Ainulaadne fotovõistlus kutsub looduslikke pühapaiku jäädvustama

Rahvusvaheline Hiite kuvavõistlus ootab fotosid hiitest ja teistest looduslikest pühapaikadest. Võistluse eesmärk on väärtustada põliste väepaikade kultuuri- ja looduspärandit, jäädvustada nende hetkeseisund ning suunata inimesi pühapaiku külastama ja hoidma. Teadaolevalt on Hiite kuvavõistlus ainus omataoline fotovõistlus maailmas.

2018 a kuvavõistluse plakat11. korda toimuva võistluse teema on looduslikud (mitte ehitatud-rajatud) pühapaigad: hiied, pühad mäed, puud, kivid, veekogud jm looduspaigad, kus juba meie esivanemad käisid palvetamas, ravimas, ande jätmas, nõu pidamas, ennustamas jm kombetalitusi täitmas.

Võistluse peaauhind on 1000 eurot, hõimurahvaste auhind 300 eurot ja kuni 16-aastaste auhind 200 eurot. Lisaks jagatakse eriauhindu teemadel: hiis, püha puu, kivi, veekogu, looduskaitse, annid, tavad, hiie valu, pärimus, saared, Virumaa, Vana-Võromaa ja maailma pühapaigad. Uuendusena on seekord välja pandud ka tervise auhind, mille teemaks on tervendamispaigad ja tervendamisega seotud tegevused ning esemed pühapaigas. Eriauhindadeks on ratsamatk, suitsusaunade külastused, koolitused, kontsertide ja matkade vabapääsmed, kirjandust jpm.

Fotosid saab võistluse leheküljel üles laadida kuni 15.10.2018.

Rahvusvahelise looduskaitseliidu (IUCN) hinnangul on looduslikud pühapaigad inimkonna ning ka Eesti vanimad looduskaitsealad. Eestis on teada ligikaudu 800 suuremat maa-ala hõlmavat hiiepaika, mitu tuhat püha kivi, puud ja allikat ning sadu ristipuid. Pühapaiku leidub kõikides maakondades, pea igas kihelkonnas ning paljudes külades. Enamik meie pühapaiku on ohustatud ja kadumas unustamise tõttu. Ligi 600s pühapaigas leidub kaitstavaid arheoloogia- ja loodusmälestisi, kuid ühtegi pühapaika kui sellist seni Eestis kaitse all ei ole. 2018. a alguses valmis Maa-ametis kaardirakendus, kuhu on koondatud ligi 1100 seni avalikustatud pühapaika, ehk ligi viiendik põlistest pühapaikadest (link allpool).

Võistlust korraldab Hiite Maja SA, Maavalla Koda ning vabatahtlike koostööring Hiiepaik. Toetavad: Eesti Kultuurkapital, Kehrwieder, Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv, Võro Instituut, Eesti Pärimusmuusika Keskus, Eesti Folkloorinõukogu, Tihuse talu, Tagavälja talu, Mooska talu, Siniallika trahter, Alar Krautmani Terviseakadeemia, Viru Folk, Roheliste Rattaretked, Eesti Trükimuuseum, Looduse Aasta Foto, MTÜ Põline Pere, LÜÜ-TÜRR jt.

Ahto Kaasik

Abiks pühapaikade otsimisel ja pildistamisel, veebiviiteid

Seni avalikustatud looduslike pühapaikade kaart.

Pühapaikae teejuht. 400 lk. Tallinn, 2017. Kirjastuse tutvustus veebis.

Rüüstatud pühapaigad. 70 lk. Tartu, 2018. Veebis.

Pühapaikade kaardistamine.

2008-2017. a kuvavõistlused.