Türgi teemanädala viienda ehk eelviimase päeva küsimused

Viienda päeva küsimuste avaldamise eel palus veebiviktoriini toimekas toimkond edasi öelda, et mälumängus oodatakse osalema nii eelviimasel kui ka viimasel päeval neidki, kes varem on mingil põhjusel eemale jäänud. Auhindasid loositakse osalejate vahel välja igal päeval.

Iidne Istanbuli linnamüür on paljudes kohtades eksponeeritud. Pildil nähtav müürijupp umbes aastatest 1500 Foto Mikko Selg
Iidne Istanbuli linnamüür on paljudes kohtades eksponeeritud. Pildil nähtav müürijupp umbes aastatest 1500. Foto: Mikko Selg

1. Kuidas nimetatakse hobusel ratsutades peetavat sportmängu, mida tänapäeval peamiselt tseremoniaalkorras mängitakse?
2. See on endine ortodoksne basiilika, vahepeal aastail 1204–1261 katoliku kirik, hiljem aastail 1453–1931 mošee ja nüüdne muuseum (alates 1935) İstanbulis. Millise katedraaliga on tegemist?
3. Mis on Türgist pärit vesivärvitehnika „ebru“ ehk eestikeelne nimetus „pilvekunst“?
4. Mitu tähte on türgi tähestikus?

Vastused saata Raeküla Vanakooli keskuse e-aadressil veebiviktoriin@raekylavanakool.ee. Vastata saab kuni kella 24.00-ni.

Küsimustele ei peaks vastama Külauudiste toimetuse inimesed ja küsimuste koostamisele lähedal seisvad isikud, et välistada asjatut kahtlust võimalikus sohi tegemises. Eelmise päeva küsimuste õiged vastused tehakse teatavaks Külauudistes järgmise päeva hommikul kell 6.00 koos avaldatavate uute küsimustega. Igapäevase loosiga võidetud auhinnad tehakse teatavaks samal päeval. Pärast kogu viktoriini toimumist selgitatakse välja kolme paremini vastanute nimed ja üldvõitja.

Neljanda päeva küsimuste õiged vastused

5. Türgi pindala on 783 356 km, mis on maailmas alles suuruselt 36. kohal, kuid sellel on üllatavalt palju naaberriike. Mitme riigiga jagab Türgi oma piiri? Vastus: kaheksa.
6. Türgi külas Kuşköys võib kuulda üht väga erilist keelt, mille vahendusel on võimalik suhelda kuni 5 km vahemaa taha. Mis keel see on? Vastus: vilistamiskeel.
7. Lisaks õlimaadlusele, pannakse Türgis maadlema loomadki. Mis loomad? NB! Vastus ei ole härjavõitlus. Vastus: kaamelid.
8. Mis on türgi rahvussport? Vastus: õlimaadlus.

Auhindadest

Piia Karro-Selg, Türgi teemanädala ja samateemalise veebiviktoriini vastutav peakorraldaja, kirjeldas eile õhtul parimale vastajale koostatava kinkepaki sisu. Ta lisas selgitavalt juurde, et võibolla tuleb sellegi kinkepaki saaja puhul lahendada keerukas ülesanne hoopis loosimise teel kõigi nende hulgast, kes õigesti vastanud.

„Kinkekotis on – märkmik ja pastakas “Discover the potential Turkey”, märkmiku vahel kaks imeilusat Istanbuli ühistranspordi kaarti ja väheke taskuraha (minu ja Mikko kaardid, kus ka täitsa raha veel peal, et lennujaamast oleks turvaline linna rännata), lokumi pakike, Feridun Orali lasteraamat “Puane Õun”, vürtside pakike, kaks pakki Sultani küpsiseid ja pakk musta teed,” tutvustas Karro-Selg kinkekoti sisu.

Samuti jätkub teistelegi edukalt lõpuni kaasa löönutele asjalikke auhindu. Näiteks Külauudiste toimetus valib välja vastajad, kes saavad raamatu kinkekaardi. Aga Bilge Tüzel kingib midagi sellist, mille nimetamine võiks anda viite ühele küsimusele. Seepärast jääb see praegu veel saladuseks.

Kõiki veebiviktoriinis osalejaid oodatakse laupäeval kell 12.00 Raeküla Vanakooli keskuses toimuvale teemanädala lõpuüritusele.

Urmas Saard

Samal teemal:

Vabaduse ausammas Istanbulis ja uue mošee ehitus Foto Mikko Selg

 

 

 

Türgi teemanädala neljanda päeva veebiviktoriini küsimused

Üks Bosporuse väina ületavaid sildasid Foto Tatjana Grigorjeva-Keerup

 

 

 

Türgi teemanädala kolmanda päeva veebiviktoriini küsimused

Linnaosi ühendavad magistraalid on Türgis tipptundidel nii autorohked, et tekivad ummikud Foto Mikko Selg

 

 

 

Türgi teemanädala teise päeva veebiviktoriini küsimused

Ehtne türgipärane tänavatoit Saiakesi, eriti kringlilaadseid, pakutakse mitmel pool ja müügikäru on tüüpiline müüja varustus Foto Mikko Selg

 

 

 

Türgi teemanädala esimese päeva veebiviktoriin on alanud

Türgi maakaart

 

 

 

Pühapäeva hommikul algab Türgi teemaline viktoriin