Aleksey Vasiljev: võin esitada üle viiekümne erineva laulu

Tänase rahvusvahelise muusikapäeva puhul külastas Peterburi ajakirjanik ja muusik Aleksey Vasiljev eile Pärnu Y-klubi ja Sindi ajalooklubi kutsel Sindi muuseumit, kus andis mõnekümnele inimesele kontserdi, vestles ja vastas küsimustele.

Aleksey Vasiljev kontserdi kuulajate õnnitlusi vastu võtmas. Foto Mikko Selg
Aleksey Vasiljev kontserdi kuulajate õnnitlusi vastu võtmas. Foto: Mikko Selg

[pullquote]Kunagi nooruspõlves soovisin meeldida ühele tüdrukule, siis õppisin kitarri mängima ja laulma.[/pullquote]Kogu eilne päev oli Aleksey Vasiljevi enda sõnul suurepärane. Esmalt Paikusel raamatukogu, noorekeskuse ja päevakeskuse külastamine ning seejärel tutvumine Sindi linna ja inimestega.

Sindi muuseumi töötaja Kiki Pärnpuu tegi külalisele jalutuskäigu linnas ja tutvustas kõiki olulisi objekte. Sindi raekoda oli enne teist maailmasõda uusehitusena üks moodsamaid omavalitsuse administratiivhooneid terves Eesti Vabariigis. Sinimustvalge lipp lehvib raekoja tornimastis ööpäevaringselt alates 2008. aasta maist. Esimene lipp muretseti linnakodanike seas korraldatud rahakorjanduse teel. Ka Presidendi kella paigaldamise kulud kaeti täies ulatuses üldrahvaliku korjanduse teel. Sindi gümnaasiumi juures rääkis Pärnpuu, et Tartu rahulepingule allkirja andnud Julius Friedrich Seljamaa on Sindis sündinud ja õppinud diplomaat.

Jalutuskäigul läbi linna imetles külaline lokkavat rohelust. „Sügisvärvid teevad selle parkiderohke keskkonna veel eriti ilusaks,” rõhutas Vasiljev. Renoveeritud raudteehoonestust vaadates üllatus mees, et raudteed enam polegi, aga hooned ise leidnud väga toredat rakendust. Peahoones tegutseb linna noortekeskus.

Tema kontsertkava koosnes retrost, nostalgilistest paladest, samuti lauludest noorusajast. Laule saatis ta enda kitarri saatel. Et rahvas kaasa laulis ja kõigi kohalviibinute silmad talle vastu särasid, oli mehele eriti suureks üllatuseks. Kuulajad tahtsid teada tema laulude päritolu. „Need laulud on minu noorusaja populaarsed laulud. Võin esitada üle viiekümne erineva laulu. Kunagi nooruspõlves soovisin meeldida ühele tüdrukule, siis õppisin kitarri mängima ja laulma. Selle tüdrukuga läks küll nii, et ma talle ikkagi ei meeldinud. Aga minu lauluoskus meeldis paljudele teistele tüdrukutele. Nii võin öelda, et olen oma valikutega rahul,” jutustas Vasiljev.

Küsiti sedagi, kuidas Peterburis elatakse? „Poodidest võib osta kõike. Mingit puudust kaupadest või toitudest ei ole. Loomulikult saad osta vaid siis kui sul raha on. Näiteks minul on pension eurodesse arvestades vaid 180 eurot. See on meil tavaline keskmine pension. Mind toetab minu tubli naine, koos saame hakkama. Tema müüb kinnisvara,” vastas külaline.

« õppisin ajakirjandust

Mida olete õppinud? „Olen hariduselt laevaehitaja. Lisaks tööle tehases õppisin ajakirjandust. Peale hariduse omandamist töötasin laevaehitusest kirjutava ajakirja peatoimetajana. Õppisin iseseisvalt selgeks arvutiga kiirkirja kirjutamise. Õpetasin kursustel aastaid soovijatel kiirkirja. Loenguid toimus ka välismaal.

Muuseumi museaale vaadates kiitis Vasiljev väikelinna Sindi inimesi, kes nii palju oma ajaloo vastu huvi tunnevad ja selle talletamisse järjekindlalt panustavad.

Õhtu üllatajaks oli Pärnu Nadežda klubi liige Tatjana Vorobjova, kes palus luba esitada enda kirjutatud laule. Temagi esinemine võeti soojalt vastu.

„Eile õhtul Pärnusse Raeküla keskusse tagasi jõudes väljendas Vasiljev ülimat rahuolu,” rääkis keskuse juhataja ja Y’s Men International Soome-Balti piirkonna direktor Piia Karro-Selg. „Tunneb ennast lausa staarina, keda ta oma hinnangul ju tegelikult pole, vaid lihtsalt inimene, kes armastab muusikat,” vahendas Karro-Selg külalise tundeid eestlaste seas.

[pullquote]ees veel mitu huvitavat päeva[/pullquote]Külalisel seisab ees veel mitu huvitavat päeva. Homme esineb ta kahes Pärnu linna koolis – Ühisgümnaariumis ja Sütevakas. Seejärel naudib Pärnu SPAmõnusid ning õhtul viiest seisab ees viimane ülesastumine Pärnu linnas diakooniakeskuses. Juba õhtul liigub ta koos Pärnu Y-klubi liikmetega Põhja-Pärnumaa valda Kergu külla, kus seisab ees osalemine Y-klubi liikmete Liivi ja Kaljo Kaasiku eestvedamisel kokku pandud programmis. Nii tutvustatakse Vasiljevile kohalikku ettevõtlust, koolielu ja kohalikele kuldses eas prouadele ning härradele toimub etteaste Kaisma rahvamajas juba sama päeva pärastlõunal. Kauge külaline asub koduteele ainsa Pärnut ja Peterburit ühendava Presto OÜ otseliiniga laupäeval 5. oktoobril, misjärel on meil temalt kui endiselt ajakirjanikult oodata ka kirjatükke oma Pärnumaal kogetust. Jääme neid pikisilmi ootama.

Juta Velleste

Samal teemal:

Aleksey Vasiljev jagab laevasõidul sooja andvaid tekke. Foto Urmas Saard

 

 

 

Aleksey Vasiljevi aval naeratus avab kõik uksed

Share via
Copy link
Powered by Social Snap