ettevõtlik vabaühendus 2019 tunnustati kahte tegijat: MTÜ Avinurme Sotsiaal- ja Turvakeskust ning Käsitöökoda „Kuldne õlg”. Laiusel tegutsedes on avatud õletuba, kus tutvustatakse õlest valmistatud käsitööd ja korraldatakse teemakohaseid koolitusi.

Ka valdkonnas Väärt algatus 2019 anti välja kaks tunnustust. Kogukonnaaktivisti Margus Raskat tunnustati Jõgeva vallas Siimustis ujumiskoha kordategemise eest. Samuti said tunnustatud Põltsamaa valla kultuurilembelised inimesed Arvo Kaselo, Ell Maansoo, Eve Kõrts ja Kaide Tammel, kelle eestvedamisel koostati ja anti välja raamat „Seisis küla keset raba, nagu seitsme luku taga… Umbusi”.

Tunnustamiskonkurssi korraldab Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus koos Jõgevamaa Kodukandi Ühendusega. Tunnustamist toetavad Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Siseministeerium, Jõgeva, Põltsamaa ja Mustvee vald.

Jaan Lukas