Meelis Kihulase „Puud ja inimesed. Kummardus Ants Viiresele”

Küünlakuu esimesel päeval kell 18.00 avatakse Vana-Võromaa Kultuurikojas Meelis Kihulase näitus „Puud ja inimesed. Kummardus Ants Viiresele”.

Meelis Kihulane Foto Toomas Kalve
Meelis Kihulane. Foto: Toomas Kalve

[pullquote]Puutöö on mind saatnud kogu aeg[/pullquote]Reedel avatava näituse idee ja pealkiri pärineb tuntud etnoloogi Ants Viirese samanimelisest raamatust, mis tutvustab puuliikide kaupa nende rahvapäraseid kasutusviise – juurtest oksteni, rahvausundist ehituseni. Läbi rahvapäraste esemete ja kasutusvõimalusi tutvustavate stendide annab näitus päris põhjaliku ülevaate 15 puuliigi tähtsusest talu majapidamises. Näitus koosneb ca 30 infostendist, mida ilmestavad ajaloolis-etnograafilised fotod ERMi kogudest ja vastava puuliigi kasutusvaldkonna kirjeldused.

Parema tervikpildi saavutamiseks on puukäsitöömeister Meelis Kihulane valmistanud kirjeldatud puiduliikidest ka esemeid. Esemed on valmistatud spetsiaalselt selle näituse tarbeks ning kasutatud traditsioonilisi töövõtteid. Valminud esemeid tohib kätte võtta ja lähemalt uurida. Samuti on iga puiduliigi juures ka sellest puuliigist klots koos koorega.

Näituse eesmärk on lisaks ajaloolise ülevaate pakkumisele edendada ja tutvustada puukäsitööd.

„Puutöö on mind saatnud kogu aeg. Olen olnud nii tisler, kui ka mööblirestauraator. Viimased üheksa aastat on mind köitnud traditsionaalne puutöö ning täpsemalt endiseaegsetes taludes kasutusel olnud tarberiistad. Eelkõige huvitab mind materjali kasutamine ja tunnetus ning valmistamisviisid, mida valdasid endiseaegsed meistrid.”

[pullquote]Tunnetan, et sedalaadi teadmised on hääbumas või juba kadunud[/pullquote]Meelis Kihulane mõistab, kui oluline oli osata valida loodusest kvaliteetset ja vastava eseme valmistamiseks õiget materjali. Miks mingi puiduliik oli ainukeseks või peamiseks sobilikuks valikuks, millal varuda jne.
„Tunnetan, et sedalaadi teadmised on hääbumas või juba kadunud. Seetõttu, kõlab küll suurejooneliselt, aga olen oma missiooniks võtnud neid vanu oskuseid ja teadmisi taastada, propageerida ning ka edasi anda. Selleks korraldan nii lühemaid kui ka pikemaid õpitubasid ning talletan neid teadmisi ka trükistesse.”

Näituse teksti ja esemete autor Meelis Kihulane juhib tähelepanu, et tema tegemistele saab pilgu peale visata näoraamatu “edev eremiit” leheküljel.

Näituse kujundaja on Epp Margna.

Näituse ajal on tulemas töötuba, mille kohta saab täpsemat teavet Vana-Võromaa Kultuurikoja kodulehelt ja Facebooki lehelt.

Jana Huul