Türgi teemalise veebiviktoriini viimase päeva küsimuste vastused ja auhindade saajad

Uudist täiendatud kell 18:00

Eve Kandima läkitas Soomest Turu linnast sõnumi, milles väljendas neljanda päeva küsimuste vastamisel loosiga saadud rinnanõela pärast määratut rõõmu. Vastaja kirjeldas auhinnast kogutud uut indu, mis tõi talle kohe erilise „otsimise vaimu” peale.

Eestis resideeruva Türgi suursaatkonna hoone asub Tallinnas Narva maantee ääres paikneva hoovi kõrgete puude varjus Foto Urmas Saard
Eestis resideeruva Türgi suursaatkonna hoone asub Tallinnas Narva maantee ääres paikneva hoovi kõrgete puude varjus. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Burhanilt saime õhtuti hotelli basseni ääres istudes hindamatut infot Türgi ja türklaste ja kogu Türgimaa kohta[/pullquote]Ka Külauudiste toimetusel on seda kuuldes hea meel teada, et väga tagasihoidliku mahuga uudisvoo lugejaid leidub isegi sealpool Soome lahte. Selles suurepärases tundes sai otsustatud kinkida üks Rahva Raamatu raamatu kinkekaartidest Eve Kandimale.

[pullquote]Denizli linna läheduses olnud antiikse Laodicea väljakaevamised tõid päevavalgele muistise[/pullquote]Vastaja Anneli Põldma jutustab südamliku loo sellest, mis innustas teda viktoriinist osa võtma. Avaldame selle kirja täies mahus:

„Teie türgiteemaline viktoriin jäi silma tänu minu ja Türgi ammustele soojadele suhetele. Kunagi pea 20 aastat tagasi läksime pere ja sõpradega esimest korda turismireisile Türki, Marmarisesse. Seal saime tuttavaks väga toreda hotellimanageriga, türklasega, Burhanettin Cakariga, kes praeguseks hetkeks on kahjuks juba surnud. Seal tema juhitavas hotellis õppis tookord mu noorem tütar ujuma, Burhani juhatusel. Seesama minu tütar on nüüd aastaid hiljem olnud veidi aega vahetusõpilasena Türgis, päris Süüria piirilähedases piirkonnas.

Burhanilt saime õhtuti hotelli basseni ääres istudes hindamatut infot Türgi ja türklaste ja kogu Türgimaa kohta. Õppisime nägema seda vastuolulist maad veidi teise kui ainult turisti pilguga. Hiljem mitmeid kordi Türgis käies olime ikka ja jälle Burhanile tänulikud juhiste ja tema poolt välja otsitud ekskursioonide jms eest. Seetõttu olen Türgit näinud kindlasti rohkem seestpoolt ja nägime ka türklaste arvamust ja hinnangut turistidele.

Burhan ise oli väga huvitava elukäiguga mees, Sündinud Bursas, suures tööstuslinnas, õppis nooruses Sveitsis, jäi sinna elama 70-ndatel, elas seal hipina pikka aega ja mingil hetkel siis naases Türki. Ettevõtliku ja väga sõbraliku mehena juhtis ta Marmarises ja veel mitmes Türgi sealkandi suvituspiirkonnas hotelle, liikus hiljem elama Taisse Pattayale, kuid seal kahjuks me enam kohtuda ei jõudnud.

Minu vastused Türgi viktoriinile on kantud soojast tundest sealse sõbra vastu.”

Kuna eilsega lõppes Türgi teemaline veebiviktoriin, siis täna enam küsimusi pole ja jäänud on üksnes eilsete küsimuste oodatud vastused.

1. Türgi linnal Van on oma kaubamärk. Mida sellel kujutatakse? Vastus: kass, Van kass.
2. Mis on anatoolia karjakoera türgipärane nimi? Vastus: kangal.
3. Milline lind on Denizli provintsi sümbol? Vastus: kukk.
4. Türgi Vabariigi sünnile eelnes vabadussõda. Mis aastal asutati Türgi vabariik? Vastus: 1923.

Marko ja Külli Šorini postitatud Denizli kukk
Marko ja Külli Šorini postitatud Denizli kukk

Huvitavad on taas vastused, mida saatis Helga Mitt. Ta kirjutab pikemalt Denizli kukest. Denizli linna läheduses olnud antiikse Laodicea väljakaevamised tõid päevavalgele muistise, mis viitas tollasele piirkonna sümbolile. Seega on *kukk *olnud sealsete alade sümboliks ca 900 aastat. Legendi kohaselt oli üks noormees armunud ühte neiusse, keda aga neiu isa kuidagi omaks ei tahtnud võtta. Ei olnud sobilik kosilane, kuna noormees oli vaene. Noored kohtusid ikkagi, olenemata isa keelust. Seepeale otsustas isa noormehe vangi panna, sest noormees ei olnud nõus oma armastusest loobuma. Ta mitte ei pannud teda vangi, vaid lasi teda ka ebainimlikult piinata. Kui lõpuks noormees hinge heitis, siis leiti vangikongist üks must kukk, kes igal hommikul kell 5 meeleheitlikult kires.

Vastajaid oli kuuendal päeval 27, kellest neljale küsimusele vastas õigesti 18. Uusi liitujaid oli kaks, neist üks Tartust.

Ester Haas märgib olulise infona, et teise küsimuse puhul loeti õigeks vastuseks ka karabaš (türgipärane kirjapilt). „Koeratõu türgikeelse nime eest andsime 0,5 punkti,” ütleb Haas.

Põhjalike vastuste eest väärivad mainimist lisaks eelnevalt tsiteeritud kirjadele veel Urmi Jüring, Kadri Mironenkov ja Grete Soosaar.

Evil Eye rinnanõela võitsid Kiki Pärnpuu ja Grete Soosaar. Raamatu “Türgi 85 – Eesti 90 sõprus läbi aegade” võitsid Külli ja Marko Šorin. Manisa reisijuhi ja märkmiku võitis Tiit Normann.

Fortuuna oli Monika Tammerand Tallinnast.

Haas tänab kõiki vastajaid ja tunneb rõõmu, et sain veebiviktoriinis osalejate ellu pisut põnevust tuua. Ta tänab ka Külauudiseid ja toimetust meeldiva koostöö eest, aga loomulikult ka Raeküla Vanakooli keskuse juhatajat Piia Karro-Selga Türgi nädala korraldamise eest. „Ja et Piia veebiviktoriini küsimuste koostamise ülesande mulle usaldas.”

Lisaks eelnevale kogus Haas vastajate kirjadest kokku tänusõnad korraldajatele.

Eve Kandima: „Oli väga arendav ja tore viktoriin! Elan juba aastaid Soomes, kus loen
Külauudiseid netist. Oleks tore, kui midagi sellist “mõtlema ja otsima panevat”
toimuks veel kunagi!”

*

„Tiiu Kirsimäe: „Väga huvitavad küsimused. Türgi muutus minu jaoks põnevaks maaks ja ihaldusväärseks reisisihtkohaks. Aitäh korraldajatele!”

*

Heidi Vellend: „Päris kahju, et meie ühine huvitav retk Türgi riigi,rahvakultuuri, kommete, sümbolite ja ajalooga tutvumiseks läbi saab! Oli silmiavav kogemus. Tänan teeotsale juhatamise eest! Siit saab ainult edasi minna! Loodan, et jätkate seda vahvat teemanädalate traditsiooni ikka üha uute riikide ja rahvaste tutvustamiseks! Selleks jõudu ja vastupidavust kogu meeskonnale! Olete ägedad!”

*

Külli ja Marko Šorin: „Kõike paremat! Oli väga põnev nädal ja ilmselt tuleb meil nüüd ka Türgis
ära käia. Siiani pole kunagi see mõtteski olnud, aga nüüd paistab see maa
ja inimesed väga huvitavad!”
*

Sander Soosaar: „Lisaks veel niipalju, et nii koera iseloomu kui välimuse tutvustus on mõlemad nii head, et võiks tõsiselt kaaluda sellise lemmiklooma muretsemist.“

*

Arne Timm: „Teie viktoriin oli väga vahva, päris huvitavaid fakte sai meelde tuletatud ja otsitud. Kindlasti jätkake ka edaspidi!”

*

Rita Raudsepp: „Oli meeldiv ajaviide, kus sain hulga uusi teadmisi. Sellel aastal jõudsin ka ise esimest korda Türgi pinnale, mis siis, et ainult Istanbuli lennujaama uut reisi ootama ???? Ps. Tanini Trio kontsert oli väga tore. Aitäh fortuunale!”

*

Kiki Pärnpuu: „Tänan tubli töö ja huvitavate küsimuste eest, kindlasti sai silmaringi laiendada. Kahju, et viktoriin lõpeb seekord. Suur aitäh kõigile Türgi nädala korraldajatele.”

 

Urmas Saard

Samal teemal:

Türgi lapsed Istanbulis Foto Tatjana Grigorjeva-Keerup

 

 

 

Türgit tutvustava viienda päeva veebiviktoriini auhinnaloterii võitjad

Foto Arne Timm

 

 

 

Türgit käsitleva neljanda päeva veebiviktoriini fortuuna tegi oma valiku

Türklastele on rahvuslipp ja selle kasutamine väga armsad, neid näeb palju ja mitmel pool Foto Mikko Selg

 

 

 

Türgi teemalise viktoriini kolmanda päeva fortuuna lemmikud teada

Türgi teemanädalal Pärnus ehivad Raeküla Vanakooli keskuse hoonet Eesti ja Türgi riikide lipud Foto Urmas Saard

 

 

 

Türgi teemalise viktoriini teise päeva tulemused ja fortuuna soosikud selgunud

Ted Ankara College Foundation Ensamble esinemine Sindi gümnaasiumi aulas Foto Urmas Saard

 

 

 

Türgi teemalise viktoriini esimese päeva tulemused selgunud