Tori valla esimene sünnipäev – nagu presidendi vastuvõtt

Pühapäeval tähistati Pärnumaal nelja omavalitsuse ühinemise tulemusena sündinud uue Tori valla esimest tähtpäeva erilise pidulikkuse ja suurepäraselt läbi mõeldud kavaga, mis üllatas kõiki kutsutud külalisi.

Valged lauad, laelühtrid ja Tori kihelkonna rahvrõivaid tutvustavad pildid Sindi seltsimaja peosaalis. Foto Katariina Vaabel
Valged lauad, laelühtrid ja Tori kihelkonna rahvrõivaid tutvustavad pildid Sindi seltsimaja peosaalis. Foto: Katariina Vaabel

[pullquote]Lauri Luur: Tee tööd ja näe vaeva, siis tuleb ka armastus – armastus ka Tori valla vastu[/pullquote]„Kuuldavasti olnud presidendi vastuvõtu tase,” võis täna sotsiaalmeediast lugeda nende arvamust, kes hindasid toimunut kohalviibinute muljete järgi. Tõepoolest, Sindi seltsimaja fuajee ja kaks saali paistsid silma täiesti eripärase kujundusega, mille sarnast pole vähemalt viimase kümne aasta jooksul kordagi täheldanud, ilmselt ka mitte kunagi varem. Argo Juske sõnul laotati põrandatele 224 ruutmeetrit punast vaipa. Juske oligi kujunduse autor ja teostaja. Lillede iluga rõõmustasid silma 60 ratsuritähte ja 40 punast roosi.

„Aasta tagasi, 11. novembril said teatavaks Are, Sauga, Tori valla ja Sindi linna ühinemise teel tekkinud Tori valla valimistulemused,” selgitas õhtujuht Ado Kirsi ja lisas juurde, et samal päeval, kuid sada aastat tagasi iseseisvus tuhandeaastane Poola, kes nüüd tähistab sajandat taasiseseisvuspüha. 11. novembrit peetigi nüüd uue valla sünnipäevana.

Tori vallavolikogu esimees Enn Kuslap ütles tervitussõnavõtus, et esimesed raskused on ületatud. Vallavanem Lauri Luur tsiteeris mõned korrad A. H. Tammsaare aegumatut „Tõde ja õigust“, mis valiti tänavu jaanuarist kuni septembri lõpuni kestnud küsitluse põhjal Tori lugejate lemmikraamatuks. Sõnavõttu lõpetades lausus Luur Vargamäe Andrese kombel: „Tee tööd ja näe vaeva, siis tuleb ka armastus.” Aga Luur lisas sellele omalt poolt juurde, et siis tuleb armastus ka Tori valla vastu.

“Soll tunnistas oma looduse usku

La Phoenix ja kullapuhurid. Foto Katariina Vaabel
La Phoenix ja kullapuhurid. Foto: Katariina Vaabel

Vallavanem ütles, et esimesel sünnipäeval tänukirju ja teenete tunnustusi ei jagata mitte ühelegi inimesele. Siiski tehti tähelepanuväärne erand. Rahvaliikumise „Sindi pais” üks asutajaid ja peamisi eestvedajaid Hans Soll pälvis valla erilise tänu selle eest, et kümne aasta pikkune rahvaalgatuslik surve on avanud rändekaladele läbipääsu. Tänutäheks kingiti Sollile tükike lammutatavast Sindi paisust ja sületäis lilli. Solli noorus on möödunud Tori valla Levi külas. Soll tunnistas oma looduse usku ja tema sooviks on olnud aastakümneid, et kuninglik lõhe võiks vabalt mööda Pärnu jõge liikuda nii Levi küla kohal kui ka 100 kilomeetrit jõesuudmest kaugemal.

Kuna laval toimuvast igasugune eelteavitus puudus, siis seda ootamatumat üllatust ja põnevust tekitasid „elektroonilised naised”, kes sammusid lavale helikandjalt kostva võimsa kõlaga muusika saatel. Pikkades valgetes kleitides naised seisid näivalt kaua seljaga rahva poole kuni viimaks võis neid ka palgest palgesse kohata. Neljandat aastat tegutseva elukutseliste muusikute instrumentaaltrio La Phoenix koosseisu kuuluvad viiuldajad Johanna Marie Kork ja Sandra Hiie ning tšellomängija Aike Randmann. Kooliaegsed sõbrannad omavad klassikalise muusika kallakuga haridust, aga harrastavad ka pop-, rock- ja filmimuusikat.

Andmaks triole veidike hingetõmbe aega ja võimalust hoopis teistes riietes laval jätkata, võttis sõnajärje enda kätte Herbert Ving ehk Tallinna Linnateatri näitleja Argo Aadli. Tema lobajutt pani saali korduvalt naerma, aga osava sõnavaliku sisse oli koos naljaga peidetud ka mõttekaid arvamuse kilde. Mulgimaa rõivastes mees tundis koguni muret, et ilmatu suurelt laienemise ette võtnud Pärnu viimati ei igatse piiri tõmbamist otse Ugala teatri lävepaku ette. Sellest ka hoiatus Tori vallale.

[pullquote]Kontsert lõppes kahe kullapuhuri käivitamisega[/pullquote]Kergelt võbeleva jutumehe järel nägi publik taas La Phoenixit, sedakorda siis mustades miniseelikutes. Ühe popurii ettekande sisse mahtus ka sünnipäeva õnnesoovide meloodia. Lavaprožektorite valgusevärin tekitas tunde nagu punane vaip vibreeriks muusikute jalge all samas rütmis helidega. Kontsert lõppes kahe kullapuhuri käivitamisega. Näis, et kuldsete helbekeste sadu ei lakkagi… Kogu kontsert oli haaravalt elamuslik, mille võis meelsasti koduteele kaasa võtta.

Aga koju kiirustajaid polnud märgata. Suure saali uksest väljujaid ootasid volikogu esimees ja vallavanem, kelle kõrval seisid nende abikaasad. Toimusid traditsiooniline klaaside kokkulöömine, sõbralikud tervitused ja heade soovide ütlemised – järgnes mööda punast vaipa kõrvalsaali jalutamine või peatumine fuajees, kus valged lauad ootasid seltsilisi. Väikese saali laes rippusid lühtrid, seinakardinate taustale olid asetatud Tori kihelkonna rahvarõivastes meeste ja naiste pildid. Fuajee külgmisel seinal võis näha kümneid A3 mõõdus fotosid, mis jutustasid viimase aasta lõikes toimunud sündmuseid Sindis, Ares, Saugas ja „päris” Toris. Joogid, suupisted, kohv ja tort muutsid seltskondade omavahelised jutlemised mõnusamaks. Kohtumised inimestega, kellega igapäevaselt kokku ei puutu, olid soojad ja meeldejäävad. Ühe laudkonna juurest teise juurde liikus Lavassaare trio ja mängis kolmel pillil südamlikke lugusid.

Urmas Saard