Võrus antakse võim laste kätte

Lastefestivali ajal antakse Võrus võim lastele ning suur osa linnast muutub kogupere mängumaaks, tänavad täituvad melu ja laste kilgetega. Nädalalõpp tuleb Võrus mänguline, täis põnevust ja harivaid tegevusi.

Võru lastefestivali avajoooks Foto Jaanus Tanilsoo
Võru lastefestivali avajoooks. Foto: Jaanus Tanilsoo

Juba sellel nädalavahetusel, 28. ja 29. juulil leiab Võru linnas aset teist korda toimuv kõikide Eesti laste ühine pidu – lastefestival „Rõkkab rõõmust maakera”.

Festivaliala jaotatakse erinevate teemade ja tegevuste järgi. Nii elustatakse ajalooõpikutest tuntud Tamula muinasasula ja seatakse üles viikingite laager. Linna rajatakse muinasjututehas, kus lapsed saavad muutuda lemmikuks muinasjututegelaseks. Kandles avatakse müstiline filmimaja, kus saab tutvuda filmitegemise ja arvutimaailmaga. Külla tuleb kirev miniloomaaed – ponid, lambad ja kitsed talledega, sikud, jänesed ,haned, kuked-kanad, kalkunid, alpakad, maod. Fantaasiahoovis astuvad üles nii laval kui erinevates töötubades mustkunstnikud, tsirkuseartistid kui ka teadusteater. Teatrihoovis saab nautida erinevaid etendusi ja kohtuda Kalevipojaga. Seiklus- ja atraktsioonidepargis on olemas erinevad batuudid, trossisõidud, kiiking, ronimissein. Tehnikapark, kus saab tutvust teha kaitseväe, pääste, politsei, maanteeameti tehnikaga. Võrukeelses õpihoovis õpivad ja mängivad koos lastega Jänku-Juss ja Jänku-Johanna. Võru uues ja uhkes skatepargis toimuvad võistlused ning programmi pakub noortelava.

Vabaõhu-, spordi- ja liikumisharrastuste keskpunktiks on Tamula rand. Laupäeva õhtul kell 20 toimub Tamula rannas tasuta koguperekontsert kus astuvad Eesti Kaitseväeorkester Peeter saani juhatusel, Getter Jaani, Birgit ja Kalle Sepp ning kohalikud noored. Pühapäeva hommikut alustatakse samuti rannas hommikuvõimlemise ja -joogaga, pannkoogipikniku ja maagiliste seebimullide showga. Keskpäeval algab rannas eksklusiivne moeshow.

Peale selle pakub festival kohalikku kultuuri ning rohkelt laada- ja tänavamelu. Festivali keskmesse seatakse üles vabalava, kus jätkub esinemisi mõlemale päevale. Mõlemal päeval sõidab festivali alal ringi rong.

Kuna teemad ja tegevused on kokku pandud Võrumaa laste endi ideedest, ja teadagi on lastel ideid lõputult, sai festivali programm tõesti tihe. Korraldajad soovitavad juba varakult kavaga tutvuda, et võimalikult paljudest tegevustest osa saada.

Festival avatakse laupäeval kell 10. Siis antakse võim ametlikult üle lastele ning stardib ühisjooks, kus osalevad ka laste lemmikud muinasjutukangelased.

Festivali korraldajate soov on, et lastel ei oleks igav ja nad saaksid veeta rõõmsalt ning turvaliselt aega unistuste linnaks muutunud Võrus.

Võru lastefestivali leiab üles Facebookist või www.vorulastefestival.ee

Marianne Mett
Võru linnavalitsuse avalike suhete spetsialist