Suursaadikule maitses hästi alkoholivaba õuna-maasika limonaad

Türgi Vabariigi suursaadik Eestis T.E. pr. Hayriye Kumaşcıoğlu hindas kõrgelt Karmo ja Veranika tegemisi nende siidritalus, mille rajamisega alustas perekond Haas neli aastat tagasi.

Hayriye Kumaşcıoğlu, Türgi suursaadik Eestis ja Karmo Haas tervitavad kohtumisel Jõesuu  Siidri- ja Veinitalus Foto Urmas Saard
Hayriye Kumaşcıoğlu, Türgi suursaadik Eestis ja Karmo Haas tervitavad kohtumisel Jõesuu Siidri- ja Veinitalus. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Hayriye Kumaşcıoğlu avaldas lootust, et Tori Siidritalu tooted võiksid huvi äratada ka Türgis[/pullquote]Türgi teemanädal Pärnus algas Pärnumaal Tori vallast, kus Türgi suursaadik Hayriye Kumaşcıoğlu külastas vahetult pärast Sindi linna rahvaga kohtumist Jõesuu külas asuvat Siidri- ja Veinitalu peremeest ning perenaist. Pühapäeval, 2. septembril, lehvisid Jõesuu siidritalu lagedal väljal kõrgetesse lipumastidesse heisatud Eesti ja Türgi lipud, mida võis juba kaugelt silmata.

Kõigest kolmetunnise lennureisi kaugusel paiknev Türgi asub tegelikult suhteliselt mõistetavast füüsilisest lähedusest mõneski asjas eestlastele veelgi ligemal. Kui paljud meist teadsid enne teemanädala algust, et mõlema rahva keeltel võib esineda üllatavat sarnasust? Suursaadiku selgitustest ilmnes, et terve hulk kumbagi keele nimi- ja tegusõnu on oma tüvelt ligilähedased. Türgi keeleski ei tunta sugu ja viimaks avastati, et ka ühesugused maitsetunnetused liidavad kahte rahvast teineteisega.

Suursaadiku saabudes ilmnes, et eestlasedki suudavad ennast tunda väga vabalt, avatult ja südamest naerda – just nii nagu seda teeb pr Hayriye Kumaşcıoğlu.

Pärast kätlemist sammuti esmalt lippude juurde ühispildistamisele ega hoolitud sellest, et märjas rohus jalutades võivad jalanõud märjaks liguneda. Majja sisenedes tutvustas Veranika tervitusjoogiks pakutud Tori Siidritalu Rose´õunasiidrit ja alkoholivabalt tarvitatavat karboniseeritud õuna, maasika ja hibiskuse mahlaga jooki. Suupisteteks pakuti siidritalu mahedalt kasvatatud viinamarju, Karjamõisa lihalõike ja Klaaramanni köögivilju, et suursaadikule jääksid meelde sealse kandi maitseelamused. Tänavu on ju käimas Pärnumaa maitsete aasta.

Toitlustajaks oli Klaaramanni puhke- ja seminarikeskuse pere, ikka ühest ja samast Tori vallast, mis oli veel enne halduspiiride ümberkorraldust. Eelroaks küpsetati lambaliha, mida serveeriti salatilehe padjal ja basiiliku kastmega. Pearoaks toodi lauale üleküpsetatud veiseliha pätsike, lisandiks marjasinep, kuumutatud köögiviljad, ürdikartul, soekaste, kurgisalat peedilehtedel. Pearoa kõrvale kostitati joogina pihla-õunasiidrit, mis on Tori Siidritalu esimene rahvusvahelise auhinna saanud toode, kevadisel Soomes toimunud käsitöötoodete võistlusel. Magusroaks oli marjasorbetiga toorjuustuvaht.

Pärast hõrgutavat pearoaga kostitamist toimus tutvustav ringkäik siidritalu tootmisruumidesse. Siidri talu külalised kuulsid, kuidas valmib Soomaa õuntest käsitöösiider. Karmo ja Veranika jutustasid, et toimetavad Tori Siidri- ja Veinitalus alates aastast 2014. Talus kasvatatakse mahedalt õuna- ja viinapuid. Nad on olnud oma kõikide toodete sünni juures, alates viljapuude paljundamisest ja pookimisest kuni pudelitesse villimise ja etikettide kleepimiseni. Sihiks on võetud tootmismahu suurendamine, tooteportfelli laiendamine ja ettevõtte konkurentsivõime tugevdamine. Mullu toetas LEADER programm Tori Siidritalu tootmisvõimaluste mitmekesistamist. Kõik see tekitas Türgi suursaadikule erilist huvi. Hayriye Kumaşcıoğlu avaldas lootust, et Tori Siidritalu tooted võiksid huvi äratada ka Türgis, eriti alkoholivaba õuna- maasika limonaad.

Suursaadik ütles, et Tori valda külastas ta esimest korda, kuigi Pärnus on käidud paljudel juhtudel. Tori Siidritaluga tutvumisel viibisid veel saatkonna esindajana Riina Celik, Türgi teemanädala peakorraldaja Piia Karro-Selg, Tori vallavanem Lauri Luur, abivallavanemad Jana Malõh ja Priit Ruut jt.

Lisaks sellele loole osale ka täna neljandat päeva kestvas Türgi nädala teemalises veebiviktoriinis.

Urmas Saard

Samal teemal:

Türgi maakaart

 

 

 

Pühapäeva hommikul algab Türgi teemaline viktoriin

Türgi nädala visuaal

 

 

 

Türgi teemanädala avaüritus toimub Sindis

Türgi suursaatkonna esindajad suursaadiku Hayriye Kumaşcıoğlu juhtimisel ja korraldajad Piia Karro-Selg juhtimisel peavad ärjekordset töökoosolekut Foto Mikko Selg

 

 

 

Sügiskuul Pärnusse tulev Türgi nädal algab Sindis