Fotonäitus „Taba hetke ja ilu”

Eesti Päevaleht kirjutas 2000. aasta veebruari alguses, et 15 aastat tagasi arstide poolt surmahaigeks tunnistatud, kuid siiani elav laps annab lootust teistele Eestis ravita jäetud inimestele.

Sindi sotsiaaltöökeskuse juhataja Renna Järve paigutab Mikk Rätsepa fotosid seinale. Foto Urmas Saard
Sindi sotsiaaltöökeskuse juhataja Renna Järve paigutab Mikk Rätsepa fotosid seinale. Foto: Urmas Saard

Tallinna keskhaigla sünnitusosakonna arstid öelnud 1984. aasta detsembris emale, et pole mõtet vastsündinud poega koju viia ja talle nime panna, sest laps sureb peagi. Ema viis südamerikkega sündinud poisi siiski koju. “Vaatamata arstide karmile sünnitusjärgsele ennustusele, elab laps tänini täiesti normaalset elu,” ütles isa toona ajalehele. Artikkel väärib uuesti lugemist, sest Sindi sotsiaaltöökeskuses avatakse 3. juunil kell 9.30 Mikk Rätsepa fotonäitus „Taba hetke ja ilu”, mis jääb külalistele vaadata kuni 28. juunini.

„Teie ees on alatiseks nooreks meheks jäänud fotograafiahuvilise, Keila-Joa sanatoorse internaatkooli ja Tallinna Polütehnikumi IT alal lõpetanud Mikk Rätsepa väike fotonäitus,” öeldakse rändnäitusega kaasa pandud tutvustaval lehel. Tema näitus sai alguse EELK Tallinna Diakooniahaiglas, mille avamisel oli mullu novembris ka tema ise kohal. Ta soovis jätkata näitusega teisteski asutustes. Paraku Sindis näituse autor enam ei osale. Mikk Rätsep lahkus meie hulgast tänavu 30. jaanuaril 34-aastasena. Seega on nüüd tegemist mälestusnäitusega, mis rändab ringi ilma temata.

2018. aastal kirjutas Mikk Rätsep, et enamasti meeldib talle pildistada loodust, merd ja erinevaid kompositsioone. Kuni kooli minekuni huvitus ta akvarellidega maalimisest, kooli ajal tegeles graafikaga ning polütehnikumi ajal arvutigraafikaga. „Fotograafia avastasin enda jaoks mõned aastad tagasi, kui vanu pilte vaadates avastasin, et olen suutnud tabada hetki ja kaadreid, mida poleks osanud oodata. Pärast seda hakkasin tähelepanelikumalt jälgima, mida pildistan ning kuidas seda teen.” Vanemad pildid on tehtud nii telefoni kui „seebikarbiga”, uuemad enamasti asjaarmastajatele mõeldud korralike aparaatidega.

Sindi sotsiaaltöökeskuse juhataja Renna Järve rääkis täna näitust üles pannes, et tundis Mikk Rätsepat isiklikult hästi ja tahab temast avapäeval näituse külastajatele rohkem jutustada. Renna ütles, et lisaks sündmuste, loomade ja looduse pildistamisele tegeles Mikk Rätsep ka raamatute toimetamise, kirjutamise ja kirjastamisega. „Kõige enam meeldis talle luuletuste kirjutamine. Tal on ilmunud kolm luulekogu. Ta on osalenud erinevate seriaalide massistseenides, filmides ja muusikavideotes,” teadis Renna lisada. Näituse avamisel loeb varalahkunud autori luulet Aire Koop.

„Fotonäitus on austuse avaldamine autorile ja tema mälestamine. Olete kõik oodatud,” lausus Renna ja tegi viite autori koduleheküljele  ja ka teisele lingile www.zhark.eu

Järgnevad näitused on kavandatud käesolevale aastale selliselt:

novembris Kännukuke raamatukogus;

septembris Jüri raamatukogus;

mais Sääse raamatukogus;

aprillis Tabasalu raamatukogus

Urmas Saard