Seljamaa allkiri kinnitati graniidile

Täna paigaldas skulptor Ülo Kirt pronksi valatud Julius Friedrich Seljamaa allkirja, mille jäljend võetud Tartu rahulepingu dokumendilt, 2. veebruaril Sindis avatava mälestusmärgi graniittahuka külge.

Allkirja jäljend on liimimise järel koormarihmaga kõvasti kinni veetud. Foto Urmas Saard
Allkirja jäljend on liimimise järel koormarihmaga kõvasti kinni veetud. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Nüüdseks on jäänud veel üksnes Seljamaa büsti asetamine graniidist tahukale[/pullquote]Kirt ütles, et jäljendi tegemiseks käis ta raamatukogus ja otsis olemasolevaid dokumentide koopiaid. „Ega tema allkirju kusagilt mujalt ei õnnestunudki leida kui rahulepingu koopiatelt. Ka Internetis leiab väga hea kvaliteediga fotosid. Allkirja kõverike jäljendamine on identne, ainult mõnda väga peene niidiga veetud osa tegin pisut paksemaks. Allkirja lõpus oleva punkti jätsin ära. Aga Jul ja Seljamaa vahel oleva punkti kandsin graniidile samuti,” rääkis Kirt.

Allkirja pronksivalu tegi Kirt ise oma koduses ateljees, kus on valminud ka Seljamaa büst. Skulptuurse portree valas siiski pronksi Tormis Disain OÜ loovjuht Bruno Kadak, kellel on vajalikud oskused, kogemused ja vahendid. Praeguseks on Kirt lõpetanud ka patineerimise, mille tulemusena kaotati skulptuurilt kuldne läige. Nüüdseks on jäänud veel üksnes Seljamaa büsti asetamine graniidist tahukale.

Pidulik avamine toimub Tartu rahu 99. aastapäeval, 2. veebruari keskpäeval. Monumendilt katte eemaldamise au kuulub neljale inimesele: Tori vallavanem Lauri Luur, diplomaat Jüri Trei, Sindi gümnaasiumi esimese klassi õpilane Sten Eric Hansen ja 12. lõpetaja Chätlyn Parts. Pidulikul sündmusel osalevad MTÜ Eesti Lipu Seltsi noored abilised Sindi gümnaasiumist. Auväärse sündmuse tähistamine jaguneb kahte osasse: alustatakse kogunemisega koolimaja aulasse ja lõpetatakse monumendi juures. Kogu tseremoniaalse osa valmistab ette Sindi gümnaasium koostöös Sindi muuseumiga. Seljamaa mälestusmärgiga seonduvast saab rohkem teada sellelt lingilt. Külauudiste infoveski hoiab kõige vajaliku eelteavitusega lugejaid kursis ka edaspidi, avamise päevast teeb oma meeskonnaga põhjaliku ülevaate nii sõnaliselt kui ka suure pildigaleriiga.

Urmas Saard

Samal teemal:

Ülo Kirt patineerib pronksi valatud Seljamaa büsti

 

 

 

Seljamaa monumendi mõttest kuni selle teostumiseni

Julius Friedrich Seljamaa monumendi graniitkivist osa on paigaldatud. Foto Urmas Saard

 

 

 

Julius Friedrich Seljamaa monument on peatselt valmis

Ülo Kirdi kutsel ateljees, kus valmib Seljamaa büst Foto Urma Saard

 

 

 

Seljamaa büsti hakatakse pronksi valama

Julius Friedrich Seljamaa mälestusmärgi makett, autor Ülo Kirt Foto Urmas Saard

 

 

 

Seljamaa sünniaastapäeval tutvustati poliitiku mälestusmärgi maketti

Eliise Kull,  Sindi gümnaasiumi õpilasesinduse president, kutsub noori 8 aprilli keskpäevaks  punase vahtra juurde Foto Urmas Saard

 

 

 

Pühapäeval meenutatakse Julius Friedrich Seljamaad

Julius Friedrich Seljamaa büsti makett, valmistaja Ülo Kirt Foto Urmas Saard

 

 

 

Seljamaale avatakse mälestusmärk vähem kui 11 kuu pärast