Avinurmes mälestati küüditatuid ajalootragöödiat meenutava vaguni avamisega

Täna, 25 märtsil, avati Mustvee vallas Avinurmes ajaloohõnguline vagun seitsekümmend aastat tagasi toimunud massiküüditamise mälestuseks.

Küüditamisvaguni näidis Avinurmes. Foto Aivar Saarela
Küüditamisvaguni näidis Avinurmes. Foto: Aivar Saarela

Küüditamisvaguni mälestussein Avinurmes. Foto Aivar Saarela

Idee paikonnast ja selle ümbrusest stalinliku režiimi ning nende käsilaste poolt Siberisse saadetud inimeste mälestuse jäädvustamiseks tekkis Avinurmes tegutseval Avijõe Seltsil.„Küüditamisvaguniga sarnane loomavagun toodi Sondast. Vagunisse paigutatud küüditatute kujutised meisterdasid „Vanemuise” kunstnikud. Vaguni uksel on mälestussein 1949. aasta 25. märtsil Avinurmest küüditatud 144 inimese nimega. Kirjas on ka sünniaastad. Samuti saab lugeda, missugusesse Siberi asupaika keegi küüditati ja ka Eestisse tagasisaabumise aasta,” rääkis Avijõe seltsi liige ja ettevõtja Enno Strauss.

Vagun seisab Avinurme kitsarööpmelisel raudteel, millel asub ka üldrahvalike sündmuste ajal liikuv väike rong. Sõidetakse näiteks Tünnilaada toimumise ajal.

Süngeid aegu meenutava vaguni avamisele kogunes palju inimesi, sealhulgas Lääne-Virumaalt ja Ida-Virumaalt. Küüditamise 70 . aastapäevale pühendatud vaimuliku talituse viis läbi EELK Torma Maarja kogduse õpetaja Mehis Pupart. „See on sündmus, mida ei tohi kunagi unistada,” ütles Mustvee vallavolikogu esimees Aivar Saarela. Aegumatut ülekohut meenutati teelauas, mille kattis Evi Strauss.

Info Avinurme küüditamisvagunist, mis Eestis praegu ainus, on ka Pärnumaal asuval Lavasaare Muuseumraudteel. Nii teatakse ka sealt traagilisele ajaloosündmusele pühendatud eksponaati vaatama juhatada.

Vagunit näeb igal ajal. Põhjalikumaks tutvumiseks tasub tulekust aga ette teatada.

Jaan Lukas