Baltimaade ajaloo suurim marginäitus

Reedel avatakse Tallinnas Baltimaade ajaloo suurim marginäitus, kus lisaks Eesti kogujate väljapanekutele on esindatud kogud veel 18 riigist kokku ligi 600 stendil. Kogujad võistlevad medalite pärast, mida määrab rahvusvaheline žürii vastavalt kogule antud punktidele.

Pilt näituse välireklaamist
Pilt näituse välireklaamist

[pullquote]Näitus on pühendatud Eesti Vabariigi ja Eesti esimese postmargi sajandale sünnipäevale.[/pullquote]Näha saab väga häid Eesti postiajaloo kogusid, Valgevene postiajalugu kui ka eksootilise Malaisia Selangori sultanaadi margiklassikat, Tšehhi ja Seitšellide kogud, Tsaari-Venemaa margirariteedid, 2009. aastal Pekingis kuldmedali pälvinud ja pärast seda täiendatud Venemaa postiajaloo kogu, Otepää margikogu, Leedu esimesed margid, Eesti raudteepost, Tallinna templiga kirjad alates 17. sajandist, Baltikumist küüditatud inimeste kirjad, Eesti õhupost, Eesti skautluse ajalugu kui märkida vaid mõnda kogu. Samuti on vaatamiseks Eesti aladel käibel olnud haruldaseimad mündid.

Tasuta näituse pidulik avamine toimub reedel, 13. juulil kell 11. Näitus jääb avatuks kolmeks päevaks. Reedel ja laupäeval on näitus avatud külastamiseks kella 10st 17ni ja pühapäeval kella 10st 14ni. Näitus on avatud Eesti Näituste B1-paviljonis aadressiga Pirita tee 28.

Näitus on pühendatud Eesti Vabariigi ja Eesti esimese postmargi sajandale sünnipäevale. Ühtlasi on tegemist filatelistide seltsi REFS Estonia korraldatud 35. näitusega.

EstEx 2018 näitusel on erikalendertempel, millega saab kirju tembeldada. Kohapeal saab osta rahvusvahelise filateelianäituse EstEx 2018 puhul välja lastud tervikasja. Omniva laseb näituse avapäeval välja Eesti postmark 100 margi, voldiku ja esimene päeva ümbriku. Lisaks Omnivale on kohapeal esindatud veel eritemplitega ka Saksa Post, Austria Post ja Fääri saared. Samuti on oma müügiboksidega kolmel päeval väljas oksjonimajad kui ka margiärid Eestist ja välismaalt.

Üritust võib külastada kogu perega, kuna lastele ja noortele avatakse töötuba, kus saab koostada oma margikavandeid, kokku panna margipuslesid ja koostada oma esimene margialbum.

Ajakirjanikud ja fotograafid on oodatud üritust kajastama. Näitusel saab intervjueerida, pildistada ja videot teha.

Peeter Sgirka
REFS Estonia esimees