Sindi gümnaasiumi õpetaja Eneli Arusaar: me hoiame nõnda ühte

Sindi gümnaasium osaleb täies koosseisus Eesti Vabariigi 101. aastapäeva tähistamisel traditsioonilises asukohas Sindi raekoja juures ja järgnevas rongkäigus.

Eesti Vabariigi sajanda juubeli tähistamine Sindis. Foto Urmas Saard
Eesti Vabariigi sajanda juubeli tähistamine Sindis. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Täpselt kell üheksa teatab piduliku tseremoonia algust raekoja tornimasti tõusev lipp[/pullquote]Sindi gümnaasium korraldab koostöös lipu seltsiga juba kümnendat aastat rahvusliku kokkuhoidvuse tähenduses sündmuseid, mille lahutamatuks osaks on koolile kuuluvate kümnete sinimustvalgete lippudega osalemine. Ühiselt koolile ja lipu seltsile kuuluvate kandelippudega toodi esmakordselt 2010. aasta taasiseseisvuspäeval koolimaja õuel aset leidnud ülemaalisele ühtelaulmisele sadakond sinimustvalget lippu. Sealt alates on Sindis olnud põhjust kümnetel erinevatel juhtudel rivistuda lippude alla.

Alates 2012. aasta iseseisvuspäevast on igal aastal kogunetud 24. veebruari hommikul Sindi raekoja juurde pidulikule lipuheiskamisele ja lippude rivistusele. Traditsiooniga jätkatakse ka tänavu, kuigi mõningase erinevusega. Kuna käesoleval aastal langeb 24. veebruar pühapäevale, aga juba reedel lähevad õpilased koolivaheajale, siis võeti korraldustoimkonna poolt vastu otsus tähistada oma riigi 101. aastapäeva 22. veebruari hommikul.

Sindi raekoja ees 2018. a 24. veebruari hommikul. Foto Urmas Saard
Sindi raekoja ees 2018. a 24. veebruari hommikul. Foto: Urmas Saard

Kogu kool, õpilaste ja õpetajatega, koguneb enne üheksat Sindi raekoja juurde. Kindlasti on pidulikule lipurivistusele ja noortele kaasa elama oodatud ka paljud teised inimesed. Täpselt kell üheksa teatab piduliku tseremoonia algust raekoja tornimasti tõusev lipp, mille heiskamist saadab Pärnu noorte puhkpilliorkestri mängitav Eesti hümn. Raekoja rõdult tervitavad sõnavõttudega Sindi gümnaasiumi direktor ja MTÜ Eesti Lipu Seltsi liige Ain Keerup ning Tori vallavanem Lauri Luur. Eneli Arusaare näiteringi õpilased esitavad nelja minuti pikkuse sõnalise montaaži, mille pealkirjaks on Paul-Eerik Rummo sõnadega „Me hoiame nõnda ühte”.

Järgneb rongkäik vastavalt kooskõlastusele politseiga ja vabatahtlike liikluse suunajate abiga. Mart Nõmme korraldusel ja orkestri saatel sammutakse mööda ajaloolist Pärnu maanteed, kus marsiti iseseisvuspäeval juba enne teist maailmasõda. Erinevus eelmiste aastatega on selleski, et rongkäigu teekond kulgeb Karja tänavast piki Pärnu maanteed koolimajani, möödudes Seljamaa monumendist.

Kogunemist raekoja juurde ja järgnevat marssimist toetab rahaliselt ja tehnilise abiga nii Tori vallavalitsus kui Sindi seltsimaja.

Urmas Saard