Kagu Kabujalakõsõ – tantsurühm, mis on muutnud paljude elu!

1998. aasta septembris kutsusid toonased Põlvamaa kultuurivedurid Helje Põvvat ja Heli Vija koos tantsujuhi Maido Saarega kõiki noori liituma maakondliku rahvatantsurühmaga.

Kagu Kabujalakõsõ Foto erakogust
Kagu Kabujalakõsõ. Foto: erakogust

[pullquote]“Kabukad pole hobi, see on elustiil” – seda armastasime ikka kabukates vanasti öelda.[/pullquote]Esimesse treeninglaagrisse tuli üle maakonna kokku ligikaudu 50 tantsuhuvilist ning nii sündiski aastate jooksul paljude elusid muutnud Põlvamaa noorterühm Kagu Kabujalakõsõ. 11. augustil tähistavad kabukad Põlvamaal Maarjalille talus oma 20. sünnipäeva mõnusa kontsert-etendusega „TantsuDok: Kabukullesest konnaks“ ja simmaniga, kus tantsuhoogu annab Väikeste Lõõtspillide Ühing. Lavale astuvad Kagu Kabujalakõsõ põhirühm, vilistlasrühm Kabuvilistlased ja tantsuansambel Lee Tallinnast. Rühma praegused ja endised juhendajad ning kollektiivist välja kasvanud noored tantsujuhid on loonud sünnipäevakontserdiks lausa kuus täiesti uut tantsu, mis on publiku ees esmakordselt.

Aastate jooksul on rühmast läbi käinud tõenäoliselt umbes 500 tantsijat. Nende seast on kümmekond noort valinud ka professionaalsel tasemel tantsija ja tantsujuhi tee. Nii on Kagu Kabujalakõsõ rikastanud omajagu kogu Põlvamaa ja ka teiste piirkondade tantsumaastikku. Rühma üheks juhendajaks on algusest peale olnud Põlvamaalt pärit tantsujuht ja koreograaf Maido Saar ning tema kõrval läbi aastate Heli Vija, Aveli Asber, Mairika Plakso, Andre Laine, Heleri Huuse ja Mari Rüütli. Kaks aastat tagasi kutsus rühma vilistlane Katri Nagelmaa kokku Kabuvilistlased, mis tõi tantsu juurde tagasi paljud endised kabukad.

Kabukad on erilised inimesed – nad on sõbralikud, rõõmsad, positiivsed, elujanulised ja veidi veidrad. “Ma armastan kabukaid. Neist on saanud justkui minu teine perekond. Ma ei vahetaks neid mitte ühegi teise rühma vastu,” kirjutab 11 aastat rühmas tantsinud Mihkel Peterson. „“Kabukad pole hobi, see on elustiil” – seda armastasime ikka kabukates vanasti öelda. Ma ei oleks täna see, kes ma olen, ilma nende suurepäraste inimesteta, keda kabudes kohtasin. Me oleme 20 aasta jooksul kasvanud perekonnaks. Me oleme koos läbi elanud häid ja halbu aegu. Me jagame koos kõiki elumuresid ja kasvatame koos kabudele järelkasvu. Võin vaid öelda, et üks õige kabujalg on teistega arvestav, väga tantsulembene, abivalmis, kohusetundlik ja meeletult naerusuine multitalent. Kabudega koos satud sa nagu teise dimensiooni, teise normaalsusesse (mida kõrvaltvaataja ei mõista), kus kõik tundub muretu ja lilleline. Sa saad alati olla sina ise ja see ongi kõige olulisem,“ ütleb vilistlasrühma looja ja kauaaegne kabukas Katri Nagelmaa.

Hea on rühma 20. sünnipäeval taaskord kõiki endisi ja praegusi kabukaid ning nende sõpru ja toetajaid koos näha. Kutsume Teid kõiki meie sünnipäevakontserdile ja –simmanile, mis toimub 11. augustil kell 16 Maarjalille talus, Pääsna külas. Tulge ja saage paari tunni jooksul osa sellest suurepärasest tundest, mille sees meie oleme elanud juba 20 aastat.

Kontserdi toimumist toetavad Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Põlvamaa ekspertgrupp, Põlvamaa Omavalitsuste Liit ja Räpina Kultuurkapital.

Info: www.facebook.ee/kabukad/, tel. 5663 9661.

Kagu Kabujalakõsõ ja Kabuvilistlased