Mustvee vallas Võtikveres uuritakse mälumaastikke

Laupäeval, 4. augustil oodatakse kõiki raamatusõpru Võtikverre, kus toimub 19. raamatuküla pidu. Seda viivad läbi kirjandusliku vabaõhusalongi perenaine Imbi Paju ja ajakirjanik Rein Sikk. Mõlemad võivad mitme raamatu autorina ka kirjaniku tiitlit kanda.

Peakorraldaja Imbi Paju, kirjanik Eeva Park ja kunstnik Lilli-Krõõt Repnau Võtikvere raamatpeol 2017 Foto Riina Mägi
Peakorraldaja Imbi Paju, kirjanik Eeva Park ja kunstnik Lilli-Krõõt Repnau Võtikvere raamatpeol 2017. Foto: Riina Mägi

Pidu algab keskpäeval tänavuse raamatuküla patrooni väljakuulutamisega. Tänavune pidu kannab pealkirja “Elukirjade mälumaastikud” ning kirjanduslikus vabaõhusalongis hakatakse uurima, kust on pärit meie elumustrid.

“Meie vaimseid maastikke avab mõneti uue nurga alt kunstidoktor ja ehtekunstnik Kärt Summatavet, kellelt ilmus hiljuti kaks suurepärast raamatut “Loomise vägi. Kihnu Roosi käsitöökogu” ja “Kihnu Roosi kindakirjad”. Kärdiga mõtestamegi rahvakunstiesemetelt pärit mustrite kaudu inimeseks olemise kõrgemat tasandit, uurime, mis on nende mustrite taga ja sees,” ütles Imbi Paju.

Paneb pargi helisema

Niisama olulised, kui mustrid, on ka lood, laulud ja muusikapalad. Antropoloog, muinasjutuvestja, õppejõud ja muusik Polina Tšerkassova jutustabki lugusid ja paneb Võtikvere iidse pargi muusikast helisema. Raamatuhuvilistega tuleb kohtuma ka kirjanik Vahur Afanasjev, kelle Peipsiveere vanausuliste elu käsitlev, ühtaegu traagilise ja koomilise süžeega romaan “Serafima ja Bogdan” sai mullusel kirjanike liidu romaanivõistlusel esikoha ning on lugejate hulgas elavat vastukaja tekitanud.

Üks kirjandusliku vabaõhusalongi auväärsemaid külalisi on 88-aastane Heli Susi, värske PEN-klubi auliige, kes on Imbi Paju sõnul kandnud aastakümneid vaba mõtte tungalt, koostanud ja toimetanud oma isa, tuntud advokaadi ja Otto Tiefi valitsuse haridusministri Arnold Susi mälestusi. Just Eestis, Suside kodus kirjutas Aleksandr Solženitsõn valmis oma Nobeli preemia pälvinud teose “Gulagi arhipelaag”. Koos Heli Susiga arutlevad selle üle, kui tähtis on vaimne julgus ja vaimu jõud, ajakirjanik, esseist ja tõlkija Jüri Estam ning õpetlane-kirjanik Ivar Tröner.

Hõimurahva soomlastega oleme me tihti kirjanikke “jaganud”: nende kirjainimesi on ikka elanud Eestis ja vastupidi. Võtikverregi tulevad külla osa ajast või kogu aeg Eestis resideerivad Tuulia Matilainen ja Ville Hytönen, kes koostanud raamatu Eesti tuntumatest kummituspaikadest, ning õuduskirjanik Marko Hautala, kes räägib eesti kummitus- ja muinaslugudest, mis teda inspireerivad.

Eesti luulet esindavad raamatuküla peol Airis Erme, Ivar Sild ja Riina Laanemets, kes pärit Torma kandist.
“Minu põhimõte on, et kui meie oma kodukandist kerkib esile kirjutavaid inimesi, siis tuleb nad kindlasti ka Võtikverre kutsuda,” ütles Imbi Paju.

Kaks auhinda

Raamatuküla peol antakse üle ka kaks auhinda: Elise Rosalie Auna nimeline kirjanduspreemia ja trükikeskkonna Dipri luule eriauhind. Auna kirjanduspreemiat anti välja ka kolmel varasemal aastal, Dipri preemia on meie kirjanduspreemiate maastikul uustulnuk.

Nagu ikka, müüvad kirjastused ja kirjanikud Võtikveres soodsa hinnaga kirjavara. Kasepää näitetrupi esituses saab vaadata Neil Simoni komöödiat “Lollid”. Lapsed saavad aega veeta lugemispesas, kus Piia Asper neile eakohast rahatarkust jagab. Kehakinnitust pakuvad kodukohvikud.

Võtikvere raamatuküla päeva valmistatakse ette ja viiakse läbi talgukorras. Tänavust pidu toetavad Mustvee vald (Võtikvere kuulub nüüd, pärast haldusreformi, Mustvee valda), hasartmängumaksu nõukogu ja trükikeskkond Dipri.

Lisainfot laupäevase päevakava kohta saab Võtikvere raamatuküla ja kirjandusliku vabaõhusalongi Facebooki lehelt.

Riina Mägi