Jan Enriko Laidsalu: üle Eesti leidub sadu paiku, mis seotud meile iseseisvuse kindlustanud Vabadussõjaga

Otsige mõni selline koht üles, võtke pildile Eesti sümboolikat, jäädvustage seal ennast ja/või oma sõpru ning postitage Kindral Johan Laidoneri Seltsile, et osaleda „FotoLoto” auhinnaloosis.

Jan Enriko Laidsalu. Foto Urmas Saard
Jan Enriko Laidsalu. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Meil ei ole vaja kahelda enam selles, kas me ikka oleme riik või lihtsalt oma keeles rääkivad rännumehed[/pullquote]„FotoLoto” mõte tekkis Laidoneri seltsi noortel üsnagi juhuslikult. Seltsi noortel polnud veel otsest väljakujunenud traditsiooni, kuidas vabariigi aastapäeva tähistada. Nii hakkaski mõte idanema.

Meie idee on taastada sild inimeste ja riigi vahel, ainuüksi sellepärast, et poliitilise retoorika ülevoolavus on hakanud Eesti ühiskonda lõhestama. On vanarahvatarkus, et koerad hauguvad, kuid karavan läheb edasi. Meie ei ole siin selleks, et oma nina toppida poliitikasse, kuid meil on vaja hoida eestlasi koos ühtse eesmärgi poole pürgiva rahvana. Ei saa olla nii, et Eesti rahvuspühale läheme vastu sellise mentaliteediga, et teistsugused mõtted on justkui maitsev praad lõunasöögiks. Meil on ühine ajalugu ja ajaloos täitub meil riigina kohe 101 aastat kogemust ja mälu. Osa sellest ajast on tallanud Eesti mulda vaenlase kirsad, teise osa sellest oleme kasvatanud oma riiki.

Ükski eestlane ei taha, et saja aasta pärast mängiks Vene teater Tallinnas janti pealkirjaga “Kas tuleb ka 300?”, nagu oli möödunud aastal etendus “Tuleb/Ei tule Eesti 100 aasta pärast”. Selline ebakindlus peab kaduma. Meil on oma lugu rääkida. Eesti on kasvanud pärisorjusest iseseisvaks riigiks ja orjusest, kasvõi hirmuorjusest, ei tohiks Eestis enam juttugi olla.

“kutsume üles kõiki Eesti inimesi osalema “FotoLotos”

Reaalipoisi juures teevad selfiet Laidoneri Seltsi noored Carmen Sibbul ja Marec Herman. Foto Jan Enriko Laidsalu
Reaalipoisi juures teevad selfiet Laidoneri seltsi noored Carmen Sibbul ja Marec Herman. Foto: Jan Enriko Laidsalu

Meil ei ole vaja kahelda enam selles, kas me ikka oleme riik või lihtsalt oma keeles rääkivad rännumehed, kes ei tea isegi seda, mis homne päev toob ja kellele siis peab renti maksma. Meil on vaja juhtida Eestit nii, nagu seda tehti ennesõjaaegses riigis, austusega teiste suhtes ja isiklikust moraalist lähtuvalt. Välispoliitiliselt aga on koomiline vaatepilt, kus meie riigi kuvand on nagu infotehnoloogiat täis pagulaspaat Vahemere tormiste lainete vahel. Vaevalt seda küll mõni selgroogne riigimees oma vaimusilmas Eesti tulevikuna näha soovis.

Kõik eestlased teavad, miks Vabadussõda oli Vabadussõda ja seetõttu otsustasimegi enne riigi 101. sünnipäeva meenutada oma esivanemaid, kes olid Eesti Vabariigi tekkimise juures. Selleks kutsume üles kõiki Eesti inimesi osalema “FotoLotos”, kus saab võita erinevaid auhindu. Selleks peaks minema oma kodukohas asuva Vabadussõjaga seotud mälestuspaiga juurde, pildistama selle taustal ennast ja/või oma sõpru ning saatma hiljem koos väikese kirjeldusega foto Laidoneri seltsile.

Fotoloos toimub Facebookis, seega võib pildi laadida otse Facebooki kausta või saata info@laidoneriselts.ee aadressile. Fotoloos kestab 4. veebruarist 23. veebruari südaööni ning loosimine toimub Eesti Vabariigi sünnipäeval 24. veebruaril. Head õnne ja kaunist vabariigi 101-aastast sünnipäeva soovib Kindral Johan Laidoneri Selts.

Jan Enriko Laidsalu
Kindral Johan Laidoneri Seltsi tegevjuht