Kuhjavere teatrifestival on pühendatud eestlaste naerule

Sellel laupäeval ja pühapäeval Viljandimaal Põhja-Sakala vallas toimuval XIV Kuhjavere külateatrite festivalil astuvad publiku ette tosin truppi kaheksast maakonnast. Tänavuse, Eesti Vabariigi sajandale aastapäevale pühendatud sündmuse pealkirjaks on „Eestlane naerab“, mis lubab eeldada, et nalja saab näitemängudes rohkem kui tavaliselt.

Avinurme Suveteatri trupp, publiku lemmik 2017 aasta Kuhjavere külateatrifestivali esimesel päeval Foto Marko Vilu
Pildil Avinurme Suveteatri trupp, publiku lemmik 2017. aasta Kuhjavere külateatrifestivali esimesel päeval. Foto: Marko Vilu

[pullquote]Meie kauaaegse patrooni jälgedes astub tema õpilane, Viljandi kultuuriakadeemia vilistlane Helena Kesonen[/pullquote]Ettevalmistused festivaliks käivad hoogsalt. Juba on toimunud ka avalöök: teatrikohvik Sulbi külateatri trupi osavõtul, enne festivali saab valmis ka traditsiooniline trükis – Kuhjavere Teatrileht. Külauudistele rääkis festivalist meie portaali lugejatele juba tuntud abielupaar, Kuhjavere külaseltsi juhatuse liige Urve Mukk ja Kuhjavere külavanem Romeo Mukk.

Tänavuse Kuhjavere külateatrite festivali moto „Eestlane naerab“ pakkus välja sündmuse kauaaegne patroon Kalju Komissarov. Kuidas trupid sellele ideele reageerisid?

Urve Mukk: Ilmselt nii ja naa, sest on truppe, kelle repertuaaris on alati lustlikud lood ja neil polnud probleemi. Teisalt on ka neid, kellele meeldib etendada sügavamõttelisi, klassikalisi näitemänge. See sõltub ka trupi koosseisust ja ühistest huvidest. Ilmselt mõni trupp seekord ka loobus, kuna polnud repertuaaris meie motole vastavat lugu. Aga ega eestlane ei naeragi kogu aeg… ja on ju olemas ka tragikomöödiaid.

Kui palju truppe festivalile tuleb? Olen kuulud, et korraldajatel oli vaja mõneti vaeva näha, mis võis olla põhjuseks?

Urve Mukk: Kõik läks plaanipäraselt, kuni viis truppi juulikuus erinevatel põhjustel loobuma pidid. Siis oli juba raske asendusi leida, kuna kõigil suvi ammu planeeritud. Lõpliku kava järgi on kokku kaksteist etendust kahel päeval kaheksast erinevast maakonnast! See on piisav, et teatripäevad ei kujune väga pikaks.

Kes on juba staažikad tulijad, kes uustulnukad?

Romeo Mukk: Kohal on neljateistkümnendat korda meie traditsiooni hoidja Avinurme Suveteater, kaheteistkümnendat korda astub lavale Viljandimaa Tänassilma rahvamaja näitering Pupu-Jukud, paar truppi esinevad juba üheksandat korda ja esimest korda on Kuhjaveres näitering Naised Viljandist.

Kuivõrd oli kriteeriumiks see, et näitemäng peab olema naljakas ja millist nalja eelistakse: rahvalikku, heatahtlikku huumorit või on ka satiiri naeru läbi pisarate? Kui moto on Eestlane naerab , kas siis peab naljalugu ka Eesti autorilt pärinema? Ehk toote ka näiteid, milliste autorite naljaloomingut esitatakse?

Urve Mukk: Mingeid piiranguid nalja laadi ja autorite osas polnud, kindlasti on ka naeru läbi pisarate. Autoritest on esindatud Enn Vetemaa, Olev Anton, Hugo Raudsepp, Oskar Luts ja mitmed teised ning algupärandid neilt, kes oma trupiga ise ka lavale astuvad nagu Küllike Veede, Alburahva teatris ja Marje Mürk Krabi külateatris.

Kas meie hulgast jäädavalt lahkunud Kalju Komissarovi asemel on festivalil uus patroon?

Urve Mukk: Meie kauaaegse patrooni jälgedes astub tema õpilane, Viljandi kultuuriakadeemia vilistlane Helena Kesonen, kes tuleb truppidele tagasisidet andma juba kolmandat aastat. Praegu keskendub ta Setomaal Treski küünis augusti algul lavale toodud lavastusele «Vanahunt», mis on lugu seto jutuvestja Feodor Vanahundi maailmast.“

Kuidas on Kuhjavere külaseltsil läinud festivaliks ettevalmistamine, selleks vajalikud ehitus- ja korrastustööd?

Romeo Mukk: Kuhjavere on festivaliks valmis, viimasteks ettevalmistusteks saame veel kokku paar päeva enne avamist. Jääb vaid loota, et sajuhood liialt ei sega – varju all on nii näitlejad kui publik. Kõik etendused on vabaõhulaval, Kuhjavere külamaja terrassil.

Jaan Lukas