Pärnu Vallikäärus alustati “Vaba Rahva Laulu” toimumise ettevalmistustega

Täna hakkas Ülo Kannisto ühes oma heade abilistega Pärnu Vallikäärus laululava kokku monteerima, sest juba laupäeval vajavad seda „Vaba Rahva Laulul” osalevad lauljad.

Vaba Rahva Laulu peakorraldaja Ülo Kannisto Pärnu Vallikäärus. Foto Urmas Saard
“Vaba Rahva Laulu” peakorraldaja Ülo Kannisto Pärnu Vallikäärus. Foto: Urmas Saard

[pullquote]„Mullu ehitatud lava kasutatakse nüüd Vargamäel toimuval etendusel,” rääkis Kannisto, kelle kätetööd näeb tänavu ka Pärnu lavasõrestikus.[/pullquote]„Vaba Rahva Laulu” peakorraldaja Ülo Kannisto oli Saaremaalt tulles parajasti praamiga Suurt väina ületamas, kui helistasin ja püüdsin saada viimaseid teateid selle kohta kuidas edenevad suure peo ettevalmistused. Poole nelja paiku sõitis päevi näinud punane kaubik Vallikääru. Neljaks pidid ka Pärnu abilised kohale jõudma, aga Kannisto ei jäänud ootama ja hakkas üksinda pinke autolt maha sikutama. Need valmistas ta ise oma kätega. Pingid on täiendus vallinõlva sõõris olevatele istekohtadele, et võimalikult palju inimesi mahuks ikka istuma ega peaks püsti seisma jääma. „Hästi kokkusurutult peaks arvestuslikult ühele pingile mahtuma kuni 10 inimest, aga lahedam oleks piirduda üheksaga,” arutles Kannisto. Kokku on pinke 40.

Järgemööda hakkasid ka abilised kohale jõudma. Kõik viis meest väga asjalikud töömehed, kellele Kannisto ei pidanud midagi pikalt selgitama. Mõisteti poolelt sõnalt ja asuti kohe tööle. Igal mehel oma akutrell kaasas. „Kirjuta, et nad on head sõbrad, kes tulid heast tahtest appi,” lausus Kannisto ja rühmas tööga edasi. Lava konstruktsioon on enamvähem sarnane sellega, mis oli möödunud aastal Paides. „Mullu ehitatud lava kasutatakse nüüd Vargamäel toimuval etendusel,” rääkis Kannisto, kelle kätetööd näeb tänavu ka Pärnu lavasõrestikus.

17. augusti õhtul kell 18.00 algava „Vaba Rahva Laulu” kontsertkavaga tähistatakse Eesti Vabariigi 28. taasiseseisvumispäeva. Ka Pärnus juhib õhtut Veikko Täär. Koore juhatab Lauri Breede. Lauljatest esinevad Marko Matver, Ott Lepland, Gerli Padar, Boris Lehtlaan, Oliver Leppik, Simo Breede, Merit Männiste, Alen Veziko.

[pullquote]Norra ilmaennustajad lubavad peo ajaks suurepärast ilma.[/pullquote]Laulupeol kõlavad isamaalised kaunid laulud ilusas eesti keeles. Rahvale jagatakse laulikud kätte, et kaasalaulmine oleks lihtsam. Ühislaulmist juhivad umbes 1500 koorilauljat. Publikut loodab Kannisto vähemalt kaks korda rohkem näha. Ta teadis öelda, et Norra ilmaennustajad lubavad peo ajaks suurepärast ilma. „Ilmselt seepärast on hoogustunud ka piletit eelmüük,” arvas Kannisto.

Särtsakaid rahvatantse esitavad Raivo Ermi juhendamisel Pärnu rahvakultuuriseltsi Kirmas rahvatantsijad.

Urmas Saard

Samal teemal:

Lauri Breede ja Valter Soosalu Paide laululaval Foto Urmas Saard

 

 

 

Suur pildigalerii: seitsmes „Vaba Rahva Laul” Paides