Jõgeva muusikaõpetaja juubelid ja tema juhendatav ansambel

Rahvamuusikaõpetaja Eha Niglase õpilased on esinenud paljudes maailma paikades. Täna esinevad Jõgeva muusikakooli rahvamuusika ansambli Tuustar muusikud Kaukaasias – Sotšis ja Punasel Lagedal toimuvatel Eesti kultuuripäevadel, kus avatakse Jaak Soansi loodud bareljeef sealse Anton Hansen Tammsaare muuseumi loojale Ants Pajule.

Eha Niglas koos rahvamuusikaansambel Tuustar liikmetega Foto erakogu
Eha Niglas koos rahvamuusikaansambel Tuustar liikmetega. Foto: erakogu

 

Jõgevamaa rahvakultuurispetsialist Pille Tutt annab Eha Niglasele tunnustused üle Foto Jaan Lukas
Jõgevamaa rahvakultuurispetsialist Pille Tutt annab Eha Niglasele tunnustused üle. Foto: Jaan Lukas

[pullquote]Mulle tähendab rahvamuusika nii tööd kui hobi[/pullquote]Tuustari juhendaja Niglas tähistas aga 25 septembril 60 sünnipäeva ja pälvis loomingulise ning pedagoogilise töö eest väärikaid tunnustusi.

„Mulle tähendab rahvamuusika nii tööd kui hobi,” ütles Setomaa juurtega Niglas. Tema enda juhendatavast viieteistkümne liikmelisest ansamblist Tuustar rääkides meenutas ta esmalt möödunud suve. „Esinesime maakonna laulu- ja tantsupeol Kassinurmes ja Memme-taadi peol Kuremaal. Olime kolmel päeval kohal ka Võru pärimustantsu folkloorifestivalil. Iseäranis tormiliseks päevaks kujunes aga 14. juuli. Hommikul astusime publiku ette Mustvees Peipsi Folgil, seejärel Sadala kõlakoja avapidustustel, aga juba õhtul sõitsime koos folklooriselts Jõgevahe Pere naisrühmaga Itaaliasse, Cinzanos toimunud folkloorifestivalile. Esinesime kontsertidega Raekoja platsil, tänavatel ja kultuurihallis. Tegusa sündmusena on meelde jäänud ka Avatud Külavärvad, mil esinesime Sadalas, Kääpal ja Kasepäl.”

Eha Niglas Foto erakogu
Eha Niglas. Foto: erakogu

Novembris ootab aga Tuustarit ees sõit Soome Mardilaadale.

Kiitust väärivad noored rahvamuusikud

„Minu juhendatavad lapsed ja noored on igati mitmekülgsed. Mitmed laulavad koorides. On ka edukaid sportlasi. Sellised õpilased ongi mulle energiaandjaks ja edasiviivaks jõuks. Mõistagi on taseme hoidmiseks ja edendamiseks ja etteasteteks ettevalmistades tarvis asjatundlikke nõudandeid, heasüdamlikku ja toetavat sõna. Selles osas võime kindlad olla Jõgevamaa rahvakultuurispetsialist Pille Tutile„ lausus õpetaja Niglas, kelle enda kodu asub Jõgeva vallas Sadukülas.

Tunnustamine Alo klaveriklassis

Eha Niglase 60. sünnipäeva ja 35 aasta möödumist Jõgeva muusikakooli tööle asumisest tähistati Jõgeva muusikakooli Alo klaveriklassis, mis saanud nime helilooja Alo Mattiiiseni järgi. Jõgevamaa rahvakultuurispetsialist Pille Tutt andis Eha Niglasele üle Rahvakultuuri Keskuse direktori tänukirja rahvamuusika edendamise ja hoidmise eest Jõgevamaal ja Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika hõbemärgi ning tänukirja. Tunnustamas olid ka Jõgeva vallavalitsuse haridus-ja kultuuriosakonna juhataja Helle Kajaste ja kultuuritöö peaspetsialist Ilona Piirimägi , Jõgeva muusikakooli direktor Merike Katt, lapsevanemad ja õpilased.

Varem on Eha Niglast tunnustatud Jõgevamaa ja Jõgeva linna aasta õpetaja aunimetusega huvikoolide õpetajate arvestuses ja Jõgevamaa teenetemärgiga, Jõgevamaa kuldristiga.

Jaan Lukas