Jõgevamaa aasta ema on Annika Oras Kääpa külast

Reedel õhtul Puurmani lossis toimunud pidulikul tseremoonial kuulutati Jõgevamaa aasta emaks 2019 Mustvee vallas Kääpa külas elav viie lapse ema Annika Oras, kes on SA Kalevipoja Koda juhatatuse liige ning kogukonnaelu eestvedaja.

Annika Oras, Jõgevamaa Aasta ema tunnustamise tseremoonial. Foto Jaan Lukas
Annika Oras, Jõgevamaa Aasta ema tunnustamise tseremoonial. Foto: Jaan Lukas

[pullquote]peres on viis last neist kahed kaksikuid[/pullquote]Annika Oras nimetas Jõgevamaa Aasta emaks valimist toredaks üllatuseks. „Esimene emotsioon oli hämming. Nominente oli üheksa ja kõik tunnustust väärt. Aga igal juhul armas, et nii läks.” Annika Orase sõnul annab tunnustus juurde palju energiat: „Kui keegi märkab sinu tegemisi, siis on see märk sellest, et oled õigel teel ja tekib tahe järjest rohkem panustada.”

Annika Orase ja pereisa Kaarli (IT juht ühes Tartu firmas ht) peres on viis last neist kahed kaksikuid. Kümneaastased Anna-Liisa ja Emma-Lotta käivad koolis. Samuti on koolitüdruk kaheksaaastane Lenna-Riin. Neljaaastased Mona Sofia ja Nora Miia on lasteaialapsed.

„Suuremad lapsed on kõik tugevad sporditüdrukud. Nad tegelevad koolis kergejõustiku, jalgpalli ka sulgpalliga. Lenna-Riin õpib Alatskivi Kunstide Koolis. Emma-Lotta harrastab tantsimist,” rääkis pereema.

„Meie pere hoiab ühte, aitame, toetame ja julgustame üksteist. Väga olulised on olulised pereväärtused. Peame tähtsaks, et lapsed oleksid terved, saaksid korralikku toitu ja palju liikuda. Võimalused selleks annab suur õu. Eelistame kohalikku toorainet ja isetehtud toitu poolfabrikaatidele,” ütles Annika Oras, kes on maaettevõtetest pärit kauba tutvustamiseks ja turustamiseks mõeldud ettevõtmise Kääpa OTT käimalükkaja ja korraldaja.

Annika ja Kaarli peres on au sees vanade rahvakommete hoidmine. „Tähistame mardi-ja kardipäeva, jaanipäeva ja jõulusid jne,” ütles ta.

Annika Oras töötab SA Kalevipoja Koda juhatajana. Sihtasutuse halduses on Kääpa külas asuv Kalevipoja muuseum, mida praegu renoveeritakse kaasaegseks.

Jõgevamaa Aasta ema valimise algatasid toonased Jõgeva maavanem Viktor Svjatõsev ja Jõgevamaa Omavalituste Liit. Alates 2018 aastast korraldavad sündmust Jõgevamaa Arendus-ja Ettevõtluskeskus ja Jõgeva, Põltsamaa, Mustvee vald.

Annika Orast õnnitlesid Jõgevamaa aasta emaks 2019 kuulutamise puhul Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse nõukogu esimees, Jõgeva vallavolikogu esimees Raivo Meitus, Mustvee vallavolikogu esimees Aivar Saarela ja Mustvee vallavanem Märt Kraft, Jõgevamaa Aasta ema 2018 Põltsamaa muusikaõpetaja ja koorijuht Meeli Nõmme, kodutütred ja nende juhendaja Leina
Kreek ja mitmed teised. Pidulikule tseremooniale olid kutsutud ka kõik Jõgevamaa Aasta ema konkursi nominendid

Jaan Lukas