Pärnumaa miniettevõtjate festival

Pärnumaa Arenduskeskus korraldas esimese Pärnumaa mini- ja miniminiettevõtjate festivali, mille eesmärgiks seati noortele inspiratsiooni ja motivatsiooni andmist, samas tunnustati ka nende ettevõtlikkust.

Vändra gümnaasiumi MMF Rebased. Foto Kristi Suppi
Vändra gümnaasiumi MMF Rebased. Foto: Kristi Suppi

Pärnumaa esimene miniettevõtjate festival peeti reedel, 22. märtsil Strand SPA & Konverentsihotelli viiendal korrusel asuvas Lahe saalis. Festivalil osales ka paljude õpilaslaatade korraldamise kogemusega majandusõpetaja Kristi Suppi, kes on muuhulgas Külauudiste infoveski kirjasaatja. Uudisteportaali palvel vastas ta mõnedele küsimustele, et saada toimunust paremat ülevaadet.

Õpilas- ja minifirmadele korraldab Junior Achievemet Eesti SA igal aastal laatu ning võistlusi. Ka Pärnumaal toimuvad traditsioonilised õppefirmade laadad ja Pärnu kolledžis korraldatakse õpilasfirmade konkurssi. Miks on vaja veel festivali?

Õpilasfirmadel (gümnaasiumi programm) on olnud palju rohkem võimalusi kui minifirmadel (7.-9. klass), kellele on nüüd juba mitmendat aastat toimunud ka üleriigilised võistlused. Kõige noorematele, mini-minifirmadele, pole eriti midagi pakkuda olnud, peale mõne müügivõimaluse. Kuna miniminifirmade (5. klass) programm on meil hoogu kogumas, siis tuli SA Pärnumaa Arenduskeskuse (SAPA) noorte ettevõtlikkuse ja tööhõive projektijuht Viivika Vilja välja mõttega korraldada mõõduvõtmine kõige noorematele. Pannes kokku nii minimini- kui minifirmad (esimesi üksi on veel väga vähe), sündiski see ettevõtmine.

Miks just festival?

Sõna festival tähendab pidulikku ülevaatust või võistlust. Päeva jooksul said õpilased tutvustada oma müügilaudade juures toodet või teenust, müüa publikule tooteid, tutvustada firmat esitlusega, mille formaat anti vabalt valida, tutvuda „konkurentidega” ja valida neist oma lemmiku, vastata žürii küsimustele. Meelelahutust pakkus Cockooland Buffet. Festivali avas SAPA juhataja Indrek Klaassen.

Kes olid hindajad?

Mari Erm-Reining – SAPA alustavate ettevõtjate konsultant ja ettevõtlusinkubaatori projektijuht, Elbe Metsatalu – majandusõpetaja, JA Eesti programmijuht ning mini-minifirmade programmi looja, Errit Kuldkepp – Pärnu Haigla turundusspetsialist ja oma ettevõtte Positively Inspiring Lifestyle edendaja, Marek Sild – toitlustusvaldkonna ettevõtja, kokandusringide korraldaja, Artur Kreizberg – ettevõtja, CCCP Põgenemistubade asutaja ja omanik kes ise alustas kunagi minifirmast.

Mida noored ettevõtjad pakkusid ja kuidas neil läks?

Tänukirjad said Vändra Gümnaasiumi MMF Rebased (õppetöös kasutatava multimapi autorid) – õpetaja Silja Enok. Pernova Hariduskeskuse MMF Tegijad (toodeteks võtmehoidjad, rinnamärgid kaardiga) – õpetaja Daisi Lorents. Pärnjõe Koolist MMF Famigilia di Pizza (tooteks minipitsad) ja MF Puudidas (vahvate puidust köögitarvikute vahendajad) – õpetaja Eve Sikka. Pärnu Ülejõe Põhikooli MF Maduma (šokolaaditrühvlite valmistajad), MF YunoNet (arvutimängude loojad), MF MobileHome (mobiiltelefonide hoidjad laadimisel), MMF Ideed lambist (multikategelastega doomino mäng, puidust karbid jt käsitöötooted), MF Kniffex (võtmehoidjad) ja Pärnu Tammsaare Kooli MMF Vahva toit (isetehtud küpsetised, võileivad) – õpetaja Kristi Suppi.

Žürii valis välja parimatest parimaid, keda autasustati kinkekaartide ja šokolaadiga. Hea müügistrateegia preemia sai MF Universum purgis (omanäolised aksessuaarid – võtmehoidjad, kaelakeed) ja parima väljapaneku eest MF Ära laku panni (puidust võinoad) – mõlemad Pärnu Ülejõe Põhikoolist. Pärnu Tammsaare Kooli MMF Pehme lõngakera (heegeldatud mänguasjad) pälvis nii parima tutvustuse preemia kui tuli ka publiku lemmikuks. Nemad on keelekümblusklassi õpilased, kes on suutelised tutvustama oma tööd ühthästi nii eesti kui vene keeles. Kõige paremaks ideeks tunnistati MF T-kott toode – särk või kampsun saab muudetud seljakotiks, samuti pälvisid nad parima meeskonnatöö auhinna ja said soovituse kandideerida vabariiklikule võistlusele.

Mis mõtteid see päev veel tekitas?

Festival oli perfektselt korraldatud, toimkonnas olid ka Pärnu koolide õpilased: päeva moderaatoriks fantastiline Deniel Žurbi, kujundajaks kunstnikuhingega Johanna Roos ning muude korraldusküsimustega tegeles Mirell Karuks. Helitehnilise poole eest hoolitsesid Armin Hinrikson ja Tõnu Laidla. Suur tänu sellele tiimile!

Esimene pääsuke on lendu tõusnud! Järgmisel aastal loodame, et osaleb rohkem koole, kui juba täna välja hõigata, et sellest festivalist võiks saada traditsioon, mis pakub vahvat väljundit meie kõige noorematele ettevõtjatele!

Urmas Saard