Kosova võttis üle Maailmakoristuspäeva korraldamise teatepulga

Täna Tallinnas toimuval Maailmakoristuspäeva konverentsil otsustati, et eelmisel aastal esimest korda ajaloos toimunud Maailmakoristuspäeva traditsioon jätkub ning sel aastal toimub see 21. septembril Kosovo koordineerimisel.

Kosovo meeskond eesotsas nende tiimijuhi Luan Hasanaj’ga
Kosovo meeskond eesotsas nende tiimijuhi Luan Hasanaj’ga

Maailmakoristuspäeva juht Eva Truuverk: “Teeme Ära liikumise filosoofia seisneb inimeste julgustamises ja toetamises, selleks, et nad tuleksid kokku ning asuksid rohujuuretasandil otsima oma riigis lahendusi tarbimiskultuurist tekkinud prügiprobleemile. Kosovo tiimi soov võtta selle aasta koristusaktsiooni koordineerimine üle, näitab seda, kui väga sellist aktsiooni ja prügiprobleemile tähelepanujuhtimise kampaaniat on vaja ning kui tõsiselt tegelikult inimesed jäätmeteprobleemile oma riigis lahendusi otsivad. Kosovo kasuks räägib ka see, et nad on suutnud luua väga hea koostöö oma riigi valitsusega ning ettevõtetega. See annab meile kindlust, et meie tööd jätkatakse väärikalt,” rääkis Eva Truuverk.

Kosovo tõi möödunud aasta 15. septembril oma tiimijuhi Luan Hasanaj eestvedamisel välja 195 000 inimest. Kosovo on olnud Teeme Ära ülemaailmse võrgustiku liige juba üle 7 aasta ning korraldanud selle aja jooksul mitmeid koristusaktsioone, kaasates üle 600 000 inimese.

Tänasel konverentsil otsustati, et koristusaktsiooni hakkab igal aastal korraldama uus riik. “Mida rohkem riike tulevikus koordineerimise teatepulga üle võtab, seda rohkem me erinevates maailma paikades prügiprobleemist räägime ning seda rohkem inimesi oma käitumismustrit muudab,” rääkis Truuverk.

Vaatamata sellele, et Maailmakoristuspäeva korraldamise teatepulk läheb Kosovole, jääb Truuverki sõnul Eestis tegutsevale Teeme Ära sihtasutusele abistav ja nõuandev roll. “Teeme Ära sihtasutus jätkab tegutsemist, kuid meie rolliks jääb Maailmakoristuspäeva kontseptsiooni hoidmine ja arendamine ning meie teadmiste ja kogemuste eksport. Eesti meeskonna üheks oluliseks töösuunaks saab olema Keep it Clean plaaniga edasi töötamine. Meie pikem eesmärk on see, et iga võrgustikku kuuluv riik töötaks Keep it Clean plaani põhjal välja just neile kõige sobivama praktilise tegevuskava, mis aitaks prügiprobleemile lahendusi leida, kaasates selleks riigi, kohalike omavalitsuste, ettevõtete ja kolmanda sektori abi. Selle tulemusel peaks tekkima igale riigile oma plaan ehk kokku 157 Keep it Clean plaani.”

Eelmise aasta 15. septembril toimunud Maailmakoristuspäevast võttis lõplikel andmetel osa 17,8 miljonit inimest 157 riigist ning hinnanguliselt koguti kokku vähemalt 88 500 tonni prügi, kõige rohkem plastikut ja klaasi. Ligikaudu 15% kokku kogutud prügist saadeti taaskasutusse.