Jõgevalt läkitati jõulurahusõnum tervele Eestimaale

Kolmandal advendil kuulutas Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku piiskop Joel Luhamets Jõgeval Kultuurikeskuse ees välja jõulurahu kogu Eestile.

Meeleolukas vaade jõulurahu väljakuulutamisel. Foto erakogu
Meeleolukas vaade jõulurahu väljakuulutamisel. Foto: erakogu

Joel Luhamets, Eiki Nestor ja Aare Olgo 2018. a jõulurahu kuulutamas. Foto Marge Tasur
Joel Luhamets, Eiki Nestor ja Aare Olgo 2018. a jõulurahu kuulutamas. Foto: Marge Tasur

16. detsembril asetleidnud jõulurahu väljakuulutamisel toonitas piiskop Joel Luhamets, et jõuluajal lunastaja sünnist kõneldes räägitakse rahu tulekust. „Lunastaja annab andeks inimese eksimused ja katab kinni meie süü. Jumal hoolib inimestest, sellistena nagu oleme. Ta armastab meid. See teadmine toob hinge rahu ja lepituse,” kinnitas vaimulik. „Rahutu maailma murede keskel vajab inimene hingamisaega, et kosuda ja saada uut rammu. Inimene vajab puhkust ja rahu,” nentis Luhamets, kes tõi oma elust näitena seiga ajast, mil töötas Saaremaal. „Tuli lennata Tallinnast Saaremaale. Tööülesandeid ja muretsemist oli palju. Aga lennuki väljumine lükati tund edasi, siis veel tund ning lõpuks teatati, et lend jääb ära. Alguses jättis süda löögid vahele ja siis tuli rahu. Mõtlesin, millisele sõbrale ma külla lähen,” jutustas Luhamets.

Hoida rahu ja traditsioone

Jõuluootuse tervitused andis edasi Jõgeva vallavanem Aare Olgo, kes sai inspiratsiooni teisel advendil Kuremaa lossis toimunud Pille Lille kontserdist. Kavas olid ka jõululaulud. Laulude vahel avaldas tunnustatud laulja samuti muret rahutuste toimumise pärast maailmas.

Dave Benton. Foto erakogu
Dave Benton. Foto: erakogu

„Jõulurahu väljakuulutamisega juhime tähelepanu rahu tähtsusele elus. Praeguses rahutus maailmas on oluline hoida ja säilitada traditsioone, mis lubavad aja maha võtta, enda sisse vaadata, olla koos oma lähedastega ning mõista, mis on tõeliselt oluline. Küllap meie endi paremaks muutumisel saab ka maailm paremaks. Soovin Teile rahulikke jõule! Võtke aeg maha, olge koos lähedastega ja mõelge häid mõtteid,“ lausus omavalitsusjuht.

Mõeldes pühade ajal töötajatele

Sündmusel osalenud Riigikogu esimees Eiki Nestor märkis, et külmalinnas Jõgeval on inimestel soojad südamed. Nii pole imestada, et just siin jõulurahuküünlad süüdatakse. Nestor tõdes, et ärevatel aastatel oodatakse veelgi enam jõulurahu. Riigikogu esimees soovis, et jõulurahu vaim ja arusaam kehtiks veel pikalt pärast jõulusid. Jõgeva vallavolikogu esimees Raivo Meitus kutsus inimesi jõulude ajal mitte unustama neid, kes peavad pühade ajal tööd tegema. Päästjad, arstid ja politseinikud on pühade ajal sageli suurema koormuse all.

Muusikalist meelolu lõid jõulurahu väljakuulutamise tseremoonial Kaitseliidu Jõgeva maleva ja Torma puhkpilliorkestri muusikud. Kultuurikeskuse saalis elati kaasa Dave Bentoni advendikontserdile.

Jaan Lukas