Türgi teemalise viktoriini kolmanda päeva fortuuna lemmikud teada

Kolmandal päeval oli sarnaselt kahele esimesele päevale taas 28 vastajat, nende hulgas jälle kaks uut osalejat. Eranditult kõik vastajad andsid esmakordselt sajaprotsendiliselt õiged vastused, kuid tänane fortuuna valis väljakujunenud kombel ikkagi üksnes viis loterii võitjat.

Türklastele on rahvuslipp ja selle kasutamine väga armsad, neid näeb palju ja mitmel pool Foto Mikko Selg
Türklastele on rahvuslipp ja selle kasutamine väga armsad, neid näeb palju ja mitmel pool. Foto: Mikko Selg

[pullquote]lugesime ka teiste vastajate pakutud “tee” õigeks[/pullquote]Sedakorda tuli fortuunaks Liina Sommer Uulust, kelle käsi rõõmustab kõige rohkem allpool nimetatud inimesi.

Evil Eye rinnanõela omanikeks said Eda Sillaots ja Signe Kiri. Eesti – Türgi suhete raamatu asetab kodus raamaturiiulile Helga Mitt. Reisijuhi ja märkmiku võitis Kaie Väljak. Tänane peaauhind, Tanini Trio kontserdi kaks pääset kuuluvad Siiri Tohverile.

Ka kolmanda päeva vastajate seas oli neid, kes jagasid lisaks oodatud napisõnalistele vastustele rohkemgi teadmisi, samuti isiklikke kogemusi.

Urmi Jüring mainis, et on rakit ise Türgis maitsnud. Ta märkis, et raki on 40-50% kangusega aniisiliköör, mida juuakse nii puhtalt, kui ka veega lahjendatult, mis muudab läbipaistva joogi piimvalgeks.

Milve Jaakson lisas juurde, et raki on türklaste rahvusjook, mis meenutab maitselt köharohtu. Jaakson soovitas rakit võrrelda rootsikeelse sõnaga racka, mis tähendab väikest tragi koera.

Inga Mänd kirjutas samuti rakist pikemalt. Neljandale küsimusele vastates, selgitas Mänd, et kohv jõudis Euroopasse 17. sajandil. Kohvijoomine sai oletatavasti alguse Etioopiast. Sealse Kaffa küla
järgi sai kohv ka oma nimetuse. 15. sajandil levis kohvijoomine Araabias ja sealt edasi 16. sajandil Türki. Eestisse jõudis kohvijoomise tava samuti 17. sajandi lõpul. Ta selgitas, et erinevatel rahvastel on kujunenud omad kohvi valmistamise ja serveerimise viisid. Tuntuimad on türgi kohv ja itaallaste espresso.

Viktoriini küsimuste valija ja vastuste analüüsija Ester Haas ütles, et ka vastaja Este Maidle neljas vastus on väga põhjalik. „Ühtlasi on siinkohal oluline mainida, et kuna Maidle ei olnud ainus, kes teejoomise välja tõi ning eestikeelses Wikipedias tõepoolest selliselt kirjutatakse, siis lugesime ka teiste vastajate pakutud “tee” õigeks,” kinnitas Haas.

Urmas Saard

Samal teemal:

Türgi teemanädalal Pärnus ehivad Raeküla Vanakooli keskuse hoonet Eesti ja Türgi riikide lipud Foto Urmas Saard

 

 

 

Türgi teemalise viktoriini teise päeva tulemused ja fortuuna soosikud selgunud

Ted Ankara College Foundation Ensamble esinemine Sindi gümnaasiumi aulas Foto Urmas Saard

 

 

 

Türgi teemalise viktoriini esimese päeva tulemused selgunud