Sindi kiriku sammaskojale paigaldati taastatud rist

Eile asetas Katuseabi OÜ Sindi Jumalailmumise kiriku sammaskoja katusel oma esialgsele kohale tagasi Soomes taastatud ja kullatud risti. Enne üles tõstmist pühitses risti EAÕK Pärnu ja Saare piiskop Aleksander.

Taastatud rist Sindi Jumalailmumise kiriku sammaskoja katusel tagasi Foto Urmas Saard
Taastatud rist Sindi Jumalailmumise kiriku sammaskoja katusel tagasi. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Viljo Vetik: kiriku hoone seisund osutus loodetust halvemaks[/pullquote]Risti restaureeris Soomes Raimo Snellmani firma. Tegemist on väga pikaajalise ja tunnustatud kuldamisfirmaga. „Raimo Snellman on Soomes üks selliseid kunstnikke, kes saab riigilt stipendiumi. Hinnatud kuldaja tegi ka Sindi kiriku peatorni risti kuldamise. Varem on ta kullaga katnud Kihnu kiriku ja Pärnu katedraali riste. Järgmisena läheb kuldamisele Suure-Jaani kiriku rist,” rääkis tööde teostamise esindaja Viljo Vetik. Eile oli ka Raimo Snellman ise risti paigaldamise juures koos oma töölise Mikko Snellmaniga. Mehed ei ole omavahel siiski mitte lähedased sugulased.

„Sindi kiriku teise etapi remondiga tuli välja, et kiriku hoone seisund osutus loodetust halvemaks. Seepärast ei suuda me käesoleval aastal teist etappi täielikult lõpetada. Asjad on läinud kallimaks ja kulukamaks. Kirjutame jälle muinsuskaitseametile taotluse toetuse saamiseks, et saaksime sammaskoja remondi ära lõpetada,” andis Vetik hetke seisust ülevaadet.

Esimeses järgus remonditi kellatorn. Eelmisel aastal toetas Sindi linnavalitsus taastamise töid 9 000 euroga, tänavu 10 000 ja tulevaks aastaks on vastavalt toonase omavalitsusega kokkulepitult planeeritud 11 000 euro eraldamine. Pärast haldusreformi on kohustus üle kantud nüüdsele Tori vallale.

Mitte keegi ei vaata kaubanduskeskuseid, vaid eeskätt kirikut ja selle kaudu antakse tervele kogukonnale hinnang.

Jäänud on veel kahe katuse remont. „Eesmärk on saada vähemalt katused korda. Ees seisavad rahataotlused fassaadi remondiks, sest vesi on neidki suuresti murendanud. Keerukamaks muudab restaureerimise teadmine, et riiklik pühakodade toetamise programm lõpeb ära ja me ei tea, mida tulevik toob. Praegu on ka muinsuskaitse seaduse muudatused Riigikogus arutlusel. Aga püüame siiski samm-sammult jätkata,” arutles Vetik. Ta meenutas, et palju on tehtud erainitsiatiivil. Nii valmis Toris Eesti Sõjameeste Mälestuskirik, Pärnus koguti raha Eliisabeti kiriku oreli remondiks. „Olen kirjutanud nüüdki erinevatele ettevõtetele kirju toetuse saamiseks, aga neilt ei ole midagi saanud.”

Vetik osundas tõsiasjale, et Sinti sattuv külastaja näeb esimese asjana seda kirikut. „Mitte keegi ei vaata kaubanduskeskuseid, vaid eeskätt kirikut ja selle kaudu antakse tervele kogukonnale hinnang. Kui sa ei suudeta eelnevate põlvkondade poolt loodud väärtust hoida, siis ega sina isegi pole midagi väärt. Kõik võivad rääkida, et ei jätku raha, aga see pole piisav ennast õigustav vabandus,” oli Vetik resoluutne.

„Paljugi, mis jääb igaveseks, on Taevariik. Kõik mis me teeme selle nimel, jääb Jumala ette. Sinu head teod pannakse kirja taevasesse raamatusse. Tasu on suur taevas, mida ei saa mõõta rahaühikutes ega inimeste poolt saadud austusega,” kõneles Pärnu ja Saare piiskop Aleksander pärast risti veega pühitsemist.

Urmas Saard

Samal teemal:

Sindi kiriku kellatorni taastatud kuppel ja kullatud rist tõstetakse oma kohale tagasi Foto  Urmas Saard

 

 

 

Preester Enos: toimunud on oluline murrang

Sindi Jumalailmumise kiriku taastamine Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi kiriku torni ümber ehitatakse tellinguid

Remonti vajav Sindi Jumala ilmumise kiriku kellatorn Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi kiriku taastamisega võib alustada

Viltu vajunud rist tõsteti Sindi kiriku tornist maha 2008 a Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi kirik vajab uut katust