Türgi teemanädala avaüritus toimub Sindis

Eestist kõigest viis aastat noorem Türgi Vabariik tähistab 28. oktoobril oma 95. aastapäeva. Ajavahemikul teisest kuni 8. septembrini viiakse läbi Türgi nädalat Pärnus, mille peakorraldaja on Raeküla Vanakooli keskus.

Türgi nädala visuaalPühapäeval, 2. septembri keskpäeval leiab aset nädala avamine Sindi Kirikupargis. Sündmusel osalevad Türgi Vabariigi suursaadik Eestis T.E. Pr. Hayriye Kumaşcıoğlu, Tori vallavanem Lauri Luur, Raeküla Vanakooli keskuse juhataja Piia Karro-Selg ja kõik teised toimuvast huvitatud inimesed. Külalistelt kuuleb trummishowd ja näeb tantsuetendust, mida esitab Ankara College Foundation Ensamble. Grupi suurus on 20 õpilast ja 2 õpetajat. Linna poolelt esineb Sindi muusikakooli ansambel Solfiined. Vihmase ilma korral viiakse toimumine üle Sindi seltsimajja.

Esmaspäeval, 3. septembril kell 14.00 räägib diplomaat Miko Haljaste Sindi gümnaasiumis 9. klassi õpilastele, gümnasistidele, Sindi ajalooklubi inimestele ja teistele huvilistele Türgist. Ettekanne pole mõeldud kitsale valitud ringile, vaid on avatud kõigile. Enne seda kohtub diplomaat Pärnu Rotary klubiga.

Neljapäeval, 6, septembril kell 12.00 näeb Sindi gümnaasiumi staadionil traditsioonilist Türgi õlimaadluse näidismatši. Maadlevad Mustafa Batu ja Süleyman Başar. Maadluse kulgu selgitab treener-kohtunik Mustafa Kemal Karaboğa.

Kogu väga laiahaardelise teemanädala kavaga saab tutvuda Raeküla Vanakooli keskuse kodulehel. Samuti on soovitav hoida silm peal Facebooki kodulehel.

Erilist tähelepanu väärib pühapäevast reedeni toimuv mälumäng Külauudiste keskkonnas. Igal hommikul kell kuus avaldatakse Türgit puudutavad küsimused, millele tuleb sama päeva jooksul vastata, sest järgmisel päeval saab juba õigeid vastuseid lugeda ja avaneb võimalus järgmistele küsimustele vastamiseks. Kõik toiumub enamvähem sarnaselt eelmisele aastale, kui esmakordselt katsetati viktoriiniga Läti nädala korraldamise ajal. Ka tänavu pannakse välja väärtuslikud auhinnad ja peaauhind. Kõigest täpsemalt juba lähemal ajal. Jälgige Külauudiste uudisvoogu, mis vahendab Türgi nädalat mitmete sündmuste kajastamisega.

Urmas Saard